Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 26 de setembre del 2014

24 i 25 de setembre: tramuntana i nits fresques

Núvols i clarianes el passat dimecres 24 de setembre al migdia, amb la platja deserta.


Els dos darrers dies hem pogut comprobar com la renovació de les masses d'aire ha sigut molt efectiva, gràcies a l'entrada de vent fresc i sec de tramuntana o gregal, amb la devallada de la humitat ambiental que aquest fet comporta.

Entrant en detalls, el passat dimecres 24 de setembre, l'astre rei només va aparèixer durant breus estones., aquest fet, combinat amb l'aire fresc i sec del nord que escombrà l'aire càlid i humit del sud, van fer que la màxima del dia a Palamós només s'enfilés fins als 20,8ºC i que la xafogor fos absent.
Al cel, ja de bon matí ens vàrem llevar amb 6/8 Ac i As, a més de 4/8 Cu, Sc i St. El matí va romandre bàsicament ennuvolat, amb entre 6/8 i 8/8 Ac, Sc i St. Al migdia es van obrir algunes tímides clarianes, amb entre 5/8 i 6/8 Sc i St (tal com podeu veure a la foto que obre aquest post)., malgrat tot, la tarda es va mantenir ennuvolada amb entre 7/8 o 8/8 As, Ac, Cu, Sc i St, inclús, va arribar a caure alguna roina inapreciable i algun petit plugim a Calonge.

D'altre banda, les temperatures màximes del Baix Empordà van oscil·lar entre els 25,8ºC de Torroella de Montgrí, com a màxima més alta, i els 20,8ºC de Palamós o de Calonge-Mas Pallí, com a màximes més baixes.
Les mínimes, per la seva banda, van moure's entre els 13,9ºC de Bellcaire d'Empordà, com a mínima més curta, i els 16,4ºC de Calonge-Mas Pallí, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic

Altres dades meteorològiques del passat dimecres 24 de setembre del 2014 a Palamós., temperatura màxima 20,8ºC, mínima 15,9ºC. Vent del NE fins a les 20:00h, a 10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del N, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 26 km/h SO. Estat de la mar amb mar arrissada., mar endins hi havia forta maror o maror (onatge sig. de 1,29 metres a les 10:00 h davant del cap de Begur i de 0,7 metres a les 18:00 h). Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1013hPa. Humitat relativa màxima 80%, mínima 52%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Temps assolellat i algun cúmul decoratiu ahir dijous al migdia. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.


Per rematar el resum meteorològic del dos darrers dies, es pot ressaltar que ahir dijous 25 de setembre, a diferència del dia anterior, vàrem tenir un dia assolellat., no obstant, de matinada i a primera hora l'ambient era fresc i plenament tardorenc, a causa del vent de tramuntana i a una mínima que descendí fins als 16,3ºC.
Si a la nostre comarca les temperatures nocturnes ja assoleixen valors tardorencs, a l'alta muntanya la fred ja s'hi ha instal·lat amb l'arribada de la primera entrada d'aires frescos del nord.
Ahir dijous, algunes de les mínimes assolides a les muntanyes pirinenques baixaren per sota dels zero graus, com per exemple els -3,6ºC de la Bonaigua, els -1,3ºC de la Tosa d'Alp, els -1,2ºC de Salòria, els -0,9ºC de Certascan o els -0,6ºC de Boí, entre d'altres. Dades de Meteocat.

Pel que fa a l'estat del cel de la nostre vila, ahir dijous, a part del sol, hi va haver una albada amb entre 2/8 i 3/8 Sc i St. Al matí s'observà un cel asserenat, però al migdia i bona part de la tarda apareixeren 1/8 o 2/8 Cu, Sc i St.
Al vespre augmentaren els núvols baixos, amb entre 3/8 i 4/8 Sc i St.

En relació a les temperatures màximes registrades al Baix Empordà durant ahir dijous, aquestes van ser tres o quatre graus més altes cap a la costa, gràcies a l'ambient assolellat. La màxima més alta van ser els 26,3ºC de la Bisbal d'Empordà i la màxima més baixa foren els 23,7ºC de Calonge-Mas Pallí.
Les mínimes van tornar a quedar-se lluny de les nits tropicals, ja que la mínima més baixa es quedà en els 14,7ºC de Bellcaire d'Empordà i la mínima més alta van ser els 16,9ºC de Sant Feliu de Guíxols. Dades de Meteoclimatic

Altres dades meteorològiques d'ahir dijous 25 de setembre del 2014 a Palamós., temperatura màxima 24,0ºC, mínima 16,3ºC. Vent del N fins a les 17:30 h, a 15 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del OSO, a 10 km/h de mitjana fins les 21:00 h. Ratxa màxima de vent 40 km/h NNO. Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia forta maror (onatge sig. de 2,34 metres a les 12:00h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1020hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 70%, mínima 31%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)