Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 22 d’octubre del 2014

1ª tramuntanada de la tardor i dades d'ahir dimarts

Mapa de pressió en superfície previst per avui dimecres a les vuit del matí. Observeu com tindrem una típica situació de tramuntana.


Després d'un mes d'octubre dominat per les elevades humitats, degut a la presència de vents d'origen marítim, avui dimecres, tal com us vaig avançar en un anterior article, es preveu que entri en joc la tramuntana.
El vent del nord, persistent i intens, ja ha entrat de forma sobtada durant la passada matinada i ens deixarà un ambient molt més sec i saludable, com feia molt temps que no passava.
Aquesta situació, segons es pot comprobar al mapa superior, ve generada per l'acostament d'un potent anticicló que abarca bona part de l'occident europeu. Entre aquest factor i la formació d'una àmplia àrea de baixes pressions a sobre d'Itàlia, es produirà un marcat gradient isobàric que serà el responsable de la tramuntanada que tindrem durant el dia d'avui.

A Palamós, es preveu que el vent del nord pugui bufar a uns 25/30 km/h de mitjana a les hores centrals de la jornada, i es podria donar alguna ratxa màxima que arribés als 60/70 km/h. El vent tendiria a disminuir de velocitat de cares al vespre/nit, tot i que seguiria bufant al llarg del dijous, a uns 15/20 km/h de mitjana. De cares al divendres, el vent de tramuntana desapareixerà amb el pas de les hores.
Com és habitual, la ventada més intensa tindrà lloc al nord de l'Alt Empordà i mar endins, on es podrien assolir ratxes superiors als 120 km/h.

Pel que fa a les temperatures màximes, tot i que de forma general aquestes poden baixar lleugerament respecte el dia abans, a Palamós podria donar-se una màxima més alta, ja que canviarem l'aire fresc i humit del mar, per un aire que podria arribar sec i un xic reescalfat.

La nova situació de nord, ahir dimarts va deixar unes màximes de ple estiu cap a Tarragona. El vent del nord-oest reescalfat va fer pujar les temperatures fins als 33,8ºC a l'Hospital de l'Infant, 32,7ºC a Alcanar, 32,3ºC a Reus o 31,7ºC a Tarragona capital.


Mapa de vent en superfície previst per avui dimecres a les 11:00h. Al nostre sector costaner pot bufar tramuntana a 20 nusos de mitjana i mar endins pot superar els 45 nusos. Mar endins aquesta ventada aixecarà maregassa. Al nostre sector costaner tindrem marejol arran de costa i forta maror a poca distància de la mateixa.


En referència al temps que ja ha succeït, cal remarcar que ahir dimarts 21 d'octubre, a Palamós, altre cop ens vàrem llevar amb rosada abundant fruït de la condensació de l'elevada humitat.
El matí assolellat i asserenat, deixà pas a l'arribada de les restes d'un sistema frontal en forma de núvols alts i mitjans, els quals deixaren un sol molt apagat a partir de les 13:00h, amb 6/8 o 7/8 Ci, Cs i As.
A la tarda, encara que es van obrir algunes tímides clarianes, i va quedar resol amb 5/8 o 6/8 Ci, As., a partir del vespre els núvols altostrats van desfilar, fins que va quedar un cel enterenyinat amb 5/8 Ci i Cs, provocant una posta de sol lleugerament rogenca.

Pel que fa a les temperatures màximes que vàrem tenir al Baix Empordà ahir dimarts, aquestes altre vegada van ser molt càlides a l'interior i més frenades a la costa.
La màxima més alta van ser els 28,1ºC de La Bisbal d'Empordà, mentre que la màxima més curta foren els 23,0ºC de Palamós mateix.
Per la banda de les mínimes, aquestes van oscil·lar entre els 13,0ºC de La Bisbal d'Empordà, com a mínima més freda, i els 18,7ºC de Calonge-Mas Pallí, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic

Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 21 d'octubre del 2014 a Palamós., temperatura màxima 23,0ºC, mínima 15,4ºC. Precipitació 0,2 mm de rosada. Vent de component NO fins a les 11:00h, a 2 km/h de mitjana o calma., a partir de llavors vent de component SSE i SO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h vent del NNO, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 19 km/h SO. Estat de la mar amb mar plana o arrissada., mar endins hi havia marejol o maror (onatge sig. de 0,35 metres a les 10:00h davant del cap de Begur i de 0,82 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa, mínima 1017hPa. Humitat relativa màxima 96%, mínima 76%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Cel cobert de núvols alts i mitjans amb resol a les 15:00h. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.