Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 20 de setembre del 2014

18 i 19 de setembre: mar de fons (el rentabótes) i xafogor

El cel cobert i la mar de fons que hi havia el dijous al matí a La Fosca, i rierol causat per al pluja del dia abans. Imatge mostrada a l'Espai del Temps de TV3.


Durant les dues últimes jornades, a Palamós ha continuat l'ambient xafogós gràcies al continu flux del sud i sud-est que ens afecta.
Unit a l'elevada humitat, cal destacar que cap a l'interior de la comarca també s'ha mantingut la calor estiuenca, amb unes màximes que han tornat a assolir els 30ºC.
Juntament amb la forta estuva, la mar de fons de llevant ha estat l'altre paràmetre protagonista de l'escena meteorològica, degut al llarg recorregut marítim de les isòbares, i a la presència d'una àrea de baixes pressions al Mediterrani occidental que ha fet pujar el nivell del mar.
Aquesta mar alterada és coneguda, per tradició popular, com el "rentabótes", ja que en aquesta época de l'any s'utilitzava el primer temporal de mar per netejar les bótes de vi abans de reomplir-les amb el vi nou.

Parlant del temps futur, en els propers dos o tres dies sembla que encara haurem de patir la forta xafogor, no obstant, a darreres hores del dilluns el pas d'un solc d'aire fred pot refrescar-nos l'ambient i permetre l'entrada de vent del nord fluix durant la nit/matinada de dilluns a dimarts. També podrien caure alguns ruixats entre el dilluns al vespre i el dimecres.
Per fer-nos una idea d'aquesta esperada refrescada, s'ha de tenir present que aquests darrers dies hem tingut una bombolla d'aire càlid amb isotermes de 16/18ºC a 850hPa, i de cares al dimecres, les isotermes podrien rondar els 10/12ºC a 850hPa. Aquesta devallada dels termòmetres podria durar ben bé fins el proper cap de setmana.


Surfistes esperant l'onada a La Fosca, el passat dijous al matí. Imatge mostrada a l'Espai del Temps de TV3.


En relació al temps que vàrem tenir el passat dijous 18 de setembre, tal com podeu observar a les dues fotografies superiors, vàrem tenir una marcada mar de fons de llevant, amb onatge d'uns 1,5 metres d'alçada, la qual fou aprofitada per nombrosos surfistes, tot i el perill que representava pels banyistes que s'acostaren a La Fosca. Un altre dels factors que es van poder veure a la platja de la Fosca, van ser els esvorancs causats a la sorra per la pluja que caigué el dia anterior, la qual formà petits rierols i basses.
Un altre efecte de les pluges és la presència d'un cert cabal a les rieres i rierols de la nostre zona, com per exemple al ramal de la riera Aubi, a Castell, indret on es pot contemplar el salt d'aigua que es forma després del pont.

Pel que fa a l'estat del cel, de bon matí, a part del sol, s'observaren 6/8 Ci, Cc, Ac, esteles d'avions, a més, 3/8 Cu, Sc i St. Amb el pas de les hores quedà un matí ennuvolat amb 7/8 o 8/8 Ci, As, Sc i St. Al migdia/tarda, el sol es veié altre cop amb 6/8 Ci, Cc, As i esteles d'avions, a més, 3/8 Cu, Sc i St. Al vespre van tornar a augmentar els núvols, amb 7/8 Ci, As i esteles d'avions, a més, 4/8 Sc i St, amb boira enganxada als cims dels relleus litorals.


Mar de fons a La Fosca i cel cobert de núvols baixos el matí del dijous. Imatge mostrada al programa Vespre a La 2 (minut 01:14:02).


