Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 13 de maig del 2014

12 de maig: núvols, fresca i alguna curiositat

Sortida de sol d'ahir dilluns amb núvols alts i ginesta florida. Imatge mostrada al programa els Els Matins de TV3 (minut 43:13) i al Telenotícies Comarques de TV3.


Ahir dilluns 12 de maig, es va mantenir la refrescada que s'inicià el passat diumenge i que es mantindrà avui dimarts.
L'entrada d'una massa d'aire fresc del nord i la presència de núvols abundants durant gairebé tota la tarda, va facilitar que les temperatures màximes es quedessin molt més frenades que dies enrera, concretament, a Palamós només s'arribà als 17,3ºC de màxima.

En un altre ordre de coses, s'ha de mencionar que els núvols baixos taparen el cel a partir de mitja tarda 8/8 Sc i Cu, i arribaren a deixar alguna roina inapreciable.
Al matí, a part d'alguns estratocúmuls 4/8 que anaven viatjant de nord-oest a sud-est, cal destacar els abundants núvols alts que hi havien a primeres hores del dia amb 7/8 Ci, Cs i Cc, acompanyats de moltes esteles d'avions., precisament, aquestes esteles d'avions ens deixaren l'anècdota de la jornada, ja que provocaren la curiosa aparició d'algunes ombres projectades al mantell de núvols alts.


Estela d'avió amb la seva ombra projectada a la capa de núvols alts d'ahir al matí.


Estela d'avió amb la seva ombra projectada a la capa de núvols alts d'ahir al matí.


Pel que fa a les temperatures màximes del Baix Empordà, aquestes van baixar uns 3 graus respecte el dia abans, amb els 21,1ºC de Monells com a màxima més destacada.
Les mínimes, per la seva banda, també van baixar uns 3 graus de mitjana, amb els 9,6ºC de Monells com a mínima més baixa.

Màximes registrades ahir dilluns 12 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 21,1ºC (9,6ºC)., la Bisbal d'Empordà 20,9ºC (10,5ºC)., la Tallada d'Empordà 19,6ºC (10,7ºC)., Torroella de Montgrí 18,8ºC (10,6ºC)., Castell d'Aro 18,3ºC (9,9ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 12 de maig del 2014 a Palamós., temperatura màxima 17,3ºC, mínima 13,7ºC. Vent de component ENE al matí, a 10/15 km/h de mitjana., vent de direcció variable a la tarda, a 5 km/h de mitjana., vent del nord a la nit, a 10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 29 km/h N (32 km/h a la Fosca). Estat de la mar amb mar arrissada o marejol arran de costa., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,6 metres a les 13:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 77%, mínima 59%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


2 fotos més de la sortida de sol d'ahir amb núvols alts i esteles


Albada d'ahir dilluns amb esteles d'avions i núvols alts naturals. Imatge mostrada al programa Vespre a La 2 (minut 44:28).