Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 9 de juliol del 2014

8 de juliol: inèrcia de fresca i alguns núvols

Creixement de cúmuls ahir a la tarda des de Calonge. Imatge mostrada al programa Vespre a La 2 (minut 11:21).


Ahir dimarts 8 de juliol, es va mantenir l'escombrada de l'aire càlid i humit emmagatzemat durant el cap de setmana, tot això gràcies a l'aire fresc que ens entrà el dia anterior provinent de latituds superiors.
Aquest fet repercutí clarament en les temperatures registrades pels nostres termòmetres, els quals, ens marcaren uns valors més propis de la primavera o de la tardor i, a més, tal com podeu observar a la fotografia superior, a la tarda van tornar a crèixer alguns cúmuls amenaçadors, però sense més conseqüències.

Parlant del temps futur, el fet que l'anticicló de les Açores es trobi enretirat massa cap a l'oest i allargassat de sud a nord, permetrà que al llarg dels propers dies les masses d'aire que ens visitin no siguin especialment càlides, amb la qual cosa, les temperatures es mantindran força frenades, almenys fins al proper cap de setmana, en previsió que la setmana vinent el temps sigui més calorós.
Abans que tot això passi, avui dimecres es preveu que ens creui un altre embossament d'aire fred en altura d'uns -14ºC a 500hPa., aquest fet generarà certa inestabillitat, sobretot en els indrets arrecerats del vent de tramuntana entre feble i moderat que ens visitarà durant el dia.
A Palamós pot escapar-se algun petit ruixat al llarg de les properes hores, no obstant, el gruix de les tempestes i ruixats que es puguin formar tornaran a afectar de ple la costa de Barcelona, on hi podria caure algun aiguat durant avui dimecres i fins la propera matinada, gràcies a la presència del típic rebuf.


El migdia de platja d'ahir dimarts, però sense fer gaire calor. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.


En un altre ordre de coses, les temperatures màximes d'ahir dimarts al Baix Empordà van pujar 1 grau més respecte el dia abans cap a la costa, i entre 3 i 4 graus més cap a l'interior. Els 25,0ºC de Monells van ser la màxima més elevada del dia.
Les mínimes, per la seva banda, van ser entre 1 i 2 graus més baixes, amb els 13,2ºC de Monells com a mínima més curta.

Màximes registrades ahir dimarts 8 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 25,0ºC (13,2ºC)., la Bisbal d'Empordà 24,7ºC (13,7ºC)., la Tallada d'Empordà 24,2ºC (14,6ºC)., Torroella de Montgrí 24,2ºC (14,7ºC)., Castell d'Aro 22,7ºC (13,6ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 8 de juliol del 2014 a Palamós., temperatura màxima 22,4ºC, mínima 15,1ºC. Estat del cel amb 3/8 Ac lenticularis i Sc a primeres hores., matí amb sol i 4/8 Ac lenticularis i Sc., migdia assolellat i amb 1/8 Sc i Cu., tarda amb núvols i clarianes 5/8 Cu i Sc. Vent del NO de matinada, a 5/10 km/h de mitjana., matí amb vent del ESE, a 10 km/h de mitjana., tarda i vespre amb vent del S i SO, a 10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 21 km/h SO. Estat de la mar amb marejol arran de costa., mar endins hi havia forta maror al matí i maror a la tarda (onatge sig. de 1,88 metres a les 09:00h i de 0,82 metres a les 14.00h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 89%, mínima 58%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Mapa de temperatura a 500 hPa previst per avui dimecres a les 20:00h. S'observa una entrada d'isotermes de fins a -16ºC a l'Alt Empordà.


Mapa de superfície previst per avui dimecres a les 23:00h. S'observa com l'anticicló de les Açores entra en forma de falca i es forma una borrasca a Itàlia, provocant vent de tramuntana que pot arribar als 80/100 km/h al nord de l'Alt Empordà.