En un altre ordre de coses, les temperatures màximes del passat dijous al Baix Empordà van oscil·lar entre els 29,1ºC de Torroella de Montgrí, com a màxima més alta, i els 25,9ºC de Palamós, com a màxima més curta.
Pel cantó de les mínimes, aquestes van bellugar-se entre els 16,9ºC de les Olives, com a mínima més baixa, i els 20,2ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic

Altres dades meteorològiques del passat dijous 18 de setembre del 2014 a Palamós., temperatura màxima 25,9ºC, mínima 19,5ºC. Vent del ESE, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 15 km/h ESE. Estat de la mar amb forta maror (ones 1,5 metres), mar de fons del E., mar endins també hi havia forta maror (onatge sig. de 1,76 metres a les 13:00h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1010 hPa, mínima 1007hPa. Humitat relativa màxima 96%, mínima 85%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Salt d'aigua a la riera Aubi, a Castell. Imatge del passat dijous.


Boira d'advecció vista ahir divendres a les 11:52 h. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.


Per finalitzar el resum, cal mencionar que ahir divendres 19 de setembre, tot i la tranquil·litat meteorològica i la continuació de l'ambient xafogós, es van poder observar tres fenòmens atmosfèrics força interessants.

El primer de tots ells va tenir lloc en hores nocturnes. Durant la matinada, mirant cap al nord-est, a dins del mar, es va poder gaudir amb la presència d'una tempesta llunyana que il·luminava l'horitzó, talment com si fos una enorme bombeta. El magnífic Cumulonimbus calvus generà una quantitat ingent de descàrregues elèctriques que es dirigien en totes direccions.

El segon protagonista de la jornada va ser l'aparició d'alguns bancs de boira d'advecció al llarg del matí, els quals afectaren alguns punts del nostre litoral, tal com podeu observar a la imatge superior. Aquests bancs de boira marina van disminuir clarament la visibilitat i es formaren degut a l'elevat grau d'humitat existent, i a la circulació de la massa d'aire càlid per sobre de l'aigua relativament fresca del mar, a més, la presència de vent feble del sud i sud-est acostà aquesta boira de mar cap a terra.

El tercer protagonista del dia va aparèixer al llarg de la tarda., en aquest cas es tractava de la formació d'un extens núvol lenticular (Stratocumulus lenticularis).
Aquest espectacular núvol en forma de llentia o platet volador es podia observar mirant cap al sud-oest i oest. Cal destacar que aquesta bonica formació nuvolosa va anar evolucionant i creixent sense moure's de lloc al llarg de tota la tarda, fins a assolir la grandària que es pot apreciar a la imatge següent, captada a les 19:52 h.


Espectacular Stratocumulus lenticularis vist a les 19:52 h d'ahir divendres. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.


En un altre ordre de coses, les temperatures màximes de la comarca baixempordanesa van establir-se entre els 31,2ºC de la Bisbal d'Empordà, com a màxima més alta, i els 25,8ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a registre més baix. Altres màximes del dia van ser els 30,7ºC de Torroella de Montgrí o els 29,9ºC de les Olives.
Així mateix, altre cop hi van haver mínimes tropicals. Aquestes oscil·laren entre els 18,2ºC de Verges, com a mínima més curta, i els 20,7ºC de Sant Feliu de Guíxols o de Calonge-Mas Pallí, com a mínimes més altes. Dades de Meteoclimatic

Altres dades meteorològiques d'ahir divendres 19 de setembre del 2014 a Palamós., temperatura màxima 26,0ºC, mínima 20,5ºC. Estat del cel amb núvols i clarianes al matí, entre 4/8 i 6/8 Ci, Ac, Cu, Sc i St (boira de mar)., tarda amb sol i 1/8 Cu, Sc i St, a més, 5/8 Ci, Cc i Ac floccus. Vent del ESE al matí, a 5 km/h de mitjana., tarda amb vent del SO, a 10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 24 km/h SO. Estat de la mar amb maror, mar de fons del E., mar endins hi havia forta maror (onatge sig. de 1,29 metres a les 12:00h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1013hPa, mínima 1009hPa. Humitat relativa màxima 97%, mínima 80%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Formació del núvol lenticular, amb domini del sol, gent a la platja i cel enterenyinat ahir divendres a les 17:21 h. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.