Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 7 de juliol del 2014

5 i 6 de juliol: garbinada i calor d'estiu

Veler en plena garbinada ahir diumenge al matí, amb nombrosos blancalls.


Ahir diumenge 6 de juliol, la jornada dominical va estar marcada pel sol, la calor i un vent persistent de garbí que augmentà el grau d'humitat i amb ell la xafogor., a més, el mar altre cop es va veure notablement alterat, amb maror generalitzada.
A Palamós, la garbinada bufà a uns 20 km/h de mitjana fins al vespre, assolint una ratxa màxima de 42 km/h al centre del nucli antic i 44 km/h a la Fosca. A partir del vespre, el vent de garbí deixà pas a un vent del NE que bufà a uns 10 km/h de mitjana.
A la resta del Baix Empordà la garbinada també es va deixar sentir amb força. Algunes de les ratxes màximes de vent més destacades de la jornada foren els 55 km/h esdevinguts a Calonge i també a Palafrugell, els 52 km/h de Verges o els 50 km/h de la Bisbal d'Empordà.

Aquest vent de garbí o llebeig, ens indica l'arribada d'un sistema frontal que avui dilluns a la nostre vila ens ha de deixar un temps més inestable, amb algun petit ruixat.
Un altre canvi el notarem en la direcció del vent, ja que aquest girarà a tramuntana i bufarà de forma entre feble i moderada, amb alguna ratxa propera als 40 km/h.

Pel que fa als altres paràmetres de la situació meteorològica d'ahir diumenge, s'ha d'esmentar que de bon matí el dia començà amb sol i alguns intervals de núvols baixos 2/8 Sc i St, amb boirines i rosada.
Al llarg del matí el temps assolellat vingué acompanyat per 3/8 Ac i Sc., una situació semblant es va produir a la tarda amb 2/8 Ac, no obstant, a darrers hores de la tarda i durant el vespre, els núvols van augmentar de forma molt destacada fins a deixar un sol sense gaire força, amb 6/8 Ci, As, Ac, Cu i Sc.


Nombrosos banyistes ompliren les platges ahir diumenge. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.


D'altre banda, les temperatures màximes del Baix Empordà van ser típicament estiuenques, amb valors que pujaren uns 2 graus respecte el dia anterior en algunes poblacions, però en d'altres van romandre sense grans canvis.
Els 30,7ºC de la Bisbal d'Empordà van ser la màxima més elevada.
Així mateix, les mínimes van ser entre 1 i 2 graus més altes, amb els 16,4ºC de Castell d'Aro com a mínima més curta. A Palamós hi hagué una altre mínima tropical amb 20,9ºC.

Màximes registrades ahir diumenge 6 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 30,7ºC (18,0ºC)., Monells 30,0ºC (16,5ºC)., la Tallada d'Empordà 30,0ºC (17,4ºC)., Torroella de Montgrí 28,7ºC (18,4ºC)., Castell d'Aro 27,0ºC (16,4ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 6 de juliol del 2014 a Palamós., temperatura màxima 24,6ºC, mínima 20,9ºC. Estat de la mar amb maror generalitzada, amb ones d'entre 0,5 m i 1 m arran de costa., mar endins hi havia un onatge sig.de 0,94 metres a les 15:00h davant del cap de Begur. Pressió atmosfèrica màxima 1013hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 96%, mínima 76%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Camp segat Mont-ras, amb algun núvol baix sobre el cap de Sant Sebastià el diumenge a la tarda.


Per acabar el resum meteorològic, s'ha de destacar que el passat dissabte 5 de juliol, va ser un dia típic del mes present, amb les platges plenes de banyistes gràcies al temps assolellat i a la calor intensa.
La calor pròpia d'aquestes dates encara es va veure més agreujada degut a la forta xafogor imperant, producte de la marinada que bufà.
Al cel s'observà algun núvol alt al matí i al migdia, amb només 2/8 Ci, Cs. De cares a la tarda, el vent humit de mar arrossegà alguns núvols baixos cap a la costa 3/8 St i Sc, els quals en alguns moments arribaren a tapar els modestos relleus costaners, com és el cas del Puig Cargol (Calonge-Palamós, amb 363 msnm) o el cap de Sant Sebastià (Llafranc, amb 178 msnm).

Així mateix, les temperatures màximes del passat dissabte foren molt similars a les del dia abans, amb els 30,9ºC de Monells com a màxima més elevada.
Les mínimes, per contra, van ser entre 2 i 3 graus més baixes, amb els 15,3ºC de Monells com a mínima més curta.

Màximes registrades el passat dissabte 5 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 30,9ºC (15,3ºC)., la Bisbal d'Empordà 30,8C (15,9ºC)., la Tallada d'Empordà 29,4ºC (16,6ºC)., Torroella de Montgrí 28,0ºC (16,9ºC)., Castell d'Aro 27,6ºC (16,6ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dissabte 5 de juliol del 2014 a Palamós., temperatura màxima 25,2ºC, mínima 19,1ºC. Vent del ESE al matí, a 5/10 km/h de mitjana., vent del SO a partir del migdia, a 15/20 km/h de mitjana.  Ratxa màxima de vent 34 km/h SO. Estat de la mar amb maror arran de costa , mar de fons del SE i mar de vent del SO., mar endins també hi havia maror (onatge sig.de 0,7 metres a les 14:00h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1012hPa. Humitat relativa màxima 95%, mínima 79%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Estampa estiuenca des de Mont-ras, amb núvols baixos entrant de mar cap a terra el dissabte a la tarda.