Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 10 de setembre del 2014

9 de setembre: el mateix temps, però amb capvespre espectacular

La plàcida sortida de sol d'ahir dimarts, amb mar plana. Foto mostrada al temps del programa Els Matins a TV3 (minut 39:09).


Ahir dimarts 9 de setembre, a Palamós va tornar a regnar la tranquil·litat meteorològica, amb un ambient assolellat i una xafogor acusada que tornaren a portar molta gent a les platges.
Ja de bon matí, tal com podeu observar a la fotografia que obre aquest post, el dia va començar amb una placidesa absoluta al cel i a la mar, no obstant, la presència d'alguns núvols alts i mitjans, així com d'esteles d'avions, feien presagiar en una altre jornada força moguda cap l'interior de la demarcació.
El pas d'una pertorbació en altura, amb isotermes de -13/-14ºC a 500 hPa, va generar una situació de tempestes de tarda, especialment destacada cap a les zones de muntanya gironines, a causa de l'efecte palanca dels relleus muntanyencs i la presència de línies de convergència.

Dades de precipitació caiguda ahir dimarts a Girona, segons Meteoclimatic:

Mieres 25,4 mm., Olot-Les Fonts 22,6 mm., Planoles 21,0 mm., Llanars 16,6 mm., Guils de Cerdanya 15,0 mm., Sant Hilari Sacalm 10,8 mm., Castellfollit de la Roca 10,1 mm., Arbúcies 7,4 mm., Ribes de Freser 6,6 mm.


Platja amb nombrosos banyistes ahir dimarts a les 11:52 h. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.


Altre vegada, des de la nostre posició es pogué observar el creixement de Cumulonimbus magestuosos mirant cap al nord, nor-oest i oest de Girona., malgrat tot, tan sols ens arribaren algunes encluses i només caigué algun plugim anecdòtic al vespre/nit.

Concretant un xic més, a la vila palamosina el dia començà amb 4/8 Sc a la vertical de la vila, però cap a llevant el cel es veia poc ennuvolat, amb entre 2/8  i 3/8 Ci, Ac i St.
Els núvols baixos de primera hora es van fondre, deixant-nos un matí assolellat, amb 3/8 Ci i Ac, i 2/8 Sc i Cu.
El domini del sol es va mantenir fins a darreres hores de la tarda, amb intervals nuvolosos formats per 4/8 Ci, i 3/8 Ac, As i Sc.
A partir del vespre el cel quedà cobert amb 7/8 Ac, As i Cu, pertanyents a una enclusa de tempesta que deixà algunes roines o petits plugims.
La coincidència de febles cortines de precipitació, amb el sol amagant-se al capvespre, va fer que es pogués gaudir d'un espectacular cel encès.


Espectacular cel encès amb cortines de pluja, vist ahir dimarts al capvespre.


Al Baix Empordà, les quatre gotes d'ahir al vespre només deixaren 1,8 mm a les Olives, 1,6 mm a Verges, 0,8 mm a la Bisbal d'Empordà i a Bellcaire d'Empordà, 0,6 mm a Palafrugell o 0,2 mm a Calonge, entre d'altres.

Pel que fa a les temperatures màximes assolides al Baix Empordà ahir dimarts, aquestes van ser bastant caluroses, ja que van moure's entre els 30,2ºC de Torroella de Montgrí, com a màxima més alta, i els 25,3ºC de Palamós, com a màxima més baixa, però aquí cal afegir-hi la xafogor generada pel 89 % d'humitat que s'arribà a la nostre vila. Altres màximes destacades per la banda alta del termòmetre foren els 30,1ºC de Calonge o els 29,7ºC de la Bisbal d'Empordà.
Per la seva banda, la mínima més curta arribà fins als 17,1ºC de les Olives, i la mínima més alta assolí 20,2ºC a Calonge-Mas Pallí. Dades de Meteoclimatic

Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 9 de setembre del 2014 a Palamós., temperatura màxima 25,3ºC, mínima 19,3ºC. Pluja ip. Vent de direcció N fins a les 10:00h, a 2/5 km/h de mitjana., llavors vent del ENE fins a les 18:00h, a 10 km/h de mitjana., al vespre vent del O, a 5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 27 km/h ENE. Estat de la mar amb mar plana o arrissada., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,35 metres a les 12:00h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 89%, mínima 67%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


3 fotos més d'ahir dimarts


Albada amb mar plana i núvols alts i mitjans a l'horitzó de llevant ahir dimarts.


Capvespre encès d'ahir dimarts a causa dels rajos solars i les cortines de pluja.


Capvespre encès d'ahir dimarts a causa dels rajos solars i les cortines de pluja.