Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 9 de juny del 2014

7 i 8 de juny: boira, calor d'estiu i raigs divins

Palamós emboirat el passat dissabte a primera hora. Imatge mostrada a l'Espai del Temps de TV3


Aquest cap de setmana que acabem de deixar enrera ha complert els pronòstics meteorològics amb escreix, ja que el sol, les altes temperatures i les boires costaneres ens han acompanyat de forma notòria.

Entrant en detalls, cal mencionar que el passat dissabte 7 de juny, el dia es va aixecar competament emboirat 8/8 St, tal com podeu observar a la fotografia que obre l'article i en les següents.
La mar encara freda i l'entrada d'una bombolla d'aire calid del nord d'Àfrica, provocaren el conegut fenomen de la boira d'advecció, d'altre banda un fet força habitual en aquestes dates.
Aquesta boira s'allunyà de manera molt ràpida, ja que durant la resta del dia va romandre majoritàriament sobre el mar, tot i alguna petita incursió passatgera. Així doncs, al matí hi hagué un temps assolellat i amb 3/8 St, Ci, Cc, i Ac.
A la tarda continuà el sol amb 2/8 St i Ac.
També cal destacar la presència d'una marcada intrusió de pols en suspensió que es veu impulsada cap a nosaltres amb l'aire càlid, la qual, permet que el cel es vegi de color blanquinós al centre el dia i groguenc a l'alba i al capvespre.


Boira del passat dissabte a la badia de Palamós. Imatge mostrada a l'inici de l'Espai del Temps de TV3


Tarda assolellada, amb cel blanquinós degut a la pols sahariana i banc de boira mirant cap a Torre Valentina.


Imatge de satèl·lit on es veu la boira de mar del passat dissabte a primera hora.


D'altre banda, les temperatures màximes del passat dissabte al Baix Empordà van pujar entre 2 i 4 graus més que el dia anterior, sobretot cap a l'interior, amb la qual cosa la temperatura va ser plenament estiuenca.
Els 29,0ºC de Monells fou la màxima més elevada.
Les mínimes, per la seva banda, van ser entre 1 i 2 graus més altes a l'interior i van restar sense grans canvis a la costa, amb els 10,5ºC de Monells com a mínima més curta.

Màximes registrades el passat dissabte 7 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 29,0ºC (10,5ºC)., la Bisbal d'Empordà 28,4ºC (11,8ºC)., la Tallada d'Empordà 27,8ºC (15,6ºC)., Castell d'Aro 23,7ºC (12,0ºC)., Torroella de Montgrí 21,8ºC (15,2ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dissabte 7 de juny del 2014 a Palamós., temperatura màxima 22,3ºC, mínima 15,3ºC, amb xafogor marcada. Vent amb predomini del E i del NE, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 26 km/h E. Estat de la mar amb marejol, mar de fons del sud-est., mar endins hi havia entre marejol i maror (onatge sig.de 0,59 metres a les 13.00h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 97%, mínima 81%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Més fotos de la boira que hi havia el dissabte a primera hora











Per finalitzar el resum, s'ha de fer esment que ahir diumenge 8 de juny, tot i que a primeres hores del dia la boira de mar no afectava en terra, ens esperava un altre espectacle, aquesta vegada sota la forma de fantàstics raigs divins o raigs crepusculars, formats gràcies a la combinació entre la pols en suspensió i els intervals de núvols Altocumulus castellanus existents.
Concretament, s'ha de fer esment que a primera hora hi havien 2/8 Ci i Ac castellanus, amb raigs crepusculars i boirines.
Al llarg del matí hi hagué un domini del sol, però entrà algun banc de boira de mar passatger, sobretot al voltant de les onze hores, amb algun núvol mitjà 1/8 Ac.
A la tarda continuà l'ambient assolellat, però el cel era de color blanquinós.
A partir del vespre/nit es va observar un augment molt important dels núvols mitjans 5/8 Ac.


Boira de mar vista a mig matí fent la guitza als banyistes. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.


Tarda assolellada i amb molta gent a la platja. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.


Pel que fa a les temperatures màximes del Baix Empordà, aquestes van estar influenciades per la bombolla d'aire càlid que ens afecta, amb isotermes que ahir diumenge arribaven fins als 19,8ºC a 850hPa, segons el radiosondatge de Barcelona de les 14:00h.
Aquest fet provocà que les temperatures fossin estiuenques, amb molts valors que arribaren o superaren els 30ºC a molts punts del nostre territori. En aquest sentit, els 30,9ºC de Monells va ser la màxima més alta de la nostre comarca.
Les mínimes, per la seva banda, pujaren entre 1 i 2 graus respecte el dia abans, destacant els 12,3ºC de Monells com a mínima més curta.

Màximes registrades ahir diumenge 8 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 30,9ºC (12,3ºC)., la Bisbal d'Empordà 30,6ºC (12,6ºC).,  la Tallada d'Empordà 29,8ºC (13,6ºC)., Torroella de Montgrí 29,8ºC (13,6ºC)., Castell d'Aro 26,9ºC (13,8ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 8 de juny del 2014 a Palamós., temperatura màxima 24,4ºC, mínima 16,6ºC. Vent del ESE, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 18 km/h E. Estat de la mar amb mar arrissada o marejol, mar de fons del SE., mar endins hi havia entre marejol i maror (onatge sig. de 0,59 metres a les 13:00h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 95%, mínima 71%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Espectaculars raigs divins vistos ahir de bon matí