Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 22 de setembre del 2014

Últim cap de setmana de l'estiu astronòmic

Altostrats amb aparença d'enclusa vistos ahir diumenge a la tarda, els quals indiquen un canvi de temps. Imatge mostrada a l'Espai del Temps de TV3.


El cap de setmana que acabem de deixar enrera haurà sigut l'últim cap de setmana de l'estiu astronòmic, ja que demà dimarts 23 de setembre a les 4h 29m de la matinada començarà la tardor astronòmica, la qual durarà 89 dies i 20 hores, i acabarà el 22 de desembre coincidint amb el començament de l'hivern.
Tot i que les temperatures s'han tornat a enfilar fins als 30ºC a l'interior del Baix Empordà, i la xafogor ha estat molt intensa a la costa, sembla que es confirma un petit canvi de temps a Palamós.

La formació d'una àrea de baixes pressions de mesoscala entre la costa catalana i les Balears, juntament amb l'entrada d'una falca anticiclònica, pot permetre l'aparició de vent de tramuntana o provences un xic més fresc i sec a darreres hores del dia d'avui dilluns, a més, tindrem núvols abundants en diferents nivells troposfèrics.
Pel que fa a les precipitacions, es preveu que a sobre el mar es pugui formar un Sistema Convectiu de Mesoscala (SCM) que descarregui fortes precipitacions, algunes de les quals poden afectar el sud de Catalunya. A Palamós no es descarta que puguin caure quatre gotes la propera nit.


Núvols altostrats apareguts ahir diumenge a la tarda.


D'altre banda, les temperatures màximes registrades ahir diumenge 21 de setembre al Baix Empordà, van oscil·lar entre els 31,0ºC de Torroella de Montgrí, com a màxima més càlida, i els 24,6ºC de Palamós, com a màxima més baixa. Altres màximes destacades del dia foren els 30,3ºC de la Bisbal d'Empordà o els 29,2ºC de les Olives.
Així mateix, les mínimes van moure's entre els 17,1ºC de les Olives, com a mínima més baixa, i els 20,1ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 21 de setembre del 2014 a Palamós., temperatura màxima 24,6ºC, mínima 19,7ºC. Estat del cel a primera hora amb 6/8 Ci, Cc i As, a més de 3/8 Sc., matí/migdia ennuvolats amb 7/8 Ac, As i Sc., primeres hores de la tarda amb sol i 4/8 Ac, As., tarda amb sol i 4/8 Ci, As i Ac., tarda/vespre augment nuvolós i sol apagat degut als 6/8 Ci i As amb aparença d'enclusa, tal com podeu veure a les dues fotos superiors. Vent del ESE al matí, a 2/5 km/h de mitjana., vent del SO a partir de les 12:00 h, a 10 km/h de mitjana., vent del SE a partir de les 16:00 h, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 21 km/h SO. Estat de la mar amb mar plana o arrissada., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,47 metres a les 12:00h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 95%, mínima 76%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Banc de núvols baixos estrats vistos el dissabte a la tarda a la badia palamosina.


Per finalitzar el resum meteorològic, només resta mencionar que el passat dissabte 20 de setembre, es va observar un cel enterenyinat a primeres hores del dia, amb 6/8 Ci, As i Ac, a més de 3/8 Cu, Sc i St., el matí fou assolellat, però el cel es va mantenir enterenyinat amb 6/8 Ci, Cs i esteles d'avions., al migdia es va mantenir el sol amb 4/8 Ci, Ac i As., a la tarda hi van haver núvols i clarianes amb 5/8 Ci, As i esteles d'avions, a més d'entre 4/8 i 6/8 Sc i St.

Pel que fa a les temperatures màximes assolides el dissabte al Baix Empordà, aquestes van continuar siguent bastant caluroses, ja que van moure's entre els 30,3ºC de Torroella de Montgrí, com a màxima més alta, i els 24,6ºC de Palamós, com a màxima més baixa. Altres màximes destacades per la banda alta del termòmetre foren els 29,8ºC de la Bisbal d'Empordà o els 28,8ºC de les Olives.
Per la seva banda, la mínima més curta arribà fins als 18,4ºC de Bellcaire d'Empordà, i la mínima més alta assolí 21,4ºC a Palamós-La Fosca. Altres mínimes tropicals foren els 20,7ºC de Sant Feliu de Guíxols o els 20,1ºC de Torroella de Montgrí. Dades de Meteoclimatic

Altres dades meteorològiques del passat dissabte 20 de setembre del 2014 a Palamós., temperatura màxima 24,6ºC, mínima 21,1ºC. Vent de direcció SO fins les 09:00 h, a 5/10 km/h de mitjana., llavors vent del ESE, a 10 km/h de mitjana., vent del SO a partir de les 19:30 h, a 5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 21 km/h ESE. Estat de la mar amb marejol, mar de fons del E., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,7 metres a les 10:00h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1013hPa. Humitat relativa màxima 97%, mínima 74%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


2 fotos més del dissabte passat


Núvols baixos a la badia de Palamós a la tarda.


Capvespre acolorit degut als altostrats existents.