Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 29 d’octubre del 2014

Abril-setembre 2014, el període més càlid en 130 anys

Anomalia de la temperatura de la Terra pel període abril-setembre 2014.


A ningú se li escapa que en els darrers anys guanyen per golejada els mesos on les temperatures es troben per sobre de la mitjana climàtica. Segurament, heu pogut escoltar que el passat mes de setembre va ser el més calorós mai registrat, a més, les darreres notícies ens diuen que el període dels últims sis mesos, d'abril a setembre, ha sigut el més calorós en 130 anys de registres.
L'Institut Goddard de la NASA, dedicat als Estudis Espacials (GISS), ha realitzat una anàlisi acurada de la temperatura de la superfície terrestre i marina que ha donat lloc a les recents conclusions.
Aquest treball ingent està fet a partir d'estudis científics que utilitzen dades públiques de 6.300 estacions meteorològiques de tot el món, mitjançant observacions realitzades des de vaixells i des de satèl·lits de les temperatures superficials del mar, i de les estacions d'investigació antàrtica.

Aquests tres conjunts de dades s'analitzen tenint en compte diferents entrebancs, com per exemple estacions que s'han espatllat en algun moment, altres que hagin estat influenciades per calefaccions artificials en les poblacions o la distribució de les estacions a través del paisatge. Les dades es carreguen en un programa d'ordinador disponible per a descàrrega pública des del lloc web GISS, el qual calcula les tendències de temperatura en relació a la temperatura mitjana pel període 1951-1980.

Quan ens fixem en els colors vermells del mapa superior, no hi ha cap dubte que el període d'abril a setembre 2014 va ser inusualment càlid a la major part del món, però per establir conclusions sobre el canvi climàtic cal tenir en compte el comportament de les temperatures al llarg de vàries dècades.

Segons Gavin Schmidt, director del GISS, "la Terra ha experimentat un ràpid escalfament en les últimes dècades, i la dècada més recent ha sigut la més càlida de totes"

"El que ha passat fins ara, en el 2014, forma part d'aquesta tendència actual. Però en el context del canvi climàtic, no podem extreure conclusions definitives mirant un sol mes o, fins i tot, un sol any".