Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 21 de febrer del 2014

Dijous assolellat però arriba un altre sistema frontal

Cirrus i ambient assolellat ahir dijous al migdia. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.


Ahir dijous 20 de febrer, va ser una jornada de transició entre la pertorbació mediterrània que ens visità el dimecres i el nou canvi de temps que es preveu per avui divendres.
Com ja vaig comentar en una anterior entrada, tot i que aquest any l'hivern està passant desapercebut i sense cap irrupció freda destacable, almenys no hem tingut cap anticicló tossut a sobre nostre i hem pogut entretenir-nos amb el pas de nombrosos sistemes frontals que han trencat la monotonia.

Avui divendres tampoc serà l'excepció, ja en les properes hores ens ha de creuar un altre sistema frontal fred, el qual podrà deixar ruixats moderats a la nostre comarca a partir de mig matí/migdia, a més, com que podrà haver-hi rebuf, tampoc no es descarten noves nuvolades que puguin descarregar altres ruixats i algun focus tempestuós a la tarda/vespre.
Després de les precipitacions, ens entrarà una massa d'aire fred amb isotermes de -1ºC a 850hPa i de -27ºC a 500hPa, amb la qual cosa experimentarem una bona refrescada, tenint en compte que ahir dijous la temperatura a 850hPa era d'uns 7ºC.

Cap a l'interior de la comarca les màximes d'avui poden ser entre 3 i 5ºC més baixes que ahir., a la costa també podran devallar, però d'una manera menys acusada.
Cal destacar que aquest canvi de temps seria transitori, ja que al llarg del cap de setmana tornarà l'ambient assolellat i les temperatures màximes es recuperaran.


Mapa de precipitació prevista per avui divendres. A Palamós podrien caure entre 2 i 5 litres.


Pel que fa a les temperatures màximes del Baix Empordà assolides ahir dijous, aquestes van ser similars al dia abans cap a l'interior, però a Palamós va ser 2 graus més baixa, destacant els 17,2ºC de la Bisbal d'Empordà com a dada més alta.
Les mínimes, per la seva banda, van experimentar una forta devallada respecte al dia anterior., com a exemple més destacat trobem el cas de la Tallada d'Empordà, on el dimecres només baixaren fins als 11,2ºC i, en canvi, ahir dijous baixaren fins a 0,6ºC. La mínima més baixa va ser la de Monells amb 0,1ºC.

Màximes registrades ahir dijous 20 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 17,2ºC (0,6ºC)., Monells 16,8ºC (0,1ºC)., Torroella de Montgrí 16,2ºC (1,8ºC)., la Tallada d'Empordà 16,2ºC (0,6ºC)., Castell d'Aro 15,1ºC (2,7ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dijous 20 de febrer del 2014 a Palamós., temperatura màxima 13,2ºC, mínima 5,5ºC. Estat del cel amb domini del sol, però de color blanquinós degut a la pols sahariana., de bon matí hi havien 2/8 Ci i Ac., matí/migdia amb 3/8 Ci i tarda amb 5/8 Ci i Ac. Vent en calma de bon matí i al vespre., vent de garbí, a 10 km/h de mitjana de 11:00h a 18:00h. Ratxa màxima de vent 24 km/h SO. Estat de la mar amb mar arrissada o marejol arran de costa al matí i marejol a la tarda., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,7 metres a les 12:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 75%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Mapa de temperatura a 1500 metres d'altura previst per avui al vespre, amb isotermes de -1ºC a 850hPa notarem com farà més fred que ahir.