Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 23 de juliol del 2014

21 i 22 de juliol: després de la tempesta torna la calma

El temps assolellat del passat dilluns al matí i camp segat reverdint a la Torre Roja (Palafrugell). Imatge mostrada al temps del Telenotícies Comarques de TV3 (minut 16:12).


Les dues darreres jornades han tornat a reunir els ingredients habituals de l'estiu caracteritzats per un ambient càlid i assolellat.
Així doncs, podem anunciar que el passat dilluns 21 de juliol, després de la tempesta que ens afectà el dia anterior, la jornada començà sense gaire calor, degut a la refrescada que proporcionà el canvi de temps transitori que vàrem tenir el dia abans a causa del pas d'un solc d'aire fred.
El cel va estar dominat per l'astre rei, el qual sembla que ens acompanyarà durant els propers dies, i amb una calor típica d'aquesta època de l'any.

Concretant un xic més, el dilluns començà amb restes de núvols 3/8 Ac, Cu i Sc, però amb el pas de les hores quedà un matí dominat pel sol i amb tan sols 1/8 Ac, Cu i Sc. Tot i aquesta bonança, es podia intuir com a les capes mitjanes de la troposfera i al nord de l'Alt Empordà es mantenia el vent de tramuntana, gràcies a la pista que ens donava l'aparició d'alguns Altocumulus lenticularis a l'horitzó nord, com els que podeu veure a la foto inferior captada des de Palafrugell.
A la tarda van tornar a crèixer alguns núvols decoratius 4/8 Cu i Sc, fins a deixar un vespre amb 2/8 Cu i Sc.


Núvols de vent a sobre Palafrugell el dilluns al matí. Imatge mostrada al programa Vespre a La 2 (minut 16:38).


D'altre banda, les temperatures màximes del passat dilluns al Baix Empordà van ser entre 3 i 6 graus més baixes que les del dia anterior.
Els 28,7ºC de la Bisbal d'Empordà va ser la màxima més elevada.
Així mateix, les mínimes van ser entre 1 i 3 graus més baixes, amb els 13,5ºC de Monells com a mínima més curta.

Màximes registrades el passat dilluns 21 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 28,7ºC (14,0ºC)., la Tallada d'Empordà 28,5ºC (14,2ºC)., Monells 28,4ºC (13,5ºC)., Torroella de Montgrí 27,5ºC (15,0ºC)., Castell d'Aro 25,5ºC (14,1ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dilluns 21 de juliol del 2014 a Palamós., temperatura màxima 25,8ºC, mínima 16,8ºC. Vent de component E al matí, a 5/10 km/h de mitjana., vent de direcció SSE i SO a la tarda, a 10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 23 km/h SO. Estat de la mar amb marejol arran de costa., mar endins hi havia forta maror (onatge sig.de 1,76 metres a les 11:00h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 87%, mínima 54%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


2 fotos més del dilluns passat


Torre Roja (Ermedàs, Palafrugell) amb camp de blat de moro en primer pla. Antiga masia dels segles XVI-XVII amb la típica torre de guaita.


Camp de blat de moro i cel blau, amb la població de Mont-ras al fons.


Albada d'ahir dimarts amb Palamós al fons. Imatge mostrada al temps de l'Informatiu de TVE Catalunya.


Per finalitzar el resum, cal mencionar que ahir dimarts 22 de juliol, a Palamós vàrem tenir una jornada plàcida i sense cap entrebanc meteorològic, on la calor estiuenca va tornar a anar a l'alça, malgrat que el dia començà fresc.
Al cel serè que hi hagué durant la major part del dia, li hem d'afegir la formació d'algun cúmul 2/8 a primeres hores de la tarda que es va desfer ràpidament.
Tot i aquesta monotonia, com sempre, es va poder gaudir amb l'espectacle que ens deixa la sortida de sol per darrera de Palamós., tot això des de la magnífica vista que ens ofereix el camí de ronda de Calonge.


Sortida de sol d'ahir dimarts, amb Palamós al fons i mar arrissada. Imatge mostrada a l'inici de l'Espai del Temps de TV3.


Pel que fa a les temperatures màximes d'ahir dimarts al Baix Empordà, aquestes van pujar entre 2 i 4 graus més respecte el dia anterior, recuperant-se la calor estiuenca.
Els 32,7ºC de Monells va ser la màxima més elevada.
Així mateix, les mínimes van ser entre 1 i 2 graus més altes que el dia abans, amb els 14,4ºC de Monells com a mínima més curta.

Màximes registrades ahir dimarts 22 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 32,7ºC (14,4ºC)., la Bisbal d'Empordà 31,6ºC (15,3ºC).,  la Tallada d'Empordà 31,4ºC (15,6ºC)., Torroella de Montgrí 31,1ºC (15,8ºC)., Castell d'Aro 27,2ºC (15,6ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 22 de juliol del 2014 a Palamós., temperatura màxima 26,7ºC, mínima 18,4ºC. Vent amb predomini del SO fins al vespre, a 10/15 km/h de mitjana., vent del NNO reescalfat i sec a partir de llavors, a 15 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 39 km/h NNO. Estat de la mar amb mar arrissada al matí i marejol a la tarda., mar endins hi havia forta maror (onatge sig.de 1,64 metres a les 10:00h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1012hPa. Humitat relativa màxima 85%, mínima 50%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Primeres llums del dia d'ahir dimarts.