Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 16 de desembre del 2014

15 de desembre: la tramuntana negre ens deixa 43 litres

Ullada de sol vista ahir dilluns a la tarda. Imatge mostrada al programa Vespre a La 2 (minut 01:01:47).


Tal com es preveia, ahir dilluns 15 de desembre, a Palamós vàrem tenir una jornada marcada per les precipitacions i l'ambient fred.
El pas d'una pertorbació en altura pel Mediterrani Occidental, acompanyada per un lleuger reflex en superfície, va ocasionar una típica situació de " tramuntana negre ", amb precipitacions febles o moderades que anaven entrant de mar cap a terra, malgrat que en superfície el vent era de component nord.
Aquest fet es sol produir quan el gir ciclònic de la pertorbació, és capaç de generar un flux de vents humits de component est en altura, els quals poden fer crèixer núvols prou gruixuts del gènere Nimbostratus que donen pluges febles o moderades al llarg de moltes hores seguides, siguent una característica pròpia de la pluja hivernal. No obstant, el posicionament de la pertorbació crea un flux en superfície de component nord que acompanya les precipitacions.
Aquest esdeveniment es pot veure clarament als dos mapes següents.


Mapa de temperatura i vent en superfície d'ahir al migdia. Veiem com hi havia vent de tramuntana a 15/20 nusos, però en canvi la pluja era continuada. 


Mapa de vent i humitat a 5500 metres d'altura d'ahir al migdia. S'observa com el vent era de llevant, amb la qual cosa els núvols generadors de pluges viatjaven de mar cap a terra. Vegeu com també la humitat relativa era molt elevada, provocant que els núvols poguessin crèixer.


Mapa de pressió en superfície d'ahir dilluns, on veiem la baixa relativa allunyant-se cap a Itàlia.


Després del pas de la pertorbació, aquesta s'ha aprofundit més quan ha arribat a la zona de Sardenya i ens ha deixat una matinada dominada per vent de tramuntana a uns 20/25 km/h de mitjana, el qual s'ha de mantenir al llarg del dia d'avui a uns 15/20 km/h de mitjana.

Pel que fa a les precipitacions, aquestes van començar a caure en forma d'alguns ruixats una mica intensos durant la nit de diumenge a dilluns, a més, s'escoltà algun tro llunyà., malgrat tot, les pluges es van mantenir de manera feble o moderada al llarg de les hores següents fins que van abandonar-nos durant ahir al vespre.
A Palamós, des de la nit del diumenge fins el vespre del dilluns van caure 39 mm al centre del nucli antic i 43 mm a La Fosca.

Altres dades de precipitació caiguda al Baix Empordà entre el diumenge a la nit i el dilluns al vespre, segons Meteocat i Meteoclimatic:

La Bisbal d'Empordà 48,8 mm., Monells 46,6 mm., Calonge 40,3 mm., Torroella de Montgrí 39,6 mm., Castell d'Aro 38,9 mm., Verges 38,2 mm., Palafrugell 36,4 mm., La Tallada d'Empordà 35,2 mm., Les Olives 34,9 mm., Bellcaire d'Empordà 33,6 mm., Sant Feliu de Guíxols 33,0 mm.


Imatge del radar d'ahir dilluns a les vuit del matí.


D'altre banda, les temperatures màximes registrades ahir dilluns al Baix Empordà van devallar entre 2 i 4 graus respecte el dia abans. En aquest sentit, els 14,3ºC de Sant Feliu de Guíxols va ser la màxima més alta del dia, i la màxima més baixa foren els 11,1ºC que es repetiren a Castell d'Aro, La Bisbal d'Empordà i a Monells.
Per la banda de les mínimes, aquestes van pujar entre 3 i 4 graus a l'interior, amb els 9,5ºC de La Bisbal d'Empordà, com a mínima més curta, i els 11,1ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dilluns 15 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Torroella de Montgrí 12,0ºC (9,7ºC)., La Tallada d'Empordà 11,6ºC (9,6ºC)., La Bisbal d'Empordà 11,1ºC (9,5ºC)., Castell d'Aro 11,1ºC (9,6ºC)., Monells 11,1ºC (9,6ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 15 de desembre del 2014 a Palamós., temperatura màxima 11,9ºC, mínima 9,9ºC. Estat del cel ennuvolat 8/8 Ns, Cu i St amb pluja o plugim fins al vespre, obertura d'una tímida clariana a la tarda. Vent del NNO al matí, a 10/15 km/h de mitjana., vent del NNO a 15/20 km/h de mitjana a partir de les 15:00h. Ratxa màxima de vent 44 km/h NNO. Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia maror o forta maror (onatge sig. de 0,82 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 2,34 metres a les 20:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1013hPa. Humitat relativa màxima 99%, mínima 73%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


La única ullada de sol en tot el dia tingué lloc a la tarda.