Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 28 de maig del 2014

27 de maig: segueix l'espectacle

L'albada d'ahir dimarts amb estratocúmuls i la mar plana com un mirall tenyits de color rosa. Imatge mostrada a l'Informatiu de TVE Catalunya (minut 01:54).


Tal com es preveia, la presència d'una atmosfera inestable degut a l'aire fred romanent en altura, unit al vent humit del ESE que bufava en superfície i la formació d'una zona de convergència de vents a sobre les comarques gironines, va provocar el creixement de núvols de desenvolupament vertical que descarregaren ruixats i tempestes localment intensos al llarg de la tarda.
A Palamós la tempesta de tarda va deixar-nos 7,2 mm al centre del nucli antic i 7,8 mm a la Fosca, i en dos dies han caigut 39,8 mm a la zona de la Fosca i 34,8 mm a l'estació meteorològica del centre del nucli antic.
Després d'aquesta nova tongada de precipitacions, cap a l'interior del Baix Empordà trobem que en dos dies ja tenim alguns registres molt destacables que superen els 50 mm.

Aquestes precipitacions no s'han acabat, ja que l'arribada d'una altre pertorbació pot deixar-nos una nova tanda de ruixats i tempestes a partir d'aquest migdia a bona part de les comarques gironines. A la nostre zona podrien recollir-se entre 10 i 20 litres, amb la qual cosa, podem dir que ens trobem davant de l'episodi plujós més destacat dels darrers mesos.

Altres dades de precipitació caiguda al Baix Empordà durant ahir dimarts, segons Meteocat i Meteoclimatic. Entre parèntesis hi sumo la pluja del dilluns passat:

Verges 32,2 mm (54,6 mm)., Castell d'Aro 21,8 mm (51,0 mm)., Sant Feliu de Guíxols 20,0 mm (43,0 mm)., la Tallada d'Empordà 20,0 mm (39,1 mm)., la Bisbal d'Empordà 10,0 mm (35,2 mm)., Palafrugell 12,8 mm (34,4 mm)., Monells 9,0 mm (34,3)., Torroella de Montgrí 10,0 mm (32,2 mm)., Calonge-Mas Pallí 4,8 mm (31,6 mm)., Calonge 4,7 mm (30,9 mm)., Bellcaire d'Empordà 6,6 mm (23,8 mm)., les Olives 3,8 mm (18,6 mm).


Arc de Sant Martí doble vist ahir a la tarda. Imatge mostrada a l'Espai del Temps de TV3.


Entrant en detalls, s'ha de fer esment que la tarda tempestuosa d'ahir dimarts va anar precedida per un matí/migdia amb algunes hores de sol que facilitaren la convecció diürna.
De bon matí ens vàrem llevar amb el cel força ennuvolat 6/8 Sc i Cu., ràpidament, els núvols baixos deixaren pas a un cel enterenyinat per Cs, As 6/8, amb alguns Sc i Cu 3/8. La presència d'altostrats facilità l'enèssima aparició d'un tímid halo solar.
La variabilitat atmosfèrica, típica de la primavera, portà un migdia assolellat 3/8 Ci, Cs, Sc i Cu. A la tarda arribà una tempesta 8/8 Cb, amb abundant aparat elèctric i pluja moderada, al vespre s'obriren clarianes, i quan s'allunyà la tempesta aparegué un arc de Sant Martí doble.
Al vespre/nit no acabà de fer net del tot amb 4/8 Ac, Sc i Cu.


Mapa de llamps d'ahir dimarts. S'observen nombroses descàrregues elèctriques a sobre la nostre zona.


Cumulunimbus calvus vist ahir a la tarda.


Pel que fa a les temperatures màximes del Baix Empordà, aquestes es van mantenir o pujaren 1 grau de mitjana respecte el dia abans, amb els 20,8ºC de Monells com a màxima més elevada.
Les mínimes, per la seva banda, també van mantenir-se o pujaren 1 grau, amb els 7,3ºC de Monells com a mínima més curta.

Màximes registrades ahir dimarts 27 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 20,8ºC (7,3ºC)., la Bisbal d'Empordà 20,4ºC (7,5ºC)., la Tallada d'Empordà 20,3ºC (9,3ºC)., Torroella de Montgrí 18,6ºC (9,8ºC)., Castell d'Aro 18,0ºC (8,0ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 27 de maig del 2014 a Palamós., temperatura màxima 18,2ºC, mínima 10,1ºC. Vent de component ESE fins a mitja tarda, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del NO, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 27 km/h N (vent de grop de la tarda). Estat de la mar amb mar plana o arrissada arran de costa al matí i marejol a la tarda., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,7 metres a les 14:00h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1020hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 98%, mínima 73%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Reportatge fotogràfic del dimarts tempestuós


Albada rosada i mar plana


Núvols baixos i mar plana de bon matí.


Ginesta florida i núvols baixos a primeres hores del dia.


Migdia assolellat i cúmuls.


Tarda tempestuosa des de Calonge.


Arc de Sant Martí després de la tempesta de tarda.


Creixement de nuvolades sobre el mar ahir a la tarda. Imatge mostrada a l'inici de l' Espai del Temps de TV3