Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 18 d’agost del 2014

17 d'agost: tarda amb sol i ovelles a l'Empordanet

Ramat d'ovelles pasturant ahir a la tarda entre Peratallada i Palau-sator., al fons veiem el massís del Montgrí.


Ahir diumenge 17 d'agost, encara que al llarg del matí i especialment al migdia, els núvols baixos vàren tornar a fer la guitza als banyistes, en aquesta ocasió es va poder gaudir d'una tarda assolellada.
Com podeu contemplar al recull de fotografies que apareixen en aquest post, l'astre rei no només caigué amb tot el seu pes a sobre les platges.
Cap a l'interior de l'Empordanet, nom amb el que Josep Pla anomenava el territori comprès entre el Montgrí i les Gavarres, un dels escassos ramats d'ovelles pasturava plàcidament sota el sol, en els camps situats entre les vil·les medievals de Peratallada i Palau-sator.

A la fotografia superior, veiem clarament els elements paisatgístics que componen aquest racó meravellós situat lluny del bullici de la costa. Acompanyant el ramat d'ovelles, s'observa com d'entre els arbres sobresurt la torre mestre del castell de Palau-sator ( sg. X i XI ). Més lluny, s'entreveuen algunes cases de Torroella de Montgrí, població situada a les faldes dels massís del Montgrí que ens apareix com a teló de fons emmarcant tot el paisatge.

Ramat d'ovelles amb el massís del Montgrí al fons de la imatge. Aquest massís muntanyós és conegut popularment com "el bisbe adormit".


Pel que fa a les dades estrictament meteorològiques, ahir diumenge a Palamós vàrem tenir un matí amb nuvolositat molt variable, amb algunes estones de sol i entre 4/8 i 5/8 Cu i Sc.
Al migdia els núvols encara van crèixer més i, fins i tot, semblava que presagiaven pluja amb entre 6/8 i 7/8 Cu. Aquesta nuvolositat compacte es va desfer ràpidament, fins a deixar una tarda assolellada, amb només 1/8 o 2/8 Sc.

A part del sol i els núvols, l'altre protagonista del dia va ser el vent de garbí, ja que aquest vent del sud-oest es va reforçar notablement al llarg de la tarda, bufant a uns 20 km/h de mitjana i arribant a una ratxa màxima de 40 km/h. Com és normal a la badia palamosina en ocasions de garbinada, l'estat de la mar s'alterà notablement, amb marejol o maror, a més de nombrosos blancalls.

D'altre banda, les temperatures màximes del Baix Empordà van ser entre 1 i 3 graus més altes que el dia anterior. Aquestes oscil·laren entre els 29,2ºC de la Bisbal d'Empordà, com a màxima més elevada, i els 25,1ºC de Palafrugell, com a màxima més curta. Altres màximes del dia foren els 28,2ºC de Torroella de Montgrí, els 27,6ºC de les Olives o els 27,3ºC de Calonge.
Pel cantó de les mínimes, destaquen els 15,7ºC de Verges, com a valor més baix, i els 18,4ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 17 d'agost del 2014 a Palamós., temperatura màxima 25,8ºC, mínima 18,1ºC. Vent del NO de matinada, a 2/5 km/h de mitjana., al matí vent del ESE, a 5/10 km/h de mitjana., tarda amb vent del SO, a 20 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 40 km/h SO. Estat de la mar amb mar arrissada al matí i entre marejol i maror a la tarda., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,7 metres a les 18:00h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1020hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 80%, mínima 53%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


2 fotos més captades ahir a la tarda des de Peratallada


Ramat d'ovelles a l'Empordanet, amb moltes orenetes al seu voltant, ja que aquests ocells cacen els insectes atrets pel bestiar.


Una altre foto del mateix ramat d'ovelles, amb nombroses orenetes intentant caçar els insectes atrets pels animals.