Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 27 de febrer del 2014

26 de febrer: tempesta forta de matinada i ruixats de tarda

Mapa de llamps d'ahir dimecres. S'observa una gran activitat elèctrica sobre Palamós.


Tal com es preveia, ahir dimecres 26 de febrer, el pas d'un front oclús acompanyat per un important embossament d'aire fred en altura, va deixar-nos un dia marcat pel creixement de grans nuvolades.
Tal com podeu observar al mapa superior, la matinada va ser molt moguda a la nostre vila, ja que es va veure afectada per una tempesta que descarregà amb forta intensitat de precipitació.
Aquesta precipitació, caiguda majoritàriament entre les cinc i les sis de la matinada, anà acompanyada de calamarsa abundant i pedra barrejada que arribà a cobrir el terra, a més, la presència de descàrregues positives va fer que els llamps caiguts fossin molt sorollosos.


Pati cobert de calamarsa a dos quarts de sis de la matinada d'ahir dimecres. Font: meteo.cat (XOM). Autor: Pere Collell Riera.


En total, la precipitació recollida entre la tempesta de la matinada i els plugims i ruixats que caigueren a la tarda, arribà als 23,2 mm a l'estació de la Fosca i als 10,8 mm a l'estació situada al nucli antic, segons la xarxa Meteoclimatic.
Com podeu comprobar, les quantitats recollides són molt diferents entre una estació i l'altre, com a mostra de l'extrema irregularitat d'aquests tipus de fenòmens, alimentats, moltes vegades, per la presència d'una zona de convergència de vents de radi reduït., en aquest sentit, cal destacar que en poblacions veïnes la precipitació caiguda encara difereix més de la caiguda a Palamós, segons es desprèn de les dades següents.

Altres dades de precipitació caiguda al Baix Empordà ahir dimecres, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Verges 9,4 mm., la Tallada d'Empordà 8,5 mm., Castell d'Aro 4,7 mm., Torroella de Montgrí 4,1 mm., Calonge 3,7 mm., Monells 2,3 mm., Sant Feliu de Guíxols 2,0 mm., la Bisbal d'Empordà 1,0 mm., Palafrugell 0,6 mm.


Cumulus congestus i Cirrus spissatus ahir al migdia a sobre Sant Joan de Palamós. Imatge mostrada al programa Vespre a La 2 (minut 49:26).


Pel que fa a les temperatures màximes del Baix Empordà, aquestes van ser entre 3 i 4 grau més baixes que el dia abans cap a l'interior, amb els 14,6ºC de Torroella de Montgrí com a dada més destacada.
Les mínimes, per la seva banda, van ser més baixes que el dia anterior, però al contrari del que sol succeir, moltes tingueren lloc a darreres hores del dia, amb els -0,4ºC de Monells com a mínima més baixa.

Màximes registrades ahir dimecres 26 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Torroella de Montgrí 14,6ºC (1,7ºC)., la Bisbal d'Empordà 14,5ºC (0,8ºC)., la Tallada d'Empordà 14,3ºC (1,8ºC)., Monells 13,6ºC (-0,4ºC)., Castell d'Aro 13,0ºC (2,2ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimecres 26 de febrer del 2014 a Palamós., temperatura màxima 12,6ºC, mínima 4,4ºC. Estat del cel cobert 8/8 Cb amb pluja i calamarsa de matinada., cel cobert 6/8 Cu i Sc de bon matí., matí amb sol i 4/8 Ci, Sc i Cu., tarda cel cobert 8/8 Cu amb ruixat i plugims. Vent de component sud-oest a les hores centrals, a 15/20 km/h de mitjana a les hores centrals., vent del NE a 10 km/h de mitjana de matinada, amb ratxes superiors., aire de tramuntana al vespre. Ratxa màxima de vent 37 km/h NE. Estat de la mar amb marejol o maror arran de costa i maror mar endins (onatge sig. d'1,29 metres a les 11:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1026hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 62%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Els cúmuls de tarda d'ahir dimecres abans de tornar a ploure


Nuvolades a sobre les Gavarres. Imatge mostrada al programa Espai Terra de TV3.