Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 6 d’octubre del 2014

5 d'octubre: pluja lleu i previsió de més calor

Núvols amenaçadors vistos ahir diumenge al vespre. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.


Tal com es preveia, el pas d'un sistema frontal durant ahir diumenge 5 d'octubre, a Palamós ens va deixar plugims i algun ruixat un xic més destacat durant la matinada i primeres hores del dia.
Aquestes precipitacions, acompanyades per algun llamp esporàdic cap a les set del matí, a la nostre vila ens deixaren un total de 9 mm recollits al centre del nucli antic i 12,0 mm a La Fosca.
Després de les precipitacions, i la renovació de la massa d'aire que aquest fet comporta, les tempertaures màximes de la nostre comarca van ser dos o tres graus més fresques que el dia anterior.

Dades de precipitació caiguda ahir diumenge al Baix Empordà, segons Meteoclimatic:

Calonge 13,1 mm, Calonge-Mas Pallí 12,2 mm, Palafrugell 9,4 mm, Sant Feliu de Guíxols 9,0 mm, La Bisbal d'Empordà 7,4 mm, Verges 7,4 mm, Bellcaire d'Empordà 5,4 mm, Les Olives 2,5 mm.


Mapa de diagrama per conjunts de la temperatura i el vent a 850hPa, coneguts popularment com a "ensembles", previst pels propers dies.


Sembla ser que la lleugera refrescada, en relació a les màximes, que es va donar ahir diumenge i la que es mantindrà avui dilluns, serà un simple miratge.
Segons els models numèrics, i els diferents escenaris que podem veure al diagrama per conjunts que apareix a la imatge superior, està previst que a partir del dimarts es produeixi una clara pujada dels termòmetres, a causa de l'entrada d'una massa d'aire càlid subtropical procedent del nord d'Àfrica, acompanyada per vent del sud i sud-oest moderat en superfície a les hores centrals del dia.

Aquesta bombolla d'aire càlid, durà isotermes de fins a 20ºC a 850hPa a sobre les illes Balears i d'uns 17ºC a 850hPa a sobre Catalunya.
Amb aquests valors, entre el dimarts i el dissabte vinent, es poden donar alguns registres termomètrics propers als 30ºC cap a l'interior del Baix Empordà i en els indrets tradicionalment més càlids del nostre país.
Segons el mapes actuals, la massa d'aire càlid s'aniria enretirant a partir del diumenge, deixant-nos valors més propis d'aquestes dates en dies posteriors, però seguirà sense aparèixer cap baixada important de les temperatures.


Mapa de temperatura a 850hPa previst per divendres vinent a les 8 del matí. Observeu la llengua d'aire càlid que emergeix del nord d'Àfrica.


Pel que fa a les temperatures màximes que es van registrar a la comarca baixempordanesa durant ahir diumenge, aquestes van moure's entre els 23,9ºC de La Bisbal d'Empordà, com a màxima més elevada, i els 20,9ºC de Calonge-Mas Pallí, com a màxima més baixa.
Les mínimes, per la seva banda, van oscil·lar entre els 15,2ºC de Les Olives, com a mínima més fresca, i els 16,4ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a mínima més càlida. Dades de Meteoclimatic

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 5 d'octubre del 2014 a Palamós., temperatura màxima 21,0ºC, mínima 15,9ºC. Estat del cel amb 8/8 Cb i Cu de matinada i primeres hores del dia, amb plugim o petits ruixats., matí/migdia obertura de clarianes àmplies amb entre 2/8 i 4/8 Ci, Ac, Cu i Sc., tarda amb augment nuvolós progressiu, deixant fins a 6/8 o 7/8 Cu i Sc al vespre. Vent del NNO de matinada, a 10/15 km/h de mitjana., vent fluixet i de direcció variable al matí., migdia i tarda vent del SE, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 34 km/h NO. Estat de la mar amb mar arrissada., mar endins hi havia forta maror o maror (onatge sig. de 1,52 metres a les 12:00h davant del cap de Begur i de 0,82 metres a les 20:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 69%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)