Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 29 de maig del 2014

28 de maig: ruixats de tarda molt irregulars

Sortida de sol d'ahir dimecres amb núvols prims. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.


Malgrat els avisos i les previsions de pluges intenses que hi hagueren durant ahir dimecres 28 de maig, s'ha de fer esment que aquesta vegada la pertorbació va arribar molt descafeinada a la nostre comarca, amb pluges molt modestes, no obstant, cal matisar varis aspectes.

Tot i que en algunes estacions meteorològiques de poblacions molt properes al Baix Empordà recolliren pluges força destacables, com per exemple els 29,4 mm de Celrà, els 14,6 mm de Juià-Els Àngels, els 13,8 mm de Llagostera o els 10,1 mm de Fornells de la Selva, l'extrema irregularitat dels ruixats que caigueren van fer que segurament no es pogués recollir tota la informació.
Per fer-nos una idea d'aquesta irregularitat en les precipitacions us posaré un senzill exemple.
Ahir a la tarda quan començaren a caure els ruixats em trobava a Calonge., doncs bé, quan passava per darrera l'esglèsia de Calonge (al costat del pont del Rifred) en prou feines queia un plugim que tot just mullava el terra, en canvi, quan vaig arribar a la farmàcia la Punta l'aigua corria alegrement pel carrer degut al fort ruixat que acabava de caure en poca estona. Aquests dos punts es troben a un quilòmetre de distància.

Entrant en detalls, tal com podeu veure a la imatge superior, de bon matí ens vàrem llevar amb sol i un cel enterenyinat per núvols alts Ci i As 4/8, amb alguns Ac i Sc 3/8.
Al llarg del matí el sol es veié acompanyat pel mateix tipus de nuvolositat, no obstant, a la tarda el cel quedà ennuvolat per Sc i Cu Congestus 8/8, amb algun ruixat intermitent i molt irregular.
Els ruixats de tarda deixaren 1,2 mm a l'estació del nucli antic de Palamós, tot i que presumiblement deuria ploure molt més cap al final de l'Avinguda de Catalunya. A la Fosca van caure 3,6 mm.
En total, entre el dilluns i ahir dimecres portem 43,4 mm a la Fosca i 36,0 mm al centre del nucli antic de Palamós.

Altres dades de precipitació caiguda al Baix Empordà durant ahir dimecres, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Les Olives 3,8 mm., Castell d'Aro 3,1 mm., Verges 2,4 mm., Monells 2,4 mm., Calonge 2,2 mm., la Tallada d'Empordà 2,1 mm., Sant Feliu de Guíxols 2,0 mm., Calonge-Mas Pallí 1,8 mm., la Bisbal d'Empordà 1,4 mm., Torroella de Montgrí 0,9 mm., Palafrugell 0,4 mm.

D'altre banda, per avui dijous encara tindrem un dia molt variable que farà bona la dita que diu " Pel maig, cada dia un raig ". No es descarta que a Palamós es pugui escapar algun petit ruixat en qualsevol moment del dia, tot això acompanyat per moltes estones de sol.


El migdia assolellat d'ahir dimecres amb gent a la platja. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.


Pel que fa a les temperatures màximes del Baix Empordà, aquestes van pujar entre 1 i 3 graus de mitjana respecte el dia abans, però a Palamós només pujà 4 dècimes més. Els 23,3ºC de Monells van ser la màxima més elevada.
Les mínimes, per la seva banda, van ser entre 1 i 2 graus més altes, amb els 9,4ºC de Monells com a mínima més curta.

Màximes registrades ahir dimecres 28 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 23,3ºC (9,4ºC)., la Bisbal d'Empordà 21,7ºC (9,7ºC)., la Tallada d'Empordà 20,9ºC (9,9ºC)., Torroella de Montgrí 20,5ºC (10,4ºC)., Castell d'Aro 19,8ºC (9,6ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimecres 28 de maig del 2014 a Palamós., temperatura màxima 18,6ºC, mínima 11,5ºC. Vent de component SE al matí, a 10 km/h de mitjana., vent del SSO al migdia, a 5/10 km/h de mitjana., vent del ONO a la tarda, a 5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 24 km/h SO. Estat de la mar amb mar arrissada arran de costa., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,47 metres a les 14:00h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1012hPa. Humitat relativa màxima 95%, mínima 78%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


La tarda ennuvolada d'ahir dimecres. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.