Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 4 de novembre del 2014

3 de novembre: finalitza la monotonia meteorològica

Cumulonimbus a sobre el mar i cortines de precipitació ahir al migdia. Foto mostrada a l'inici de l'Espai del Temps de TV3.


Ahir dilluns 3 de novembre, el pas d'un línia d'inestabilitat prefrontal i la temperatura inusualment alta de l'aigua del mar, la qual es troba entre els 20 i 21 graus, va fer crèixer potents núvols de desenvolupament vertical que anaven fregant la línia costanera empesos pels forts vents del sud-oest, els quals, segons els models numèrics, bufaven a 40 nusos a uns 5000 metres d'altura.

Com sol ser habitual en aquests tipus de situacions, on hi intervenen vents del sud o sud-oest intensos, al Baix Empordà les precipitacions que deixaren les grans nuvolades van ser molt escasses, no obstant, es va poder gaudir amb un espectacle de Cumulus congestus i Cumulonimbus que descarregaven cortines de precipitació molt fotogèniques a sobre el mar. Sens dubte, es tractava d'una de les situacions que creen afició pel temps i la fotografia meteorològica.
També cal tenir present que a causa del fort vent que bufava en altura, les nuvolades desfilaren amb gran rapidesa i no podien descarregar prou temps com per acumular quantitats de precipitació més importants.

Segons Meteoclimatic, ahir dilluns només van caure 6,8 mm a Palamós, 5,0 mm a Calonge o 2,6 mm a Palafrugell.


Cumulonimbus sobre el mar amb cortines de precipitació ahir dilluns al migdia.


En aquest sentit, a primeres hores del dia ja s'observava una marcada inestabilitat. De bon matí ens vàrem llevar amb núvols en varis nivells troposfèrics formats per 4/8 Ci, Ac i 3/8 Cu i Sc, amb potents torres nuvoloses mar endins. Al llarg del matí el sol es va anar intercalant amb grans cúmuls que viatjaven ràpidament, amb 2/8 o 4/8 Cu congestus i Cu mediocris, fins i tot, s'escaparen algunes gotes que arribaren a mullar el terra en alguns moments. També s'escoltà algun tro llunyà al migdia, amb 4/8 o 5/8 As i Cu.
A la tarda, els cúmuls es van fer més extensos i desenvolupats, i acabaren deixant un ruixat tempestuós amb 6/8 o 7/8 Cb pileus i Cu congestus. Al vespre/nit la major part dels núvols van desaparèixer i quedà un cel estrellat.



Imatge de radar d'ahir dilluns a les 16:54h. Veiem una línia de tempestes que passà fregant la costa a gran velocitat.


D'altre banda, les temperatures màximes del Baix Empordà van ser un parell de graus més baixes cap a l'interior, en comparació amb les del dia abans, però a la costa van romandre sense canvis destacats.
Els 22,1ºC de Bellcaire d'Empordà va ser la màxima més alta, i els 20,7ºC de Calonge-Mas Pallí fou la màxima més baixa.
Les mínimes, per la seva banda, van experimentar una forta remuntada a causa del vent de garbí que bufà tota la nit. Els 13,8ºC de Les Olives foren la mínima més curta, i els 18,4ºC de Palamós-La Fosca van ser la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic


Forta maror ahir dilluns al migdia.


Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 3 de novembre del 2014 a Palamós., temperatura màxima 20,8ºC, mínima 18,1ºC. Vent del SO, a 20 km/h de mitjana, fins a les 18:30h., a partir de llavors vent del SO, a 25/30 km/h de mitjana., a partir de les 20:30h vent del SSO a 30 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 56 km/h SSO (58 km/h a La Fosca). Estat de la mar amb maror a primeres hores i forta maror la resta del dia (ones de 1,5/2 metres)., mar endins també hi havia maror a primeres hores i forta maror la resta del dia (onatge sig. de 1,17 metres a les 10:00 h davant del cap de Begur i de 1,76 metres a les 20:00 h). Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1002hPa. Humitat relativa màxima 95%, mínima 77%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Recull de fotos de les nuvolades i cortines de precipitació d'ahir dilluns










Tarda amb bonics pileus


Els fotogènics Cumulus congestus i Cumulonimbus calvus que van crèixer ahir dilluns a la tarda, també portaven un interessant núvol complementari anomenat " pileus ".

Es tracta d'un petit núvol en forma de lent ovalada que pot aparèixer damunt d'un cúmul o d'un cumulonimbus, donant-li la característica aparença d'una gorra o capell. El pileus tendeix a canviar de forma ràpidament.

La seva formació està relacionada amb forts corrents ascendents que porten aire humit de capes baixes troposfèriques, provocant que l'aire es refredi per sota del seu punt de rosada. Són uns bons indicadors de temps sever, i quan apareixen en el límit superior dels núvols Cumulus, aquests solen transformar-se en Cumulonimbus, tal com va succeir ahir. Altrament, també són una indicació de forts corrents ascendents dins del núvol.

Els núvols que porten pileus agreguen el sufix " pileus " o " amb pileus ".
Per exemple, un Cumulonimbus amb un pileus agregat pot dir-se " Cumulonimbus amb pileus " o bé " Cumulonimbus pileus ".

I també es poden definir els pileus com a núvols lenticulars similars als que es formen sobre algunes muntanyes o serralades (núvols orogràfics), encara que en aquest cas es formen sobre núvols de desenvolupament vertical.

Els núvols pileus també es poden formar per sobre dels núvols Pyrocumulus ( núvols dels volcans en erupció o d'incendis forestals ).

Tres imatges dels núvols pileus que va vaig veure ahir a la tarda, sobre Cumulus congestus i Cumulonimbus calvus: