Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 28 d’agost del 2014

27 d'agost: capvespre amb tempesta llunyana

La tempesta del Ripollès vista ahir al vespre des de Palamós.


Si el dimarts passat va tornar l'ambient estiuenc, ahir dimecres 27 d'agost, va aparèixer un altre dels elements característics que sol acompanyar l'estació més calurosa de l'any.
Tot i que a la costa, el sol i la xafogor pròpies d'aquesta època de l'any foren el denominador comú, cap al Ripollès es van desenvolupar potents núvols de tempesta al llarg de la tarda i fins al vespre, tal com sol ser habitual a l'estiu.
Aquesta inestabilització venia derivada per l'ascens de l'aire càlid i humit quan aquest topa amb els relleus pirinencs, a més, si això coincideix amb el pas d'un petit solc d'aire fred en altura, el creixement de grans Cumulonimbus està gairebé assegurat, com també està assegurada la temporada de bolets en aquelles terres.

Les imatges que podeu veure en aquest post, ens mostren la tempesta que afectava el Ripollès ahir al vespre. Fixeu-vos amb les grans torres de núvols de desenvolupament vertical observats des d'una distància de 120 quilòmetres.
Cal tenir en compte que els Cumulonimbus poden arribar fins als 10.000 o 12.000 metres d'altura a les nostres latituds. Curiosament, la seva gran alçada i la coincidència amb la posta de sol, provocaren que es veiessin alguns rajos crepusculars no massa ben definits, deixant una projecció en forma d'ombra allargada en el cel.

Les imatges també permeten observar un núvol planer en forma de llentia per sota de les torres nuvoloses., en aquest cas es tracta de les restes d'una altre tempesta que hi hagué a la tarda, de la qual només en resta l'enclusa.


Projecció causada per la interposició dels núvols de desenvolupament vertical amb la posta de sol, en forma d'ombra allargada.


Imatge del radar d' ahir al vespre, on veiem la tempesta que descarregava al Ripollès.


En total, les tempestes del Ripollès d'ahir a la tarda/vespre deixaren fins a 22,2 mm a Llanars., 18,6 mm a Ribes de Freser., 15,1 mm a Queralbs o 9,0 mm a Planoles. Dades de Meteoclimatic

Pel que fa a Palamós, durant tot el dia es va gaudir d'un temps càlid i assolellat.
Al matí el cel es presentà asserenat, no obstant, al migdia van aparèixer alguns núvols baixos decoratius amb només 2/8 o 3/8 Sc i St. A la tarda es va tornar a recuperar el cel serè. Així mateix, al vespre s'observaren entre 1/8 i 2/8 Ac floccus i Sc, a més de la tempesta i l'enclusa que dominaven l'horitzó nord-oest des de la distància.

En relació a les temperatures màximes que hi van haver ahir dimecres a la nostre comarca, aquestes van ser típicament estiuenques. El valor més elevat assolí 31,7ºC a Torroella de Montgrí, i la màxima més baixa foren els 25,2ºC de Palamós.
Altres màximes destacades arribaren fins als 30,4ºC a les Olives o fins als 30,0ºC a la Bisbal d'Empordà.
Les mínimes, per la seva banda, van oscil·lar entre els 18,4ºC de Calonge, com a mínima més baixa, i els 20,5ºC de Palamós-la Fosca, com a mínima més elevada. Altres mínimes remarcables per la banda alta del termòmetre van ser els 20,2ºC de Sant Feliu de Guíxols o Palafrugell amb també 20,2ºC de mínima. Dades de Meteoclimatic

Altres dades meteorològiques d'ahir dimecres 27 d'agost del 2014 a Palamós., temperatura màxima 25,4ºC, mínima 20,3ºC. Vent del ENE fins a les 19:00h, a 10 km/h de mitjana, a partir de llavors vent del SO, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 23 km/h ENE. Estat de la mar amb marejol, mar de fons del S., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,7 metres a les 13:00h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1015hPa, mínima 1013hPa. Humitat relativa màxima 87%, mínima 72%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Una altre foto de la tempesta del Ripollès.