Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 12 de febrer del 2014

Dimarts 11 de febrer: núvols prims i l'hivern es va esvaint...

Cel enterenyinat ahir dimarts des del pla de sa Nau. Imatge mostrada al programa Vespre a La 2 (minut 41:27).


Ahir dimarts 11 de febrer, la jornada començà amb molta tranquil·litat meteorològica, però s'observà un progressiu augment de núvols alts i mitjans que enterboliren l'acció del sol.
De bon matí el cel es veia dominat per l'astre rei, amb només 2/8 Cs i Ac, no obstant, durant el matí arribà una capa extensa de Cirrostratus i aparegueren halos solars a la major part del país.
A partir del migdia, a la capa de Cirrostratus s'hi afegí un tel més gruixut d'Altostratus 6/8, els quals no impediren la visió del sol., finalment, la tarda fou dominada pels núvols As 7/8, amb resol.

Pel que fa a les temperatures màximes del Baix Empordà, aquestes van perdre un parell de graus respecte el dia anterior, amb els 14,1ºC de la Bisbal d'Empordà com a dada més destacada.
Les mínimes, per la seva banda, també van ser més baixes, amb els -0,4ºC de Monells com a mínima més baixa.

Màximes registrades ahir dimarts 11 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 14,1ºC (1,4ºC)., la Tallada d'Empordà 14,0ºC (1,2ºC)., Monells 13,7ºC (-0,4ºC)., Torroella de Montgrí 13,4ºC (3,4ºC)., Castell d'Aro 13,1ºC (1,8ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 11 de febrer del 2014 a Palamós., temperatura màxima 12,5ºC, mínima 5,9ºC. Vent en calma de matinada i al vespre., vent de component S al matí, a 5 km/h de mitjana., vent del SSO de les 14:00h a les 17:00h a 20/25 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 55 km/h SO. Estat de la mar amb marejol al matí i maror a la tarda, amb mar de fons del sud i forta maror mar endins (onatge sig. de 2,3 metres a les 09:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1013hPa, mínima 1005hPa. Humitat relativa màxima 87%, mínima 48%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Altre vegada es pot arribar a 20ºC...

En relació al temps futur, es pot veure clarament com aquest any l'hivern s'està esvaint jornada rera jornada, degut a la potent circulació zonal que ens afecta.
Ni aquesta setmana, ni en les properes, s'intueix la possibilitat d'una baixada destacada de temperatures, amb la qual cosa, haurem d'esperar al pròxim hivern per veure quelcom semblant, de fet, allò que crida més l'atenció d'aquest hivern és que no hàgim tingut cap tramuntanada freda, tal com seria d'esperar en aquesta època de l'any.

Per més inri, segons els mapes actuals, aquest proper divendres ens podria afectar una llengua d'aire càlid procedent del nord d'Àfrica, amb isotermes que poden arribar fins als 12ºC a 850hPa al sud de França.
Això pot fer que es puguin tornar a superar els 20ºC en els indrets més càlids de la demarcació gironina i en altres punts del país.

Com a contrapunt a aquesta pujada dels termòmetres, s'ha de fer esment al vent de garbí, ja que avui a la tarda podrà bufar moderat i també durant la tarda i la nit del divendres, amb algun cop fort.



Mapa de temperatures a 850hPa previst per divendres. S'observa una llengua d'aire càlid a sobre nostre.