Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 13 de febrer del 2014

Dimecres 12 de febrer: migdia radiant i halo solar

Foto del migdia esplèndid que va fer ahir dimecres, amb algun núvol de bon temps a l'horitzó. Imatge mostrada al programa Vespre a La 2 (minut 33:41).


Ahir dimecres 12 de febrer, la jornada es va dividir en dues meitats, ja que el matí estigué dominat per un ambient assolellat i sense vent destacable, amb molta bonança, però a la tarda el vent fresc i desagradable de garbí s'encarregà d'espatllar el dia.
Entrant en detalls, de bon matí ens vam llevar amb sol i alguns núvols baixos 3/8 Sc., ràpidament, aquestes restes de nuvolositat desapareixeren mar endins, fins que quedà un matí asserenat, però amb el pas d'algunes franges de núvols alts Ci 3/8.
Entre el migdia i primeres hores de la tarda, tal com podem observar a la fotografia que obre aquest article, el cel va estar asserenat, malgrat tot, al llarg de la tarda van tornar a aparèixer núvols alts dels gèneres Cirrus i Cirrostratus, afavorint la formació d'un halo solar degut als cristallets de gel que componen aquests núvols. A més d'aquests núvos alts, també arribaren Altostratus que mitigaren l'acció solar durant l'ocàs.


Halo solar vist ahir a la tarda degut als cirrostrats.


En un altre ordre de coses, les temperatures màximes que hi van haver al Baix Empordà van ser un parell de graus més elevades que el dia anterior, amb els 16,1ºC de la Bisbal d'Empordà com a màxima més destacada. Així mateix, les mínimes van ser una mica més baixes degut al cel serè i a la manca de vent, destacant els -0,9ºC de Monells com a mínima més curta.

Màximes registrades ahir dimecres 12 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 16,1ºC (-0,2ºC)., la Tallada d'Empordà 15,5ºC (0,7ºC)., Monells 15,4ºC (-0,9ºC)., Castell d'Aro 15,1ºC (1,3ºC)., Torroella de Montgrí 13,9ºC (0,8ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimecres 12 de febrer del 2014 a Palamós., temperatura màxima 13,7ºC, mínima 4,1ºC. Vent de direcció SO al matí, a 5/10 km/h de mitjana., vent del SO a la tarda, a 20/25 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 50 km/h SO. Estat de la mar amb marejol al matí i maror a la tarda arran de costa., mar endins hi havia maregassa de bon matí, amb mar del NO, i maror o forta maror a la tarda (onatge sig. de 3,6 metres a les 08:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1011hPa. Humitat relativa màxima 86%, mínima 51%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Cel enterenyinat de Cirrostratus ahir a la tarda amb halo solar.