Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 6 de novembre del 2014

5 de novembre: " Quan llampega a marina, guarda't de roba fina "

Nuvolades en creixement ( Cumulus congestus ) vistes ahir dimecres a la tarda des de Calonge.


La màniga curta que encara es podia fer servir la setmana passada, podem dir que ja ha passat a la història.
Tal com es preveia, ahir dimecres 5 d'octubre, l'entrada d'aire fred va provocar que el jersei o la jaqueta fossin una peça de vestir imprescindible.
Segons el radiosondatge de Barcelona, ahir al migdia hi havien isotermes de tan sols 3,4ºC a 1500 metres d'altura, a més, a uns 5500 metres d'altura s'apreciava un important embossament d'aire fred de fins a -26,5ºC.
Amb aquestes baixes temperatures en altura, si en comptes d'afectar-nos vents secs de component nord, haguessin bufat vents humits del Mediterrani, haguessin caigut veritables aiguats a sobre nostre, amb alguna pedregada inclosa. Malgrat tot, el fort gradient tèrmic que hi havia entre l'aire fred en altura i l'aigua del mar que es troba a uns 20/21ºC, va fer crèixer potents Cumulonimbus al damunt del Mediterrani que ens deixaren una bona llampegada durant el vespre, amb algun tro llunyà.


Mapa de llamps d'ahir dimecres. Veiem moltes descàrregues elèctriques al damunt del mar durant el vespre.


Una situació de tempestes al damunt del mar, en aquesta època de l'any fa bona la dita que diu " Quan llampega a marina, guarda't de roba fina ".
D'altre banda, com sol ser habitual, la presència d'un marcat flux de component nord en altura, s'emportà les nuvolades mar endins.

Si cap al mar van crèixer tempestes, en terra també s'observà una marcada inestabilitat, gràcies al creixement de bonics Cumulus congestus que s'anaven fent més grans a mesura que s'atansaven cap a les aigües marines, fins a convertir-se en Cumulonimbus.
La presència d'aquests cúmuls donà un espectacle de rajos crepusculars amb l'arribada de la posta de sol, tal com podeu veure a la fotografia següent captada des de Calonge.


Espectaculars raigs crepusculars vistos ahir dimecres a la tarda.


En un altre ordre de coses, les temperatures màximes d'ahir dimecres al Baix Empordà van ser entre 2 i 5 graus més baixes que les del dia anterior, amb valors de finals de tardor.
Aquestes van moure's entre els 18,3ºC de Les Olives, com a màxima més elevada, i els 15,4ºC de Calonge-Mas Pallí, com a màxima més baixa.
Les mínimes, per la seva banda, van oscil·lar entre els 8,3ºC de La Bisbal d'Empordà, com a mínima més freda, i els 11,0ºC de Palamós, com a mínima menys baixa. Dades de Meteoclimatic

Altres dades meteorològiques d'ahir dimecres 5 de novembre del 2014 a Palamós., temperatura màxima 16,8ºC, mínima 11,0ºC. Pluja ip. de matinada. Vent del N tot el dia amb marcades fluctuacions d'intensitat., fins a les 08:00h bufà a 20 km/h de mitjana., entre les 08:00h i les 10:00h bufà a 5/10 km/h de mitjana., de 10:00h a 14:00h bufà a 10/15 km/h de mitjana., de 14:00h a 19:00h bufà a 10km/h de mitjana., a partir de les 19:00h el vent va pujar un altre cop fins als 15/20 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 45 km/h N. Estat de la mar amb marejol o maror, mar de fons del S., mar endins hi havia maregassa (onatge sig. de 3,05 metres a les 10:00h davant del cap de Begur i de 2,7 metres a les 19:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1008hPa, mínima 998hPa. Humitat relativa màxima 78%, mínima 50%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Imatge del radar meteorològic a les 18:24h d'ahir dimecres. S'aprecia una potent tempesta al damunt del mar, amb colors lilosos al seu centre que indiquen la caiguda de calamarsa o pedra.