Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 20 de juliol del 2014

La temperatura mitjana a Catalunya ha augmentat 0,22 ºC per dècada des del 1950

Evolució de la temperatura mitjana anual per al període 1950-2013 i per al conjunt de Catalunya.


El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha publicat la setena edició del Butlletí Anual d'Indicadors Climàtics (BAIC-2013), que avalua l'evolució recent del clima de Catalunya a partir de l'anàlisi de diferents indicadors de canvi i variabilitat climàtics.
Com a resultats generals d'aquest estudi per al període 1950-2013, s'aprecia que la temperatura mitjana anual de Catalunya s'ha incrementat de forma significativa, a un ritme de 0,22°C per dècada, mentre que la precipitació mitjana anual mostra una lleugera tendència a la reducció, -1,5 %/dècada (valor sense significació estadística). Per a l'estiu s'obtenen els increments tèrmics més marcats (+0,34°C per dècada) i les disminucions de la precipitació també més importants (-5,4% per dècada), ambdós valors estadísticament significatius.
El nivell del mar a l'Estartit ha augmentat 3,6 cm per dècada entre 1990 i 2013, i la temperatura de l'aigua del mar en els primers 50 metres de fondària, també a l'Estartit, ha augmentat a un ritme de 0,3°C per dècada entre 1974 i 2013. Pel que fa a l'onatge, s'ha detectat una tendència positiva (augment) en el nombre de dies de mar plana o amb onatge feble igual a +1,9 dies per dècada, i especialment marcat a la primavera i l'estiu, mentre que disminueixen els dies amb onatge superior a 0,5 metres.

El BAIC també ofereix informació sobre extrems climàtics. Concretament hi ha tres índexs (dies d'estiu, nits càlides i dies càlids) que augmenten de manera estadísticament significativa en totes les sèries estudiades, mentre l'índex "Dies freds" presenta una tendència clara a la disminució arreu.
Pel que fa als índexs relacionats amb la precipitació, no s'aprecien comportaments concloents, i únicament a l'Observatori Fabra es detecta un increment de "precipitació anual en els dies molt plujosos".

Per més informació:

BAIC 2013

Nota de premsa