Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 27 de març del 2014

Parheli vist el 19 de març

Parheli situat a l'esquerra del sol vist el passat dimecres 19 de març a Palamós.


Us poso un parell de fotografies del curiós fals sol o parheli que va aparèixer el passat dimecres 19 de març, poc abans d'amagar-se l'astre rei.
Cal destacar que en realitat van ser dos els que es van veure, un de molt tènue situat a la dreta del sol i un altre molt més clar situat a l'esquerra, tal com es veu a les fotografies.
La presència de núvols alts dels gèneres Cirrus i Cirrostratus va propiciar la formació del fenomen.

El parheli o fals sol és el resultat de la reflexió dels raigs solars en els petits cristalls de gel presents a l'atmosfera, a vegades apareix a una i altra banda del Sol en forma de taca lluminosa acolorida.
El parheli moltes vegades acompanya a l'halo solar. Per obtenir un halo complet cal que els cristalls de gel es trobin distribuïts en totes les orientacions possibles., no obstant, aquest fet a vegades no succeeix.
Quan l'atmosfera no pateix gaires pertorbacions, els vidres plans en forma de cristallets de gel tendeixen a caure sobre les seves bases horitzontals. Quan el Sol es troba a baixa altitud, aquests cristalls estan en la posició adequada per a refractar la llum solar a cada costat de l'astre rei, produint una taca lluminosa a banda i banda del Sol.

Aquests parhelis, si es veuen molt ben formats, estan acolorits amb els tons vermells situats cap al Sol i els tons blaus situats a les parts oposades Fixeu-vos com aquest fet s'intueix lleugerament a les fotografies.
Cal destacar que els falsos sols més brillants es produeixen dins de l'halo de 22° o al seu voltant.