Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 14 d’octubre del 2014

13 d'octubre: garbinada intensa i matinada tempestuosa

Garbinada i nombrosos navegants de surf d'estel ahir dilluns al migdia.


Ahir dilluns 13 d'octubre, a Palamós el protagonista principal del panorama meteorològic va ser el vent de garbí o llebeig. Aquest vent del sud-oest, arribà a assolir una velocitat mitjana de 20/25 km/h i va tenir una ratxa màxima de 56 km/h.
El vent intens i persistent precedia l'aproximació d'un embossament d'aire fred en altura, de fins a -20ºC a 500 hPa, el qual ha de creuar en les immediates hores la península Ibèrica, des del nord-oest cap al sud-est, fins anar a morir al nord d'Àfrica.
A la nostre vila, aquesta situació ens agafarà de resquitlló, encara que no es descarta que pugui caure algun plugim o petit ruixat de tarda.

Abans que el vent de garbí prengués el protagonisme de la situació meteorològica, cal destacar que la matinada també va ser moguda, tal com vaig avançar a l'article anterior.

Cap a les dues de la matinada, el pas del segon sistema frontal va generar un tren convectiu que passà fregant la costa palamosina i deixà un espectacle de llamps i trons. Així mateix, la precipitació més important acabà caient al mar i només es recolliren 4 mm a la zona del Port Marina, segons dades de la seva estació.
Al centre del nucli antic van caure tan sols 1,2 mm i a La Fosca 2 mm., malgrat la minsa quantitat de precipitació, aquesta va caure de forma sobtada i amb elevada intensitat, generant un cert rebombori.


Imatge del radar meteorològic a les dues de la matinada d'ahir dilluns. Observeu com el tren de tempestes va passar fregant la costa.


Mapa de llamps d'ahir dilluns. Observeu força aparat elèctric a sobre el mar.


Entrant en detalls, a primera hora del dia d'ahir dilluns ens vàrem llevar amb 5/8 Ci, Ac i Sc, però els núvols van marxar ràpidament, ja que al matí i al migdia hi hagué cel serè, amb algun estratocúmul decoratiu mirant cap a l'oest 1/8 Sc.
A la tarda es va mantenir el cel asserenat, i a la posta de sol es va poder observar el cel amb un to groguenc-marronós, a causa de la pols en suspensió.

En relació a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir dilluns al Baix Empordà, es va poder comprobar com arribaren a ser un parell de graus més baixes cap a l'interior. La màxima més alta assolí 25,6ºC a La Bisbal d'Empordà, i la màxima més curta foren els 21,6ºC de Palamós.
Per la banda de les mínimes, cal destacar que aquestes van tenir lloc a darreres hores del dia, amb els 14,8ºC de Calonge, com a mínima més curta, mentre que la mínima més càlida foren els 18,4ºC de Sant Feliu de Guíxols. Dades de Meteoclimatic

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 13 d'octubre del 2014 a Palamós., temperatura màxima 21,6ºC, mínima 17,8ºC. Vent del SO a 20/25 km/h de mitjana, entre les 10:30 h i les 20:00 h., vent del SO de matinada, a 10/15 km/h., vent del SO al vespre/nit, a 10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 52 km/h SO (56 km/h a La Fosca). Estat de la mar amb maror, nombrosos blancalls., mar endins hi havia forta maror (onatge sig. de 1,29 metres a les 09:00h davant del cap de Begur i de 2,34 metres a les 17:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1009hPa, mínima 1007hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 72%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


4 fotos més de la garbinada d'ahir dilluns


Foto mostrada a l'inici de l'Espai del Temps de TV3.