Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 5 de febrer del 2014

4 de febrer: sol, flors de mimosa i lluna creixent

La lluna creixent vista ahir a la tarda. Imatge mostrada a l'Espai del Temps de TV3.


La bonança dels darrers dies, a les acaballes de l'hivern, segueix afavorint la floració de vàries espècies vegetals. Si els ametllers ja van començar a florir a mitjans del mes de gener, en els darrers dies podem gaudir amb l'espectacular floració de les mimoses, les quals, ens deixen un rastre de color groc intens barrejat amb els colors blancs i rosats dels ametllers.
La tranquil·litat meteorològica i el cel serè que hi havia ahir a la tarda, també va permetre l'observació de la lluna creixent. El nostre satèl·lit natural es podia veure il·luminat en un 22%., per veure la lluna plena caldrà esperar fins al dia 15 d'aquest mes.

Pel que fa als aspectes més purament meteorològics, ahir dimarts 4 de febrer, a Palamós el dia va començar amb abundants núvols baixos i mitjans 4/8 Ac, Cu i Sc. Durant la resta del dia el cel estigué dominat pel sol, però van aparèixer intervals de núvols baixos dels gèneres Sc i Cu 2/8, siguent més destacats cap a l'interior que no pas cap a la costa.
Un altre dels trets més destacats de la jornada va ser el vent de llebeig que precedia el front desgastat que ens ha creuat les darreres hores. Aquest vent del sud-oest bufà amb insistència al llarg de tot el dia, a uns 10/15 km/h de mitjana al matí i a uns 20/25 km/h de mitjana a la tarda.
Com sol ser habitual, la garbinada alterà notablement l'estat de la mar, amb maror generalitzada (onatge sig. de 1,17 metres a les 12:00h davant el cap de Begur).


El migdia assolellat d'ahir dimarts, amb els ametllers florits al Molí de Vent i intervals de cúmuls mirant cap a les Gavarres. Imatge mostrada al programa Vespre a La 2 (minut 31:29).


Pel que fa a les temperatures màximes del Baix Empordà, aquestes van rondar els 14ºC a l'interior, amb els 14,1ºC de la Bisbal d'Empordà com a dada més destacada.
Les mínimes, per la seva banda, van baixar lleugerament per sota dels zero graus a l'interior, amb els -1,3ºC de Monells com a mínima més baixa.

Màximes registrades ahir dimarts 4 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 14,1ºC (-0,1ºC)., la Tallada d'Empordà 14,0ºC (-0,2ºC)., Monells 13,5ºC (-1,3ºC)., Torroella de Montgrí 13,4ºC (0,7ºC)., Castell d'Aro 12,5ºC (0,8ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 4 de febrer del 2014 a Palamós., temperatura màxima 12,2ºC, mínima 4,3ºC. Ratxa màxima de vent 44 km/h SO. Pressió atmosfèrica màxima 1015hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 83%, mínima 64%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Mimosa florida vista ahir dimarts.