Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 8 d’octubre del 2014

6 i 7 d'octubre: garbí i pujada de temperatures

Sortida de sol del passat dilluns amb raigs crepusculars i esteles d'avions. Imatge mostrada a l'Espai del Temps de TV3.


El passat dilluns 6 d'octubre, es va presentar bàsicament assolellat i amb l'entrada de vent de garbí., a tot això cal afegir-hi l'aparició de nombrosos gèneres nuvolosos que anaren desfilant amb rapidesa.
Ja de bon matí, tal com podeu comprobar a la foto superior, es va poder apreciar una gran quantitat d'esteles de condensació, a més, la presència de grans nuvolades mar endins facilitaren la formació d'uns interessants raigs crepusculars, talment com si fossin un joc de llums i ombres en el cel matutí.
En total, a primeres hores hi havien 4/8 o 5/8 Ci, Cs i esteles d'avions, juntament amb 2/8 Cu. A les hores següents es va mantenir un cel enterenyinat amb 6/8 Ci i Cs, a més de 3/8 Sc i St.
A la tarda l'astre rei es veié un xic apagat degut a la presència de 5/8 Ci i Cs, a més de 3/8 Ac, i entre 1/8 i 2/8 Sc.


Esteles d'avions i nuvolades mar endins el dilluns a primera hora. Imatge mostrada al temps del programa Els Matins de TV3 (minut 56:09) i al temps del Telenotícies Comarques de TV3 (minut 11:19).


D'altre banda, les temperatures màximes registrades del passat dilluns al Baix Empordà, encara van notar els efectes del sistema frontal del dia anterior, ja que aquestes van romandre força frenades.
Els registres van oscil·lar entre els 26,1ºC de la Bisbal d'Empordà, com a màxima més càlida, i els 22,2ºC de Palamós, com a màxima més baixa.
Així mateix, les mínimes van moure's entre uns frescos 14,4ºC de Bellcaire d'Empordà, com a mínima més baixa, i els 17,0ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a mínima més elevada.

Altres dades meteorològiques del passat dilluns 6 d'octubre del 2014 a Palamós., temperatura màxima 22,2ºC, mínima 16,0ºC. Vent del SO a partir de mig matí, a 15 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 34 km/h SO. Estat de la mar amb mar plana o arrissada a primeres hores, i marejol o un xic de maror la resta del dia., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,7 metres a les 12:00h davant del cap de Begur i de 1,17 metres a les 23:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1015hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 73%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


2 fotos més de dilluns al matí


Esteles d'avions i raigs crepusculars vistos el matí del dilluns. Imatge mostrada al temps de l'Informatiu de TVE Catalunya.


Arribada a port del creuer Island Escape.


Practicants de "kitesurf" ahir dimarts al migdia gaudint del vent de garbí. Imatge mostrada al programa Vespre a La 2 (minut 01:15:37) i al temps del Telenotícies Comarques de TV3 d'avui dimecres (minut 08:11).


Per finalitzar el resum, cal destacar que ahir dimarts 7 d'octubre, tal com estava previst, el dia va estar marcat pel vent de garbí, el qual va fer pujar les temperatures de manera molt notòria a la nostre demarcació, amb els 28,4ºC registrats a l'estació meteorològica de Girona-Barri Vell com a dada més remarcable, segons Meteoclimatic.
De matinada, el mateix vent del sud-oest també va fer remuntar les mínimes a les nostres contrades, donant-se molts registres de 19ºC.

Així mateix, s'ha d'esmentar que la garbinada va estar bufant de forma insistent a la nostre vila a uns 15/20 km/h de mitjana, al llarg de tot el dia i durant tota la nit/matinada de dilluns a dimarts. Com sol ser habitual en aquestes ocasions, a la badia palamosina es van poder observar alguns practicants de "kitesurf" i "windsurf".
A la platja Gran, a causa de l'ambient assolellat imperant, uns pocs banyistes gaudiren amb aquest temps quasi estiuenc i amb les maniobres dels esportistes.

Acompanyant l'astre rei, es va poder observar un tel de núvols alts que es va mantenir tota la jornada, amb entre 5/8 i 7/8 Ci, Cs i esteles d'avions. Aquests núvols alts donaren una albada i una posta de sol molt acolorides i vistoses.


Temps assolellat i cel enterenyinat ahir dimarts al migdia, amb algun banyista al fons de la imatge.


Pel que fa a les temperatures màximes assolides al Baix Empordà ahir dimarts, aquestes, tal com he comentat, van recuperar-se clarament cap a l'interior respecte els dos dies precedents, ja que van moure's entre els 27,7ºC de la Bisbal d'Empordà, com a màxima més alta, i els 23,0ºC de Palamós, com a màxima més baixa.
Per la seva banda, a causa del vent de garbí persistent que bufà de matinada, hi van haver moltes mínimes que fregaren els 20ºC.
La mínima més curta arribà fins als 15,6ºC de les Olives, per contra, la mínima més alta assolí 19,2ºC a Palamós-La Fosca i a Sant Feliu de Guíxols.
Altres mínimes prou altes foren els 19,1ºC de Palamós, els 18,7ºC de Palafrugell o els 18,0ºC de Calonge-Mas Pallí. Dades de Meteoclimatic

Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 7 d'octubre del 2014 a Palamós., temperatura màxima 23,0ºC, mínima 19,1ºC. Vent de direcció SO tot el dia i tota la nit, a 15/20 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 40 km/h SO. Estat de la mar amb marejol o maror., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,82 metres a les 10:00h davant del cap de Begur i de 1,29 metres a les 19:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1011hPa, mínima 1009hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 75%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Surf d'estel a la badia de Palamós ahir dimarts al migdia, amb cel enterenyinat de núvols alts.