Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 21 d’octubre del 2014

20 d'octubre: boirines matinals

El cel ennuvolat d'ahir al matí, amb Stratus. Foto mostrada al temps del programa Els Matins de TV3 (minut 57:56).


Ahir dilluns 20 d'octubre, la presència d'altes pressions, generà un nivell d'inversió tèrmica en nivelll baixos de la troposfera. Al seu torn, la massa d'aire càlid i sec que arribà des del nord d'Àfrica en les últimes jornades, es va anar refredant al seu pas pel Mediterrani, alhora que s'anava saturant d'humitat., aquest fet, juntament amb la inversió tèrmica i la gairebé manca de vent, van fer es formés un extens banc de núvols baixos que afectà la costa i s'endinsà fins al prelitoral gironí.
Aquests núvols baixos del gènere Stratus, a la nostre vila es van traduir en un cel cobert i boirines que enterboliren la visió dels relleus modestos del litoral.

Concretant un xic més, fins al migdia, a Palamós el cel estigué ennuvolat amb entre 7/8 i 8/8 St, boirines. A partir de llavors s'obriren algunes clarianes amb 4/8 o 5/8 St, boirines, juntament amb esteles d'avions i Ci 4/8.
A la tarda hi va haver un temps assolellat, amb mala visibilitat degut a l'existència de boirines, a més, també quedaren entre 2/8 i 3/8 Ci, Cs i esteles d'avions, tal com podeu observar a la fotografia que tanca aquest post.

D'altre banda, les temperatures màximes registrades ahir dilluns 20 d'octubre al Baix Empordà, van oscil·lar entre els 28,4ºC de La Bisbal d'Empordà, com a màxima més càlida, i els 22,4ºC de Palamós, com a màxima més baixa.
Així mateix, les mínimes van moure's entre els 14,4ºC de La Bisbal d'Empordà, com a mínima més baixa, i els 17,0ºC de Palamós, com a mínima més elevada.


Els núvols baixos d'ahir al matí, amb boirines als relleus litorals. Fotografia mostrada al Telenotícies de TVE Catalunya (minut 01:55).


Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 20 d'octubre del 2014 a Palamós., temperatura màxima 22,4ºC, mínima 17,0ºC. Vent de component NO fins a les 11:00 h, a 2/5 km/h de mitjana i estones de calma., a partir de llavors vent del SO, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 18:00 h vent del NO, a 2 km/h de mitjana o calma. Ratxa màxima de vent 27 km/h SO. Estat de la mar amb mar arrissada al matí i al vespre, a les hores centrals hi havia un xic de marejol., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,23 metres a les 12:00h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1023hPa, mínima 1018hPa. Humitat relativa màxima 98%, mínima 83%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Esteles d'avions vistes ahir dilluns a la tarda a sobre les Gavarres.