Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 29 d’abril del 2014

27 i 28 d'abril: l'espectacle està allà fora

Raigs crepusculars vistos ahir dilluns des de Calonge.


En les dues darreres jornades he pogut gaudir d'autèntiques imatges captivadores, les quals he intentat captar de la millor manera possible a través de l'objectiu de la càmera.

Primerament, hem de fer esment a l'espectacular ocàs que tingué lloc ahir dilluns 28 d'abril. Tal com podem observar al recull de tres fotografies realitzades des de Calonge, la presència de núvols baixos estratocúmuls i cúmuls coincidint amb l'ocàs, va facilitar que es formessin uns espectaculars raigs crepusculars.

Com sempre, recordem que els raigs crepusculars, en òptica atmosfèrica, són raigs de llum solar que semblen irradiar-se des d'un mateix punt en el cel. Aquests raigs, que flueixen a través d'obertures en els núvols baixos, o entre altres objectes, són columnes d'aire il·luminades pel sol i separades per porcions d'ombra.
Aquest nom se li dona pel fet que es sol produir durant les hores crepusculars ( alba i capvespre ), quan els contrastos entre llum i foscor són més destacats. Crepuscular ve de la paraula llatina "Crepusculum" que significa crepúscle.

Els raigs crepusculars són gairebé paral·lels, però semblen divergir a causa de la perspectiva lineal. A part dels raigs solars i els núvols, és necessari que a l'atmosfera hi hagi la presència de diversos tipus d'aerosol que dispersin la llum del sol, a causa dels fenòmens òptics de difracció, reflexió i dispersió.


Dues instantànies més dels bonics raigs crepusculars d'ahir dilluns






En un altre ordre de coses, les temperatures màximes del Baix Empordà van ser molt similars a les del dia anterior cap a l'interior, però pujaren un grau cap a la costa, amb els 21,4ºC de Monells com a dada més destacada.
Les mínimes, per la seva banda, van ser notablement fredes i inclús baixaren entre un i dos graus en molts indrets de l'interior, però es mantingueren a la costa, destacant els 4,8ºC de Monells com a mínima més baixa.

Màximes registrades ahir dilluns 28 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 21,4ºC (4,8ºC)., la Tallada d'Empordà 20,1ºC (6,6ºC)., Torroella de Montgrí 20,0ºC (6,3ºC)., la Bisbal d'Empordà 19,9ºC (5,3ºC)., Castell d'Aro 18,4ºC (6,6ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 28 d'abril del 2014 a Palamós., temperatura màxima 18,3ºC, mínima 9,9ºC. Estat del cel amb 4/8 Ci, Cs i Ac al matí., migdia amb 6/8 Cu i Sc, acompanyats de plugim o roina inapreciable., tarda amb 6/8 Cu i Sc., vespre amb Cc, Cu i Sc acompanyats de raigs crepusculars. Vent del SE i SO al matí i a la tarda, a 5/10 km/h de mitjana., vent en calma al vespre. Ratxa màxima de vent 21 km/h NO. Estat de la mar amb marejol arran de costa., mar endins hi havia forta maror (onatge sig. de 1,5 metres a les 11:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1015hPa, mínima 1013hPa. Humitat relativa màxima 89%, mínima 58%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Núvols amenaçadors vistos el passat diumenge al vespre.


Per rematar el resum, cal mencionar que el passat diumenge 27 d'abril, tal com es preveia, vàrem tenir una matinada marcada pels ruixats amb 8/8 Cb i Cu, i una jornada amb núvols i clarianes.
Després dels ruixats, el dia començà amb abundants núvols baixos dels gèneres Cumulus i Stratocumulus 5/8, però el sol va acabar dominant el matí amb 3/8 Cu. Més tard, durant la tarda, es van mantenir 3/8 Cu i Sc.
Al vespre tornaren a augmentar els núvols ( veure foto superior ) amb 7/8 Cu i Sc, sense més precipitacions.

Dades de precipitació caiguda al Baix Empordà entre la nit del dissabte 26 i la matinada del diumenge 27 d'abril, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Monells 11,1 mm., la Bisbal d'Empordà 9,2 mm., Palamós 7,0 mm., Castell d'Aro 6,9 mm., Torroella de Montgrí 6,8 mm., Verges 6,8 mm., Calonge 6,2 mm., Sant Feliu de Guíxols 6,0 mm., Palafrugell 5,6 mm.


Camp de roelles al Pla de sa Nau amb Sant Joan i alguns núvols baixos al fons.


D'altre banda, ara que encara no està cobert de ciment i asfalt, es pot gaudir de la visió d'un bucòlic camp de roelles que es ressisteix a la voràgine urbanística prevista pels propers anys en el Pla de sa Nau.
La seva aparició ens deixa una estampa que ens recorda el passat agrícola de l'antic poble de Sant Joan.


Camp de roelles i Sant Joan al fons.


Imatge primaveral que d'aquí uns anys potser ja no veurem més en aquest indret.


Així mateix, les temperatures màximes que hi van haver al Baix Empordà van ser un grau més baixes que el dia abans, amb els 21,5ºC de la Bisbal d'Empordà com a màxima més destacada., per contra, les mínimes van ser dos o tres graus més altes, amb els 6,2ºC de Monells com a mínima més curta.

Màximes registrades el passat diumenge 27 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 21,5ºC (7,0ºC)., Monells 21,3ºC (6,5ºC)., la Tallada d'Empordà 20,4ºC (7,6ºC)., Torroella de Montgrí 19,7ºC (6,5ºC)., Castell d'Aro 17,5ºC (8,7ºC).

Altres dades meteorològiques del passat diumenge 27 d'abril del 2014 a Palamós., temperatura màxima 17,6ºC, mínima 9,6ºC. Vent de direcció SSE, a 10/15 km/h de mitjana., calma al vespre. Ratxa màxima de vent 29 km/h S. Estat de la mar amb marejol arran de costa., mar endins hi havia forta maror (onatge sig. de 2 metres a les 11:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1014hPa, mínima 1011hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 61%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)