Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 22 de juliol del 2014

Arribada d'una galerna a Biarritz




El vídeo d'avui va ser filmat el passat dissabte 19 de juliol a Biarritz, i en ell es veu un clar exemple de l'arribada d'un canvi brusc de temps anomenat galerna, el qual sol afectar la costa del Cantàbric de forma habitual.
Recordem que una galerna és un temporal sobtat i violent amb fortes ràfegues de vent de l'oest al nord-oest que sol fuetejar la Mar Cantàbrica i les seves costes, en general a la primavera i la tardor, tot i que també pot succeir en altres estacions.
S'engloba dins de les anomenades Pertorbacions Atrapades a la Costa (PAC, en anglès "Coastal Trapped Disturbance").

Apareixen en dies calorosos i plàcids, en els quals l'arribada d'un front fred ve acompanyat d'un canvi brusc en la direcció i la intensitat del vent, que pot arribar a superar els 100 km/h, el cel s'enfosqueix i es produeix un fort descens de la temperatura, de fins i tot 10°C, i un descens ràpid de la pressió atmosfèrica.
La mar pot alterar-se fins a mar brava o mar desfeta (ones d'entre 6 a 9 metres) i a tot això s'hi afegeixen unes pluges curtes però intenses.

Les galernes són temudes pels homes de la mar per ser un fenomen meteorològic d'extrema violència i que s'han endut nombroses vides entre els mariners. La més recordada va ser la galerna que es va produir el 20 d'abril del 1878, tristament coneguda pel nom de "la Galerna del Dissabte de Glòria".
Aquella tarda tota la població pescadora s'amuntegava als ports i a la costa veient com els seus familiars intentaven guanyar la costa a bord de les llanxes i teranyines. Perdrien la vida 322 pescadors ofegats al Cantàbric (132 càntabres i 190 bascs) i la commoció provocada al país seria molt important. A partir d'aquest desastre s'introduirien millores en la navegació. Tot i això no s'evitaria que les successives galernes continuessin produint víctimes. També van ser importants les dels anys 1912, 1914, 1961 entre d'altres.