Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 30 de març del 2014

28 i 29 de març: llevantada sense pluja

Surfista gaudint del fort onatge que hi havia ahir a la tarda a la Fosca. Imatge mostrada a l'Espai del Temps de TV3 i al portal de notícies 324 (foto nº 14).


Les dues darreres jornades han estat marcades per una configuració sinòptica que ens ha portat el primer temporal de llevant dels últims mesos, no obstant, a l'espera del que pugui caure avui diumenge, les precipitacions han sigut inexistents a les nostres contrades degut a la llunyania del nucli fred de la pertorbació, el qual es quedà estancat cap a l'Estret de Gibraltar.

Entrant en detalls, ahir dissabte 29 de març, el dia estigué marcat per un temps ennuvolat 8/8 As, St i Sc, que deixà alguna roina o petit plugim inapreciable a darreres hores del dia, tot això gràcies a la relativa proximitat d'una pertorbació i al marcat flux de vents carregats d'humitat procedents d'entre el primer i segon quadrant.

El més destacable de la jornada, però, va ser la notable alteració marítima existent, amb mar de llevant que arribà a superar els dos metres d'altura durant la tarda.
Com és habitual, la mar de fons i el fet que el vent no fos gaire intens, ens deixava algunes onades propicies per practicar el surf a la platja de la Fosca, tal com podem apreciar a la imatge superior.

En un altre ordre de coses, les temperatures màximes del Baix Empordà van ser gairebé indèntiques al dia anterior, amb els 16,3ºC de la Tallada d'Empordà com a dada més destacada.
Les mínimes, per la seva banda, van patir una pujada molt remarcable degut als núvols i al canvi de masses d'aire, destacant els 5,0ºC de Monells com a mínima més baixa.

Màximes registrades ahir dissabte 29 de març al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 16,3ºC (6,8ºC)., Monells 16,2ºC (5,0ºC)., la Bisbal d'Empordà 15,9ºC (6,1ºC)., Torroella de Montgrí 15,7ºC (6,4ºC)., Castell d'Aro 14,7ºC (7,9ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dissabte 29 de març del 2014 a Palamós., temperatura màxima 14,5ºC, mínima 9,8ºC. Pluja ip de nit. Vent de component ENE, a 15 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 34 km/h ENE. Estat de la mar amb forta maror o maregassa arran de costa (ones d'entre 2/2,5 m), amb mar de fons de llevant (onatge sig. de 2,2 metres a les 16:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1012hPa. Humitat relativa màxima 89%, mínima 76%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Recull d'imatges de la llevantada d'ahir a la tarda








Per acabar amb el resum meteorològic, cal destacar que el passat divendres 28 de març, s'observà un progressiu augment nuvolós que presagiava el canvi de temps del cap de setmana.
Tot i llevar-nos amb el cel asserenat, al llarg del matí s'inicià l'aparició de nombrosos Sc i Cu, fins que al migdia quedaren 5/8 Ci, St, Sc i Cu.
Finalment, el cel quedà ennuvolat a la tarda, amb 8/8 As, St, Sc i Cu

Així mateix, les temperatures màximes del Baix Empordà van ser entre un i dos graus més altes que el dia anterior, amb els 16,6ºC de la Bisbal d'Empordà com a dada més destacada.
Així mateix, les mínimes van ser una mica més baixes, amb els 0,1ºC de Monells com a mínima més curta.

Màximes registrades el passat divendres 28 de març al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 16,6ºC (0,7ºC)., la Tallada d'Empordà 16,3ºC (1,3ºC)., Monells 16,3ºC (0,1ºC)., Torroella de Montgrí 15,8ºC (1,0ºC)., Castell d'Aro 14,6ºC (2,0ºC).

Altres dades meteorològiques del passat divendres 28 de març del 2014 a Palamós., temperatura màxima 14,9ºC, mínima 8,2ºC. Vent de component S i SE, a 10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 27 km/h S. Estat de la mar amb marejol arran de costa, mar de fons del SE., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 1,05 metres a les 16.00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1012hPa. Humitat relativa màxima 86%, mínima 66%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Cúmuls vistos el divendres a primeres hores de la tarda. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.