Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 13 d’octubre del 2014

11 i 12 d'octubre: aires d'estiu i quatre gotes de fang

Ambient d'estiu el migdia del passat dissabte a La Fosca. Foto mostrada a l'Espai del Temps de TV3.


Aquest cap de setmana que acabem d'acomiadar, ha estat marcat per la influència de la llengua d'aire càlid procedent del nord d'Àfrica i pel pas d'un sistema frontal molt poc actiu durant la matinada/matí d'ahir diumenge.

Entrant en detalls, el passat dissabte 11 d'octubre, tal com podeu contemplar a la fotografia superior, les nostres platges presentaven un ambient estiuenc gràcies al temps assolellat i a la xafogor imperant, a més, el vent de garbí molest es va prendre un descans, ja que en aquesta ocasió només va aparèixer de forma tímida a partir de mitja tarda.
Amb aquesta situació favorable, els banyistes que es van atansar al mar van poder gaudir amb unes aigües cristal·lines que actualment es troben entre els 21/22ºC, una temperatura força elevada per aquesta època de l'any.

En relació a l'estat del cel, a més de la presència del sol, també es van veure alguns núvols alts molt fotogènics, especialment a partir del migdia i a la tarda.
De bon matí el dia començà amb tan sols 1/8 o 2/8 Ci. L'ambient assolellat del matí també es va tenyir amb algun núvol alt anecdòtic 2/8 Ci.
A partir del migdia el cel es va anar enterenyinant cada vegada més, fins a deixar-nos 5/8 Ci, tal com podeu veure a la foto inferior.
A la tarda els núvols van anar a més, deixant el sol una mica esmorteït, amb 6/8 o 7/8 Ci, Cs i esteles d'avions. Amb el pas de les hores també van aparèixer alguns núvols baixos, fins a deixar un vespre amb 6/8 Sc i St.


Cirrus vistos el dissabte al migdia.


Pel que fa a les temperatures màximes que vàrem tenir al Baix Empordà el passat dissabte, aquestes van ser molt càlides a l'interior i més moderades a la costa, però amb sensació de xafogor.
La màxima més alta van ser els 27,7ºC de la Bisbal d'Empordà, mentre que la màxima més curta foren els 22,1ºC de Palamós.
Per la banda de les mínimes, aquestes van oscil·lar entre els 15,2ºC de Les Olives, com a mínima més fresca, i els 18,1ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic

Altres dades meteorològiques del passat dissabte 11 d'octubre del 2014 a Palamós., temperatura màxima 22,1ºC, mínima 17,2ºC. Vent de component ESE fins a les 18:00h, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de component SO, a 5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 19 km/h ESE. Estat de la mar amb mar arrissada o un xic de marejol., mar endins hi havia maror o marejol (onatge sig. de 0,94 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,47 metres a les 18.00h). Pressió atmosfèrica màxima 1015hPa, mínima 1012hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 69%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Aigües transparents, sol i nombrosos banyistes a La Fosca, el passat dissabte al migdia.


Posta de sol d'ahir diumenge amb núvols alts i mitjans.


Per finalitzar el resum, cal mencionar que ahir diumenge 12 d'octubre, vàrem tenir una finestra de temps assolellat i xafogós a les hores centrals de la jornada., aquesta àmplia franja horaria amb " bon temps " va tenir lloc entre els dos fronts que ens van creuar.
Tal com es preveia, al llarg de la matinada i fins a primeres hores del dia ens va creuar un primer front que arribà molt desgastat a la nostre comarca, no obstant, el cel es va mantenir ennuvolat 7/8 Cu, Sc i St amb alguns plugims i boirines, però sense deixar-nos cap quantitat apreciable de precipitació. Cap a la Bisbal d'Empordà, segons Meteoclimatic, només recolliren 0,2 mm.
Després del pas del sistema frontal es van obrir grans clarianes que ens deixaren un migdia dominat pel sol, amb 4/8 Ci, 2/8 Ac, i 3/8 Cu cap a l'interior.
A la tarda el domini del sol es va veure acompanyat per entre 5/8 i 6/8 Ci i As que anunciaven el segon front que ens ha creuat durant la passada nit., malgrat tot, altre vegada hem vist com una tempesta ha passat fregant la costa i només han caigut 2 mm.

Finalment, al capvespre d'ahir diumenge, tal com podeu veure a la foto superior, els núvols alts i mitjans encara van ser més importants fins a deixar 7/8 Ci i As, juntament amb 1/8 o 2/8 Sc i Cu.


Cotxe brut a causa de la pluja de fang d'ahir diumenge.


Com molt bé vàrem comprobar, la llengua d'aire càlid del nord d'Àfrica no només ens portà un augment de les temperatures, ja que amb ella també arribà una important intrusió de pols sahariana que es diposità a sobre els cotxes en forma de pluja de fang, deixant-los ben bruts.

I si a Palamós va caure poca aigua amb el front de primeres hores del dia, cap a l'interior de Girona van precipitar alguns ruixats destacables com els 18,0 mm de Ribes de Freser, els 16,8 mm de Darnius, els 8,2 mm de Sant Hilari Sacalm o els 6,6 mm de la Jonquera, entre d'altres.


Mapa de pols dipositada amb la pluja caiguda ahir diumenge a les vuit del matí.


En referència a les temperatures registrades ahir diumenge al Baix Empordà, trobem que degut a la finestra de temps assolellat i al vent de garbí, les màximes van ser altre cop caloroses, exceptuant a la mateixa línia costanera.
La màxima més alta foren els 27,8ºC de la Bisbal d'Empordà i la màxima més baixa van ser els 22,9ºC de Palamós, però amb xafogor acusada.
Altres màximes destacades del dia són els 27,4ºC de Calonge o els 27,2ºC de Bellcaire d'Empordà.
Per la banda de les mínimes, aquestes van oscil·lar entre els 17,4ºC assolits a Verges, com a mínima més curta, i els 19,7ºC que es repetiren a Palamós, Sant Feliu de Guíxols i a Calonge-Mas Pallí, com a mínimes més altes. Dades de Meteoclimatic

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 12 d'octubre del 2014 a Palamós., temperatura màxima 22,9ºC, mínima 19,7ºC. Pluja ip. amb fang. Vent del SO, a 15/20 km/h de mitjana fins a la tarda/vespre. Ratxa màxima de vent 34 km/h SO. Estat de la mar amb marejol o un xic de maror., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 1,05 metres a les 12:00h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1011hPa, mínima 1007hPa. Humitat relativa màxima 97%, mínima 80%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

2 fotos més d'ahir diumenge


Posta de sol amb núvols alts i mitjans.


Cotxe embrutat per la pluja de fang.