Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 7 de setembre del 2014

5 i 6 de setembre: forta xafogor i algun plugim

Enclusa de tempesta vista ahir dissabte al vespre des del mas Xec.


En les dues darreres jornades, a Palamós la situació meteorològica ha tornat a estar caracteritzada per un ambient xafogós i amb moltes hores de sol que han tornat a omplir les platges. A més de sol i forta xafogor, també han aparegut alguns núvols baixos que han precipitat algunes roines i plugims inapreciables.
També hi podem afegir l'arribada d'alguns núvols residuals, els quals pertanyien a tempestes que es trobaven en fase terminal després de descarregar al Pirineu gironí, com la que veiem a l'encapçalament.

Concretament, ahir dissabte 6 de setembre, es va poder gaudir d'un matí bàsicament assolellat. A primeres hores del dia ens vàrem llevar amb tan sols 2/8 Ci. El sol matinal, amb el pas de les hores, va quedar enterenyinat per nombrosos núvols alts 5/8 Ci, així com també per núvols baixos amb entre 2/8 i 4/8 Sc i St.
Tot i que a primeres hores de la tarda el sol encara fou el protagonista, amb entre 3/8 i 4/8 Ci, Ac, Sc i St, l'astre rei va acabar ocultant-se amb l'aproximació del vespre.
Aquesta ocultació del sol fou deguda a l'arribada d'una gran enclusa de tempesta. Aquesta part superior d'un Cumulonimbus que afectà zones del Ripollès i la Selva, vingué acompanyada per mammatocúmuls i, fins i tot, al vespre/nit va arribar a caure algun plugim inapreciable al centre de la vila, però cap a la Fosca deixà uns testimonials 0,2 mm. A Calonge o a Verges també recolliren 0,2 mm.

A la resta de Girona, com a quantitats més destacables trobem 26,4 mm a Llanars, 19,0 mm a Breda, 8,0 mm a Sant Hilari Sacalm o 4,8 mm a Olot. Dades de meteoclimatic


Enclusa de tempesta sobre les Cases Noves ahir al vespre, amb mammatocúmuls.


En relació a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir dissabte al Baix Empordà, aquestes van ser força elevades per l'època de l'any. La màxima més alta assolí 30,8ºC a Torroella de Montgrí, i la màxima més curta foren els 25,8ºC de Sant Feliu de Guíxols i de Palafrugell. Altres màximes destacades van ser els 30,6ºC de les Olives, els 30,5ºC de la Bisbal d'Empordà o els 29,1ºC de Bellcaire d'Empordà.
Cal destacar que encara que a Palamós només s'arribés a 25,9ºC de màxima, el fet que en aquells moments hi hagués un 90% d'humitat relativa, provocava que el nostre cos notés una temperatura de 37ºC !
Per la banda de les mínimes, la manca de nuvolositat nocturna va fer que es pogués baixar dels 20ºC, tot i que la presència de l'enclusa i l'elevada humitat, feien que ahir a la nit a Palamós encara hi haguessin 24ºC i un 85% d'humitat relativa, amb una temperatura de xafogor de 33ºC.
La mínima més fresca van ser els 16,3ºC de Bellcaire d'Empordà, mentre que la mínima més càlida foren els 19,0ºC de Sant Feliu de Guíxols. Dades de Meteoclimatic

Altres dades meteorològiques d'ahir dissabte 6 de setembre del 2014 a Palamós., temperatura màxima 25,9ºC, mínima 18,7ºC. Vent del E i SE fins a les 16:00h, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del SO i SSO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir del vespre vent del ONO, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 26 km/h SO. Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí i al vespre, amb un xic de marejol a la tarda., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,23 metres a les 12:00h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1013hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 78%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Cel cobert per núvols baixos el passat divendres al matí, amb el creuer Thomson Dream al fons.


Per finalitzar el resum, només resta mencionar que el passat divendres 5 de setembre, es va observar un cel cobert de núvols baixos al llarg del matí, amb 8/8 Cu, Sc i St, tal com podeu observar a la fotografia superior i a la que tanca aquest article.
La coberta nuvolosa matinal es va trencar una mica a partir del migdia/primeres hores de la tarda, fins a deixar-nos 2/8 Ac, Sc i St.
Avançada la tarda i al vespre ens arribà una enclusa de tempesta que cobrí el cel amb 7/8 Ci, As, Ac i Sc, la qual ens deixà alguna minça precipitació en forma de roina i plugim inapreciable al vespre/nit.

Pel que fa a les temperatures màximes que vàrem tenir al Baix Empordà el passat divendres, aquestes van ser típiques de l'estiu. La màxima més alta van ser els 30,3ºC de la Bisbal d'Empordà, mentre que la màxima més curta foren els 23,8ºC de Palamós. Altres màximes destacades són els 29,0ºC de Torroella de Montgrí o els 28,4ºC de les Olives.
Per la banda de les mínimes, trobem que altre cop van aparèixer les famoses nits tropicals a la costa.
Els 17,0ºC de Bellcaire d'Empordà va ser la mínima més baixa, per contra, els 20,8ºC de Sant Feliu de Guíxols foren la mínima més alta. Altres mínimes tropicals són els 20,1ºC de Palamós, els 20,2ºC de Palamós-la Fosca o els 20ºC de Calonge-Mas Pallí. Dades de Meteoclimatic

Altres dades meteorològiques del passat divendres 5 de setembre del 2014 a Palamós., temperatura màxima 23,8ºC, mínima 20,1ºC. Vent de component E fins a les 17:00h, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de component O, a 2/5 km/h de mitjana i estones de calma. Ratxa màxima de vent 18 km/h SO. Estat de la mar amb mar plana o arrissada., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,23 metres a les 12:00h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1015hPa, mínima 1012hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 78%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Cel cobert de núvols baixos el matí del divendres.