Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 4 d’agost del 2014

2 i 3 d'agost: temps per tots els gustos

La platja de la Fosca plena com un ou ahir diumenge a la tarda, amb algun núvol baix i les aigües molt netes. 
Imatge mostrada a l' Espai del Temps de TV3


El primer cap de setmana d'agost ha estat dividit en dues meitats ben diferenciades, amb un temps que ha ajudat a satisfer tots els gustos, ja que després d'un dissabte marcat pels núvols i per una tarda tempestuosa que ajudà a refrescar l'ambient, el diumenge va ser ideal per gaudir de la platja.

Entrant en detalls, tal com podeu observar a la imatge que obre aquest article, ahir diumenge 3 d'agost, vàrem tenir un dia dominat pel sol i la xafogor. Com és habitual en aquestes dates, el temps assolellat i calorós va omplir les platges de banyistes fins a la bandera.
Després d'un matí asserenat, el mateix vent humit de mar va formar alguns núvols baixos decoratius, amb 2/8 Cu al migdia i 2/8 Sc i St a la tarda. Malgrat que a la costa hi regnava la tranquil·litat, mirant cap al Pirineu es podia veure clarament el creixement de núvols de tempesta.

Pel que fa a les temperatures màximes del Baix Empordà, aquestes oscil·laren entre els 29,1ºC de la Bisbal d'Empordà, com a màxima més alta, i els 23,7ºC de Palamós o de Calonge-Mas Pallí com a màximes més curtes.
Les mínimes, pel seu cantó, van moure's entre uns frescos 15,6ºC assolits a les Olives, com a mínima més inferior, i els 19,4ºC de Calonge-Mas Pallí, com a mínima més alta.

D'altre banda, la calor i el sol que queia ahir diumenge a sobre les vinyes, van permetre continuar amb la maduració de les diferentes varietats de raïm que poblen les nostres contrades, com per exemple, a la població veïna de Vall-llobrega, indret d'on corresponen les 3 fotografies següents.








Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 3 d'agost del 2014 a Palamós., temperatura màxima 23,7ºC, mínima 17,7ºC. Vent amb predomini del E i SE, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 21 km/h SSE. Estat de la mar amb mar arrissada., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,7 metres a les 10:00h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1013hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 90%, mínima 72%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


La platja de la Fosca plena de banyistes ahir diumenge a la tarda.


Tempesta del passat dissabte a la tarda.


Per finalitzar el resum, cal destacar que el passat dissabte 2 d'agost, tal com es preveia, el pas d'un front fred va portar una important inestabilització atmosfèrica que facilità el creixement de potents núvols de tempesta a la major part del país.
De forma local van caure veritables aiguats, com els 210 mm caiguts a Conesa (Conca de Barberà) en tan sols dues hores, provocant el desbordament de dues rieres i la inundació de bona part de la població.

A la nostre vila i al Baix Empordà en general, les tempestes de tarda crearen un gran rebombori per culpa dels potents llamps i trons, i la forta intensitat de precipitació, però les quantitats registrades no van ser gaire destacables degut al desplaçament ràpid de les tempestes i, fins i tot, en alguns punts ni tan sols hi va ploure.
Al centre del nucli antic de Palamós, el fort ruixat de la tarda del dissabte ens deixà 2,4 mm i a la Fosca van caure 5,6 mm, acompanyats per aparat elèctric, algun gra de calamarsa i una forta intensitat de precipitació que generà grans bassals i baixades d'aigua als carrers.


Mapa de llamps del dissabte.


Més dades de precipitació caiguda al Baix Empordà durant el passat dissabte, segons Meteoclimatic:

Palafrugell 6,4 mm., Calonge 5,9 mm., la Bisbal d'Empordà 5,9 mm., Calonge-Mas Pallí 4,2 mm., Verges 0,2 mm.

Pel que fa a les temperatures màximes registrades a la nostre comarca, aquestes es van moure entre els 28,9ºC de la Bisbal d'Empordà, com a màxima més alta, i els 25,9ºC de Palamós, com a màxima més baixa.
Les mínimes oscil·laren entre els 17,7ºC de les Olives o de Bellcaire d'Empordà, com a mínimes més baixes, i els 20,1ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a mínima més càlida.  

Altres dades meteorològiques del passat dissabte 2 d'agost del 2014 a Palamós., temperatura màxima 25,9ºC, mínima 18,2ºC. Estat del cel amb 8/8 Cu, Sc i St de bon matí., matí i migdia amb moltes estones de sol o resol, i 5/8 Ci, As, Ac, Sc i Cu., tarda amb 8/8 Cb i Cu, ruixat curt però intens., vespre amb alguna ullada de sol i 7/8 As, Ac, Cu i Sc, raigs crepusculars. Vent del NE al matí, a 15 km/h de mitjana., vent del ENE al migdia, a 10 km/h de mitjana., tarda amb vent de direcció variable, a 2/5 km/h de mitjana, però en el moment de la tempesta hi havia vent del N, a 15/20 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 48 km/h N (vent de revoltura). Estat de la mar amb marejol, mar de fons del S., mar endins hi havia maror (onatge sig.de 0,82 metres a les 13:00h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa, mínima 1006hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 69%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Cortina de precipitació avançant cap a Palamós el passat dissabte a la tarda. Al fons veiem com desapareix el paisatge engolit per la tromba d'aigua i calamarsa.