Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 29 d’agost del 2014

28 d'agost: sol i aigües cristal·lines

Aigües cristal·lines a cala Canyers ahir dijous al matí.


Després que l'aiguat de la setmana passada ens deixés unes jornades marcades per la mala qualitat de l'aigua del mar, provocant l'establiment d'algunes banderes vermelles i algunes de grogues, ahir dijous 28 d'agost, les aigües costaneres presentaven la seva transparència habitual, gràcies als efectes beneficiosos dels corrents marins i els vents que escombraren l'aigua tèrbola.
El màxim exponent d'aquesta situació el trobem a les aigües cristal·lines que banyen la costa situada entre la platja de Castell i el sector de cala Estreta.
Les fotografies que acompanyen aquest article van ser captades ahir al matí en aquest meravellós tram de costa, el qual, com sempre, va fer fruir als nombrosos visitants que tenim.

Tot i l'ambient assolellat que hi hagué durant tot el dia d'ahir, altre vegada es va poder observar el creixement de tempestes de tarda a la comarca del Ripollès, les quals generaven grans encluses que viatjaven cap a la costa, transportades pels forts vents del nord-oest que bufen en altura.
Aquests mateixos vents, acompanyaran el pas d'un sistema frontal que al llarg del dia d'avui pot deixar-nos un canvi de temps transitori. Això es traduirà en el creixement d'algunes tempestes molt més extenses que dies enrera cap a l'interior de Girona.
Al nostre sector costaner s'observarà un augment dels núvols que deixarà el cel tapat al llarg del matí, i no es descarta que pugui caure alguna gota anecdòtica en qualsevol moment del dia, però amb majors possibilitats al final de la jornada.


Enclusa de tempesta vista ahir a la tarda des de Palamós mirant en direcció al Ripollès.


Pel que fa a les pluges que van caure a la comarca ripollesa ahir a la tarda, aquestes van ser molt localitzades i descarregaren amb força sobre punts concrets. Destaquen els 40,1 mm de Ribes de Freser., els 39,6 mm de Llanars i els 1,8 mm de Llanars.

A Palamós, lluny de les tempestes pirinenques, cal destacar que a primeres hores no es veia ni un núvol, no obstant, al llarg del matí ens creuà algun Ac, amb entre 1/8 i 2/8. Al migdia el cel es va mantenir amb tan sols 1/8 Sc sobre la vertical palamosina, però mirant cap al sud-oest, mar endins, es veien bancs de núvols baixos força importants.
A la tarda, l'arribada d'algunes restes d'encluses Ci i Ac entre 3/8 i 4/8, no va impedir que el sol dominés la situació.


Cel serè ahir al matí a la platja de Castell, amb les aigües netes i algun núvol baix trencat cap a l'interior.


En un altre ordre de coses, les temperatures màximes del Baix Empordà marcaren valors propis de l'estiu, però sense exageracions, tot i que la xafogor es va fer notar de valent.
La màxima més calurosa foren els 30,8ºC de Torroella de Montgrí, mentre que la màxima més baixa es quedà en els 25,5ºC de Sant Feliu de Guíxols. Altres màximes destacades del dia van ser els 29,2ºC de les Olives o els 28,6ºC de Verges.
Així mateix, les mínimes oscil·laren entre els 17,9ºC de Bellcaire d'Empordà, com a mínima més baixa, i els 19,9ºC de Sant Feliu de Guíxols o de Palamós, com a mínimes més altes. Dades de Meteoclimatic

Altres dades meteorològiques d'ahir dijous 28 d'agost del 2014 a Palamós., temperatura màxima 26,4ºC, mínima 19,9ºC. Vent del ESE fins a les 14:00h, a 10 km/h de mitjana., vent del SSO a partir de llavors, a 10/15 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 26 km/h SSO. Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí i marejol a la tarda., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,23 metres a les 12:00h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 63%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


2 fotos més d'ahir dijous amb el mar transparent


Mar transparent a cala Corbs.


Mar transparent a cala Canyers.