Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 5 de setembre del 2014

4 de setembre: cel ennuvolat i mar plana

Mar plana i cel ennuvolat ahir dijous al matí. Imatge mostrada al temps de l'Informatiu de TVE Catalunya.


Degut als efectes del pantà baromètric on ens trobem immersos, amb la manca de gradient isobàric que això comporta, unit al cel ennuvolat que hem tingut en les darreres hores, va provocar que ahir dijous 4 de setembre es veiés la mar plana com un mirall.
La làmina d'aigua més propera a la nostre zona costanera, tal com podeu comprobar a les tres fotos que us poso, semblava que permetés transitar-hi a peu pel damunt, talment com si fos una escena bíblica.

Aquesta tranquil·litat no es donava a tot arreu, ja que tal com estava previst, l'ascens d'una massa d'aire temperat i carregat d'humitat, ajudat per l'efecte orogràfic de les muntanyes pirinenques, va propiciar el creixement de potents núvols de tempesta al llarg de la tarda vespre a l'interior de Girona.
Les fortes precipitacions es centraren altre cop al Ripollès, comarca on es registraren els valors més elevats.

Dades de precipitació d'ahir dijous a Girona, segons Meteoclimatic:

Queralbs 50 mm., Ribes de Freser 44,2 mm., Planoles 40,0 mm., Llanars 16,0 mm., Gréixer 8,2 mm., Olot 6,4 mm., Guils de Cerdanya 5,8 mm., Darnius 2,0 mm.

Pel que fa a Palamós, com a la resta del Baix Empordà, només es va veure caure alguna roina o plugim insignificant al vespre., no obstant, l'estat del cel es presentà ennuvolat gairebé tot el dia.
A primeres hores hi havia alguna tímida clariana, amb 6/8 o 7/8 Sc i St. Al llarg del matí es va mantenir el cel ennuvolat, amb entre 7/8 i 8/8 Cu, Sc i St, amb un xic de resol al migdia.
A la tarda vàrem tenir 8/8 Cu, Sc i St, amb roina al vespre.


Mar com un mirall i cel ennuvolat, amb una tímida clariana il·luminant l'escena a primeres hores del dia.


Pel que fa a les temperatures màximes que es van registrar a la comarca baixempordanesa durant ahir dijous, no podem dir que fossin especialment altes, però hi va haver una sensació de xafogor molt marcada.
Aquestes van moure's entre els 26,1ºC de Torroella de Montgrí, com a màxima més elevada, i els 22,9ºC de Palamós-la Fosca, com a màxima més baixa.
Les mínimes, per la seva banda, van oscil·lar entre els 16,1ºC de Bellcaire d'Empordà, com a mínima més fresca, i els 19,4ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a mínima més càlida. Dades de Meteoclimatic

Altres dades meteorològiques d'ahir dijous 4 de setembre del 2014 a Palamós-la Fosca., temperatura màxima 22,9ºC, mínima 17,6ºC. Vent del E entre les 12:00h i les 18:00h, a 5/10 km/h de mitjana., vent en calma la resta del dia. Ratxa màxima de vent 19 km/h E. Estat de la mar amb mar plana o arrissada., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,23 metres a les 12:00h davant del cap de Begur i de 0,35 metres a les 19:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1014hPa, mínima 1012hPa. Humitat relativa màxima 89%, mínima 68%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Cel ennuvolat i mar plana ahir al matí.