Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 27 de juliol del 2014

25 i 26 de juliol: xafogor, plugim i raigs crepusculars

Espectaculars raigs crepusculars vistos ahir dissabte al vespre sobre Palamós.


Els dos darrers dies, com és normal en aquesta època de l'any, a Palamós hem tornat a suar de valent gràcies a la forta xafogor derivada de les altes temperatures i l'elevat grau d'humitat ambiental. A tot això, també hi hem d'afegir la pluja anecdòtica que caigué durant el matí i la nit del divendres, la qual, malgrat tot, no va servir per foragitar la calor estiuenca.

Entrant en detalls, cal destacar que ahir dissabte 26 de juliol, el temps estigué dominat per un ambient assolellat, amb només 2/8 Ci al matí. Al llarg de la tarda l'astre rei es va veure bressolat per l'arribada d'alguns núvols un xic més importants, amb 4/8 Ci, Ac, Cu i Sc.
De cares al vespre, els núvols encara augmentaren més fins a deixar-nos 6/8 Ac i Cu, amb bonics raigs crepusculars o rajos divins com els que veieu a les fotos.

Els raigs crepusculars o rajos divins són raigs de llum solar que semblen irradiar des d'un únic punt en el cel.
Aquests raigs apareixen en forma de feixos de llum divergents intercalats amb zones d'ombra. El nom ve del fet que sovint són visibles durant les hores del crepuscle, a l'alba i al capvespre, quan el contrast entre la llum i la foscor és més evident.
Els raigs crepusculars són realment paral·lels, però semblen divergir a causa de la perspectiva.
El fenomen òptic és observable quan els objectes, com ara pics de muntanyes o núvols (estratocúmuls, cúmuls o altocúmuls) creen zones grises entre els raigs del sol.
Els diversos aerosols i l'elevada humitat presents a l'atmosfera dispersen la llum del sol i fan que aquests raigs siguin visibles, a causa de la difracció, reflexió i dispersió de la llum.


2 fotos més dels raigs crepusculars d'ahir dissabte






D'altre banda, les temperatures màximes del Baix Empordà ahir dissabte van pujar entre 1 i 2 graus més respecte el dia anterior, amb molta xafogor a la costa. En aquest sentit cal afegir que a Palamós la temperatura de xafogor s'enfilà fins als 36ºC en molts moments del dia.
Els 31,1ºC de Monells va ser la màxima més elevada.
Així mateix, les mínimes van tenir entre 2 i 3 graus menys que el dia abans, amb els 15,2ºC de Monells com a mínima més curta.

Màximes registrades ahir dissabte 26 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 31,1ºC (15,2ºC)., la Bisbal d'Empordà 30,7ºC (16,4ºC)., la Tallada d'Empordà 29,5ºC (16,4ºC)., Torroella de Montgrí 29,1ºC (16,4ºC)., Castell d'Aro 28,2ºC (16,6ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dissabte 26 de juliol del 2014 a Palamós., temperatura màxima 26,7ºC, mínima 18,9ºC. Vent del SE al matí, a 10 km/h de mitjana., vent del SO a la tarda, a 10/15 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 27 km/h SO. Estat de la mar amb mar plana al matí i mar arrissada a la tarda., mar endins hi havia maror (onatge sig.de 0,7 metres a les 12:00h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1014hPa, mínima 1012hPa. Humitat relativa màxima 87%, mínima 65%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Mapa de llamps del passat divendres.


Per finalitzar el resum, s'ha de mencionar que el passat divendres 25 de juliol vàrem tenir un dia dividit en dues meitats caracteritzades per un matí ennuvolat i amb algun plugim, i una tarda assolellada i xafogosa.
Aquesta variabilitat va estar provocada pel pas d'un petit embossament d'aire fred en altura, amb isotermes de -12ºC a 500hPa, el qual, per contrast amb la calorada dels dies anteriors, va fer crèixer molts nuclis de tempesta que creuaren gairebé tot Catalunya., no obstant, la manca d'humitat en vàries capes troposfèriques va fer que les tempestes provoquessin més enrenou que no pas pluja. En molts casos, es tractava de tempestes seques o amb poca precipitació que causaren petits incendis a molts punts del país.
En aquest sentit cal destacar que la caiguda de llamps va causar 2 petits incendis de vegetació a Castell-Platja d'Aro i 1 incendi en un restaurant de Santa Cristina d'Aro, segons fonts dels bombers.

