Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 13 d’agost del 2014

12 d'agost: el Sol, la Lluna i calor més moderada

La Lluna vista ahir dimarts 12 d'agost a primeres hores del dia.


La situació meteorològica d'ahir dimarts 12 d'agost, es va poder qualificar com a jornada de transició, entre la forta xafogor que havia fet, i les temperatures molt més agradables que tindrem entre avui dimecres i diumenge vinent.
Aprofiteu si no us agrada la calor excessiva, ja que les temperatures tornarien a remuntar fort a partir de llavors, fins a igualar o superar la calorada que hem deixat enrera.

Aquesta variació en el temps d'avui dimecres ha estat causada pel pas d'un front molt desgastat provinent del nord-oest, no obstant, només ha deixat quatre gotes a la nostre comarca. Així mateix, els seus efectes s'han notat més clarament en el fet que s'ha emportat la massa d'aire càlida i humida que ens havia afectat els darrers dies, la qual, ha estat substituïda per una altre massa d'aire molt més seca i fresca.
Un altre dels protagonistes d'aquest canvi de temps serà el vent del nord, sobretot al nord de l'Alt Empordà, on ja ha superat els 100 km/h. Al nostre sector aquest vent de tramuntana bufarà entre fluix i moderat, amb mar arrissada arran de costa, però mar endins els seus efectes es notaran en forma de forta maror.

Pel que fa a les dades meteorològiques i astronòmiques d'ahir dimarts, tal com podeu veure a la foto que obre aquest post, de bon matí la superlluna amb un 98% de la seva cara il·luminada, encara es deixava veure amb una gran bellesa.
Però la Lluna no estava sola, ja que el nostre satèl·lit natural es va veure acompanyat per l'astre rei, el qual, va adoptar l'aparença d'una pera en el moment d'aparèixer per l'hortitzó de llevant. Aquest efecte òptic fou provocat per la presència d'una capa d'inversió tèrmica en nivells baixos de la troposfera.


Sortida de sol d'ahir dimarts amb les illes Formigues en primer pla. Observeu l'efecte òptic que provoca que el Sol es vegi deformat.


D'altre banda, a part del Sol i la Lluna, a primera hora del dia, a la vertical palamosina només hi havia 1/8 Ci (esteles d'avions), però amb núvols baixos Sc mirant cap a la llunyania en diferentes direccions.
Al llarg del matí el cel es presentà asserenat i a la tarda van aparèixer 1/8 Ci, Ac i Sc. De cares al vespre, el cel va quedar ràpidament enterenyinat per núvols alts i mitjans 7/8 Ci, As i Ac, els quals denotaven l'arribada del front fred que ens ha afectat les últimes hores.


Cel enterenyinat per núvols alts i mitjans ahir al vespre sobre Palamós.


Pel que fa a les temperatures que vàrem tenir al Baix Empordà ahir dimarts, aquestes van ser una mica més agradables que dies enrera, a causa d'una menor humitat ambiental i a un aire un xic més fresc. La màxima més alta van ser els 30,2ºC de la Bisbal d'Empordà, mentre que la màxima més curta foren els 24,9ºC de Palamós-la Fosca. Altres màximes destacades són els 30,0ºC de Torroella de Montgrí o els 28,6ºC de Calonge.
Per la banda de les mínimes, trobem els 18,6ºC de Calonge, com a mínima més baixa, i els 21,1ºC de Palamós, com a mínima més alta. Altres mínimes tropicals són els 21,0ºC de Torroella de Montgrí, els 20,9ºC de Verges o els 20,7ºC de les Olives.

Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 12 d'agost del 2014 a Palamós., temperatura màxima 25,1ºC, mínima 21,1ºC. Vent del NNE fins al migdia, a 5 km/h de mitjana., vent del E fins a les 16:00h, a 10 km/h de mitjana., vent del SO a partir de les 16.00h, a 15 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 29 km/h SO. Estat de la mar amb mar arrissada al matí i marejol a la tarda., mar endins hi havia maror o marejol (onatge sig. de 1,17 metres a les 09:00h davant del cap de Begur i de 0,35 metres a les 17.00h). Pressió atmosfèrica màxima 1015hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 79%, mínima 57%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


2 fotos més d'ahir dimarts amb el sol i algun núvol baix mar endins