Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 24 d’octubre del 2014

23 d'octubre: nit freda, altocúmuls i pudor

Sol i altocúmuls ahir dijous al matí, amb canyís florit en primer pla. Foto mostrada al portal de notícies 324.cat (foto nº 2 al peu de pàgina).


Ahir dijous 23 d'octubre, el vent intens de tramuntana va anar desapareixent durant la matinada, provocant que es tallés l'entrada d'aire fred. Aquest factor, juntament amb el temps assolellat que vàrem tenir, va fer pujar les temperatures màximes de la nostre comarca, fins a assolir gairebé els mateixos valors que hi havien abans d'aquest efímer canvi de temps.

I si les màximes vàren anar cap amunt, les mínimes van tenir un comportament contrari, ja que aquestes van devallar clarament. A Palamós es va registrar una mínima de plena tardor, amb només 13,1ºC, la qual ens deixà una matinada freda i un matí força fresc.
Com és habitual, cap a l'interior de la comarca l'ambient encara va ser més fred, amb registres que ens portarien a les portes de l'hivern. La dada més cridanera van ser els freds 7,8ºC registrats a Monells, com a mínima més baixa.
Pels propers dies es preveu que es mantingui el temps assolellat, amb unes temperatures màximes que tendiran a pujar, però s'ha d'anar amb compte, ja que els vespres, les nits i les matinades seguiran fredes.

Fixant-nos una mica més en les dades termomètriques d'ahir dijous al Baix Empordà, es va poder comprobar com les temperatures màximes van pujar entre 1 i 4 graus respecte a les del dia anterior, amb els 26,1ºC de La Bisbal d'Empordà com a màxima més destacada.
Les mínimes, per la seva banda, baixaren entre 3 i 6 graus, destacant els 7,8ºC de Monells com a mínima més curta, tal com he comentat abans.

Màximes registrades ahir dijous 23 d'octubre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 26,1ºC (8,0ºC)., La Tallada d'Empordà 24,3ºC (8,8ºC)., Torroella de Montgrí 24,1ºC (10,2ºC)., Castell d'Aro 24,1ºC (9,5ºC)., Monells 24,0ºC (7,8ºC).


Mar de fons de gregal i altocúmuls a La Fosca, ahir dijous al matí. Foto mostrada al programa Vespre a La 2 (minut 01:00:46).


En un altre ordre de coses, faré esment a una curiositat. Cal destacar que en els darrers dies no cal mirar la rosa dels vents per saber d'on bufa el vent, ja que podem fer servir el sentit de l'olfacte per descobrir el seva direcció.
Durant les hores que tenim vent de garbí o migjorn, es pot percebre com aquest vent del sud o sud-oest trasllada una forta pudor d'excrements cap a la població, com a gaudi de vilatans i visitants.
Aquesta pudor desagradable, producte de les piles de marro de cafè en fermentació que hi han a sobre el moll Nou, desapareix quan bufa la tramuntana, ja que aquest vent del nord s'endú la ferum mar endins.

Pel que fa a l'estat del cel d'ahir dijous, tal com podeu veure a les fotos, es van poder guaitar abundants núvols alts i mitjans modelats pel vent fort del nord i nord-oest que bufava en altura.
A primera hora es van veure 5/8 Ci i Ac acolorits a la sortida de sol. Al llarg del matí es van mantenir entre 4/8 i 5/8 Ac floccus i Ac lenticularis enterbolint l'acció solar.
Aquests núvols van marxar ràpidament, fins a deixar una tarda asserenada, malgrat tot, el cel serè va durar poques hores, i amb l'arribada del vespre es van poder observar 4/8 Ac lenticularis de llarga extensió i Ac floccus.

Altres dades meteorològiques d'ahir dijous 23 d'octubre del 2014 a Palamós., temperatura màxima 22,4ºC, mínima 13,1ºC. Vent del N fins a les 03:00h, a 15/20 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del NO, a 2/5 km/h de mitjana., vent del SO i del SE a partir de les 12:00h, a 10 km/h de mitjana., vespre amb vent de direcció variable, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 39 km/h N. Estat de la mar amb entre marejol i maror, mar de fons del NE., mar endins hi havia maregassa (onatge sig. de 3,52 metres a les 08:00h davant el cap de Begur i de 2,7 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1023hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 70%, mínima 25%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


2 fotos més d'ahir dijous amb sol i núvols de vent