Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 11 d’agost del 2014

Dissabte 9 d'agost: fantàstic capell de boira al Montgrí

El massís del Montgrí, amb el Montplà (309 msnm) a la dreta i la muntanya de Santa Caterina (302 msnm) a l'esquerra, coberts per boira el dissabte a la tarda. En primer pla un camp d'arròs.


Tot i que l'estabilitat atmosfèrica dels darrers dies ens ha deixat un temps molt plàcid i calorós, l'elevat grau d'humitat producte dels vents febles provinents del Mediterrani, han afavorit l'aparició d'alguns bancs de núvols baixos o boira alta que han afectat el nostre sector costaner i també punts del prelitoral i interior de Girona.

Gràcies a aquest núvols baixos del gènere Stratus, el passat dissabte a la tarda, vàrem poder gaudir amb l'espectacle natural que ens oferia l'aparició d'un veritable capell de boira que ocultava els cims del massís calcari del Montgrí, com són el Montplà (309 msnm), la muntanya de Santa Caterina (302 msnm) o la muntanya d'Ullà (307 msnm). Segons els punts de referència, aquest mantell de boira tenia la base situada a uns 250 msnm.
Enmig de la boira, es podia observar la curiosa estampa del castell del Montgrí adoptant una aparença fantasmagòrica, tal com podeu veure a la fotografia següent.


La silueta del castell del Montgrí entre la boira del dissabte a la tarda.


Concretant una mica més, cal fer esment que durant la matinada s'observà algun llamp a sobre el mar i també mirant cap al nord, a més d'escoltar-se algun tro llunyà, inclús, vàren arribar a caure quatre gotes inapreciables.
Després d'aquest fallit canvi de temps, vàrem tenir un matí assolellat, però amb el cel enterenyinat per núvols alts i mitjans 5/8 Ci, Cs i As, tot això acompanyat per alguns núvols baixos 2/8 Sc i St.
A la tarda, després d'un inici assolellat, cada vegada la nuvolositat es va fer més present, fins a deixar-nos el cel ennuvolat per una capa uniforme amb 7/8 As, Ac i 2/8 St i Sc.

Pel que fa a les temperatures màximes que vàrem tenir al Baix Empordà durant el dissabte, aquestes es van moure entre els 30,6ºC de la Bisbal d'Empordà, com a màxima més càlida, i els 26,4ºC de Palamós, com a màxima més curta. També cal considerar la notable sensació de xafogor imperant.
Altres màximes destacades, per la banda alta del termòmetre, són els 29,6ºC de Calonge o els 28,6ºC de les Olives.
Les mínimes, per la seva banda, van oscil·lar entre els 18,6ºC de les Olives, com a mínima més baixa, i els 21,3ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a mínima més calurosa.

Altres dades meteorològiques del passat dissabte 9 d'agost del 2014 a Palamós., temperatura màxima 26,4ºC, mínima tropical amb 20,7ºC. Pluja inapreciable de matinada. Vent de direcció ESE, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 35 km/h N (vent de grop de matinada). Estat de la mar amb marejol, mar de fons del SE., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,7 metres a les 14:00h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1015hPa, mínima 1011hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 58%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


3 fotos més del capell de boira que hi havia el dissabte a la tarda al Montgrí