Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 11 de febrer del 2014

Dilluns 10 de febrer: mar de fons, ruixats i calamarsa


Petita calamarsada caiguda ahir a la tarda a Romanyà de la Selva. Vídeo mostrat a l'Espai del Temps de TV3 i al programa Els Matins de TV3.


Tot i que la fred intensa està brillant per la seva absència en aquest hivern, la meteorologia ens va portant força moviment en altres aspectes, per a gaudi de moltes persones.
Tal com es preveia, la profunda pertorbació que ens va creuar per sobre durant la matinada d'ahir dilluns 10 de febrer, a Palamós ens va deixar una marcada inestabilitat en forma de pluges repartides en vàries tongades.

Després de les pluges caigudes de matinada 8/8 Ns, el dia començà amb un ambient assolellat i restes de nuvolositat 3/8 Ci, Ac i Sc.
Amb el pas de les hores, els núvols tornaren a augmentar fins a deixar el cel cobert a migdia 7/8 As, Sc i Ns, amb alguns plugims cap a les dues de la tarda. Avançada la tarda, talment com si fos la primavera, l'entrada en acció del rebuf i el marcat gradient tèrmic, generà una important activitat convectiva a les comarques gironines, la qual ens portà un ruixat curt, però intens, amb quatre llamps i una mica de calamarsa barrejada en alguns punts.
A Palamós, aquesta sèrie de ruixats ens deixà un total de 9,4 mm al centre de la vila i 11,2 mm a la Fosca.

Dades de precipitació caiguda al Baix Empordà entre el diumenge a la nit i dilluns a la tarda:

Castell d'Aro 17,6 mm., Palafrugell 11,2 mm., Sant Feliu de Guíxols 10,0 mm., Monells 9,4 mm., la Bisbal d'Empordà 9,4 mm., Torroella de Montgrí 9,2 mm., Calonge 8,3 mm., la Tallada d'Empordà 3,7 mm.


La pertorbació que ens afectà ahir dilluns quan estava entrant pel golf de Biscaia. A Palamós la pressió en superfície baixà fins als 989hPa.


Mapa de llamps d'ahir dilluns amb algunes descàrregues elèctriques.


Pel que fa a les temperatures màximes del Baix Empordà, aquestes van ser entre un i dos graus més altes que el dia anterior, amb els 15,9ºC de Castell d'Aro com a dada més destacada.
Les mínimes, per la seva banda, van ser notablement més elevades, amb els 6,4ºC de Monells o Castell d'Aro com a mínimes més baixes.

Màximes registrades ahir dilluns 10 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 15,9ºC (6,4ºC)., la Bisbal d'Empordà 15,7ºC (7,0ºC)., Torroella de Montgrí 15,6ºC (7,9ºC)., la Tallada d'Empordà 15,5ºC (6,6ºC)., Monells 15,3ºC (6,4ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 10 de febrer del 2014 a Palamós., temperatura màxima 14,7ºC, mínima 8,7ºC. Vent de component S i SO, a 20/25 km/h de mitjana de sis a deu del matí., vent del SO, a 5/10 km/h de mitjana fins a primeres hores de la tarda., vent de direcció variable la resta del dia, a 2/5 km/h i estones de calma. Ratxa màxima de vent 53 km/h SO. Estat de la mar amb forta maror o maregassa arran de costa al matí (ones de 2,5m) i forta maror a la tarda (ones de 1,5 m), amb mar de fons del sud., mar endins hi havia maregassa (onatge sig. de 3,16 metres a les 10:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1004hPa, mínima 989hPa. Humitat relativa màxima 97%, mínima 70%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


El temps d'ahir a la tarda en imatges


Tempesta en retirada des de Calonge. Imatge mostrada al programa Els Matins de TV3.


Mar de fons a Sant Antoni de Calonge, amb Palamos al fons i el cel cobert abans de ploure.


Mar de fons a Sant Antoni de Calonge, amb Palamos al fons i el cel cobert abans de ploure.