A Palamós, durant el matí el cel es presentà ennuvolat 8/8 Cu i Cb, amb algun plugim esporàdic i la caiguda d'algun llamp. A la tarda el temps fou assolellat, fent que nombrosos banyistes es dirigissin a la platja, però van quedar restes de núvols amb 4/8 Ac, Cu i Sc.
A la nit es va tornar a ennuvolar 8/8 Cu, degut a l'arribada de les restes d'alguna tempesta que es formà a l'interior de Girona, provocant la caiguda de quatre gotes inapreciables.

En total, a la nostre vila es van recollir 1,2 mm al centre del nucli antic i 2,0 mm a la Fosca.

Altres dades de precipitació caiguda al Baix Empordà durant el passat divendres, segons Meteocat i Meteoclimatic:

La Bisbal d'Empordà 5,2 mm., Torroella de Montgrí 4,9 mm., Monells 4,7 mm., la Tallada d'Empordà 4,4 mm., Verges 4,4 mm., Palafrugell 2,6mm., les Olives 2,5 mm., Calonge-Mas Pallí 2,4 mm., Castell d'Aro 1,0 mm., Sant Feliu de Guíxols 1,0 mm.


El migdia ennuvolat de passat divendres amb la platja deserta i alguna gota de pluja. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.


Tarda assolellada amb banyistes a la platja el passat divendres i restes de núvols. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.


Pel que fa a les temperatures màximes del passat divendres al Baix Empordà, aquestes van baixar entre 2 i 3 graus respecte a les del dia anterior cap a l'interior, però a la costa tan sols baixaren 1 grau, amb molta xafogor.
Els 29,7ºC de la Bisbal d'Empordà van ser la màxima més elevada.
Les mínimes, per la seva banda, van ser 1 o 2 graus més altes, amb els 18,0ºC de Monells com a mínima més curta.

Màximes registrades el passat divendres 25 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 29,7ºC (18,3ºC)., Monells 29,3ºC (18,0ºC)., Castell d'Aro 28,7ºC (19,2ºC)., la Tallada d'Empordà 27,8ºC (18,4ºC)., Torroella de Montgrí 27,1ºC (18,6ºC).

Altres dades meteorològiques del passat divendres 25 de juliol del 2014 a Palamós., temperatura màxima 25,5ºC, mínima 20,5ºC. Vent variable al matí, a 5/10 km/h de mitjana., tarda amb vent del ESE, a 5/10 km/h de mitjana., vespre/nit amb vent del N, a 10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 34 km/h N. Estat de la mar amb mar arrissada., mar endins hi havia marejol (onatge sig.de 0,35 metres a les 13:00h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1013hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 88%, mínima 64%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Mapa sinòptic previst per dimarts a les vuit del matí. S'observa l'arribada d'una bossa d'aire fred en altura de -15ºC a 500hPa al nord del país.


Segons els models numèrics, sembla que tindrem una refrescada transitòria per la nit del dilluns i tot el dimarts vinent.
Degut al pas d'un sistema frontal acompanyat per un embossament d'aire fred en altura pel nord de Catalunya, es preveu que a Palamós altre cop puguin crèixer les nuvolades i que ens portin pluges durant bona part del dilluns, a més, és molt possible que arribi a caure alguna tempesta moderada entre la tarda del dilluns i el matí del dimarts.
Degut a la pluja i a l'aire fresc del nord que arribarà, l'ambient serà molt més suportable fins el dimecres a primeres hores., a partir de llavors els termòmetres es tornaran a enfilar de valent.
Acompanyant aquest nou canvi de temps, com que ens entrarà l'anticicló en forma de falca i es mantindrà una zona de baixes pressions a Itàlia, cal destacar que la tramuntana pot bufar a uns 15/20 km/h de mitjana entre el vespre del dilluns i el matí del dimarts, amb marcades fluctuacions d'intensitat, però amb alguna ratxa propera als 30/40 km/h en el nostre sector costaner.