Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 18 d’octubre del 2014

16 i 17 d'octubre: núvols prims i màximes amunt

Cel enterenyinat per Cirrus i esteles el dijous al migdia. Foto mostrada al programa Vespre a La 2 (minut 01:08:31).


En les dues darreres jornades s'ha pogut constatar una remuntada clara dels termòmetres, a més, ens han anat creuant abundants núvols alts, dins un ambient plenament assolellat. Aquest temps dominat pel sol seguirà protagonitzant les properes jornades, amb unes màximes que encara poden pujar una mica més entre avui dissabte i el proper dilluns.

En relació al temps passat, el dijous 16 d'octubre, a Palamós es va mantenir un celatge enterenyinat per núvols alts i nombroses esteles d'avions, tal com podeu veure a la fotografia que obre aquest post. Aquests núvols prims van donar una albada i un capvespre rogencs, però no van impedir que les màximes remuntessin clarament al prelitoral gironí, amb els 28,0ºC de Sant Gregori o els 27,9ºC de Medinyà com a màximes més altes, segons Meteoclimatic.

Més detalladament, al matí i a la tarda hi van haver entre 4/8 i 7/8 Ci, Cs i esteles de condensació, no obstant, al vespre van desaparèixer la major part dels núvols alts, quedant tan sols 3/8 Cc lenticulars, els quals van afavorir que es veiés el capvespre acolorit que podeu observar a la foto inferior, però en aquest cas no indicava ni l'arribada de pluges ni l'entrada de vent fort.


El capvespre rogenc del passat dijous, amb cirrocúmuls lenticulars.


En un altre ordre de coses, les temperatures màximes del passat dijous 16 d'octubre al Baix Empordà, van ser gairebé estiuenques a l'interior, ja que van moure's entre els 28,2ºC de La Bisbal d'Empordà, com a màxima més alta, i els 22,8ºC de Palamós, com a màxima més baixa. Altres màximes prou càlides foren els 27,2ºC de Verges i els 27,0ºC de Bellcaire d'Empordà.
Pel cantó de les mínimes, cal remarcar que aquestes van deixar-nos una matinada freda de plena tardor. El valor més baix el trobem en els 11,5ºC de Verges, per contra, la mínima més alta es quedà en els frescos 15,4ºC de Sant Feliu de Guíxols. Dades de Meteoclimatic.com

Altres dades meteorològiques del passat dijous 16 d'octubre del 2014 a Palamós., temperatura màxima 22,8ºC, mínima 14,2ºC. Vent en calma al matí o vent del NO a 2/5 km/h de mitjana., migdia amb vent del ESE, a 5/10 km/h de mitjana., tarda amb SO, a 20 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 45 km/h SO. Estat de la mar amb marejol al matí, mar de fons del S, i maror a la tarda., mar endins hi havia maror o forta maror (onatge sig. de 0,94 metres a les 09:00h davant del cap de Begur i de 1,52 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1013hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 69%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Tot seguit us poso tres fotos més del passat dijous. A la primera imatge es pot veure la gran quantitat de núvols alts i esteles d'avions que hi havien a la tarda, dins un context de temps assolellat.
A les altres fotos apareix un oliverar a la població veïna de Calonge, on es pot comprobar com les pluges de l'estiu semblen presagiar una bona collita d'olives.








Altocumulus lenticularis vist des de Romanyà de la Selva mirant cap a l'oest ahir divendres al capvespre.


Finalment, ahir divendres 17 d'octubre, el dia no va tenir gaire història meteorològica, si no fos per les elevades temperatures que van tenir lloc en molts indrets.
Destaquen els 29,4ºC de Castelló d'Empúries i els 29,0ºC de Medinyà, com a registres més elevats., sens dubte, es tracta d'unes màximes impròpies per aquesta època de l'any que poden ser indicis del canvi climàtic, si aquestes es van repetint amb certa recurrència.

Canviant de tema, altre vegada, el cel es va veure enterbolit per un tel de núvols alts durant tot el dia, amb entre 4/8 i 6/8 Ci, Cs., a tot això cal afegir-hi l'aparició d'algun núvol baix esporàdic, amb entre 2/8 o 3/8 Sc al migdia/tarda.
Al vespre, a part dels núvols alts, des de Romanyà de la Selva, mirant cap a l'oest, es veien alguns Altocumulus lenticularis molt fotogènics 2/8, com el de la fotografia superior.

Pel que fa a les temperatures màximes assolides al Baix Empordà ahir divendres, aquestes van ser notablement càlides a l'interior, amb els 28,7ºC de La Bisbal d'Empordà com a màxima més alta. A la costa, degut al vent de mar, hi va tenir lloc la mínima més baixa, amb els 22,7ºC de Sant Feliu de Guíxols.
Altres màximes destacades foren els 27,6ºC de Les Olives o els 26,5ºC de Bellcaire d'Empordà.
Per la seva banda, les mínimes van recuperar-se de forma clara respecte el dia anterior, amb els 14,9ºC de Calonge com a mínima més freda. La mínima més alta assolí 18,2ºC a Sant Feliu de Guíxols. Dades de Meteoclimatic

Altres dades meteorològiques d'ahir divendres 17 d'octubre del 2014 a Palamós., temperatura màxima 22,9ºC, mínima 17,4ºC. Vent de direcció SO i SSE, a 10/15 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 34 km/h SO. Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia forta maror o maror (onatge sig. de 1,29 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 1,05 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1012hPa. Humitat relativa màxima 96%, mínima 76%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Cel enterenyinat per núvols alts ahir divendres al migdia. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.