Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 30 de maig del 2014

29 de maig: segueixen els ruixats

L'albada d'ahir dijous amb núvols baixos. Imatge mostrada al programa Espai Terra de TV3.


Tal com es preveia, ahir dijous 20 de maig, altre vegada van aparèixer ruixats distribuïts de manera irregular, sobretot a la tarda i a darreres hores del dia.
Ja de bon matí, la lleugera inestabilitat va fer que el sol només es veiés de forma transitòria a causa del cel cobert que hi havia 7/8 Sc. Acompanyant aquest cel ennvolat també s'apreciava un lleuger plugim i alguna roina que facilitaren la formació d'un altre arc de sant Martí, el qual ja és el tercer que observo aquesta setmana.
Generalment, quan apareix l'arc iris al matí és un símptoma d'inestabilitat marcada per les properes hores, un fet que ens recorda el refrany " Arc de sant Martí al matí, la pluja és aquí "

El cel ennuvolat del matí s'obrí a partir del migdia de forma enganyosa, i deixà veure de nou l'astre rei, amb 4/8 Ci, Ac floccus, Sc i Cu congestus.
Els grans Cumulus congestus que anaven creixent cap a l'interior de la comarca, ens visitaren a la tarda 7/8 Cu i deixaren alguns ruixats més destacats que els caiguts durant el dimecres a la nostre comarca. Aquests ruixats es tornaren a reproduir a darreres hores del dia.

A Palamós durant ahir dijous es van recollir 1,6 mm al centre del nucli antic i 2,2 mm a la Fosca. En total des del dilluns han caigut 37,6 mm a l'estació meteorològica del nucli antic i 45,6 mm a la Fosca.

Altres dades de precipitació d'ahir dijous al Baix Empordà, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Calonge-Mas Pallí 6,8 mm., Calonge 6,1 mm., les Olives 2,7 mm., Palafrugell 2,0 mm., Monells 1,6 mm., Verges 1,2.

Pel que fa a la previsió, s'ha de comentar que mentre hi hagi l'anticicló de les Azores instal·lat just al damunt de l'archipèlag que li dóna nom, i un altre anticicló al nord d'Europa, es mantindrà un passadís que obre les portes perquè ens segueixin arribant pertorbacions en altura que mantinguin una marcada inestabilitat i unes temperatures poc caloroses.
Avui divendres aquesta situació ens tornarà a deixar una tarda amb possibilitats que torni a caure algun ruixat.
De cares al dissabte a la tarda es podrien repetir els ruixats, no obstant, el proper diumenge podria ser més assolellat.


Arc de sant Martí vist ahir dijous a primera hora. Imatge mostrada al programa Els Matins de TV3 (minut 56:52).


Cumulus congestus creixent cap l'interior ahir al migdia. Imatge mostrada al programa Vespre a La 2 (minut 43:57).


En un altre ordre de coses, les temperatures màximes del Baix Empordà van remuntar entre 1 i 2 graus respecte el dia anterior, amb els 23,7ºC de Monells com a màxima més elevada.
Les mínimes, per la seva banda, també van experimentar una pujada, en aquest cas d'entre 3 i 4 graus en comparació amb el dia abans, amb els 12,5ºC de Monells com a mínima més curta.

Màximes registrades ahir dijous 29 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 23,7ºC (12,5ºC)., la Bisbal d'Empordà 23,4ºC (13,0ºC)., Torroella de Montgrí 22,1ºC (13,7ºC)., la Tallada d'Empordà 21,8ºC (13,6ºC)., Castell d'Aro 20,9ºC (13,0ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dijous 29 de maig del 2014 a Palamós., temperatura màxima 19,4ºC, mínima 14,9ºC. Vent de component N fins a mig matí, a 10 km/h de mitjana., vent del SO i del SSE al migdia, a 5/10 km/h de mitjana., tarda amb vent del O, a 5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 26 km/h N. Estat de la mar amb marejol arran de costa, mar de fons del sud., mar endins hi havia forta maror o maror (onatge sig. de 1,88 metres a les 10:00h davant del cap de Begur i de 1,05 metres a les 17:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1012hPa. Humitat relativa màxima 89%, mínima 59%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Imatges del dia inestable que hi va haver ahir dijous


Albada amb núvols baixos.


Arc de sant Martí a primera hora del dia a causa de la roina o plugim que queia.


Cortina de pluja a sobre Palamós (al fons de la imatge) vista des de Platja d'Aro ahir a la tarda. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.


Arc de sant Martí a sobre el mar ahir de bon matí.


Creixement de nuvolades al migdia que descarregarien ruixats de tarda.