Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 28 de setembre del 2014

27 de setembre: fred de nit, primers núvols i previsió de fortes pluges

L'augment nuvolós d'ahir dissabte a la tarda des del port de Palamós.


Ahir dissabte 27 de setembre, tot i l'aparent tranquil·litat que ens deixà el matí asserenat que hi va haver, al llarg de la tarda van aparèixer abundants altocúmuls i cirrus que assenyalaven l'arribada d'un canvi de temps força destacable.
Aquest canvi de temps, protagonitzat per una configuració sinòptica de llevant, estarà causat pel posicionament d'un anticicló a l'est d'Europa, el qual ens farà incidir vents de gran recorregut marítim carregats d'humitat. Aquest fet, com sol ser habitual en aquesta època de l'any, proporcionarà l'energia suficient perquè el pas d'una línia d'inestabilitat, associada a una zona de baixes pressions relatives, ens deixi un temps molt insegur al llarg d'avui diumenge, amb possibilitats que caiguin alguns ruixats o petits plugims, siguent més importants a darreres hores del dia.

El plat fort d'aquest canvi de temps caldrà tenir-lo ben present durant demà dilluns, ja que a la nostre comarca podrien caure forts ruixats en qualsevol moment de la jornada. Les precipitacions es podrien mantenir fins el matí del dimarts, i a la tarda entraria vent de tramuntana entre fluix i moderat.

A Palamós es podrien acumular entre 70 i 100 litres fins al matí del dimarts, un fet que caldrà tenir present a les zones que habitualment s'inunden, ja que en alguns moments pot ploure amb forta intensitat i amb tempesta. També haurem de tenir molta precaució si ens atansem al mar, ja que el temporal de llevant podria generar algunes onades de mar de fons properes als 2,5 o 3 metres d'alçada.
A continuació us poso dos mapes que plasmen aquesta situació.


Mapa sinòptic, amb precipitació acumulada en sis hores i vent en supeficie previst per dilluns a la tarda.


Mapa d'onatge previst per dilluns. Poden haver-hi ones de 3 metres.


Capvespre d'ahir dissabte amb núvols de canvi de temps.


En un altre ordre de coses, les temperatures màximes que hi van haver ahir dissabte al Baix Empordà es recuperaren clarament cap a l'interior.
La màxima més càlida foren els 27,1ºC de la Bisbal d'Empordà, mentre que la màxima més baixa es quedà en els 21,6ºC de Sant Feliu de Guíxols.
Així mateix, les mínimes, a causa de la nit serena i a la inversió tèrmica, van ser força fredes, amb valors de finals de tardor. La mínima més baixa assolí 10,3ºC a Verges i la mínima més alta van ser els 13,9ºC de Sant Feliu de Guíxols. Dades de Meteoclimatic

Altres dades meteorològiques d'ahir dissabte 27 de setembre del 2014 a Palamós., temperatura màxima 21,6ºC, mínima 12,9ºC. Estat del cel amb matí asserenat., arribada de 2/8 o 3/8 Ac al migdia., a la tarda augment nuvolós important, amb clarianes i entre 5/8 o 6/8 Ac, Ci i esteles d'avions. Vent del ESE entre les 11:00 h i les 21:00 h, a 5 km/h de mitjana., vent de component N a partir de llavors, a 2 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 16 km/h ESE. Estat de la mar amb mar plana o arrissada., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,35 metres a les 12:00h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1025hPa, mínima 1022hPa. Humitat relativa màxima 87%, mínima 72%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Posta de sol d'ahir dissabte amb núvols de canvi de temps.