Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 9 de gener del 2014

Un inici d'hivern molt càlid a Europa i Rússia

Mapa d'anomalies de la temperatura del continent europeu entre el 29 de desembre i el 4 de gener. Observeu com les temperatures han sigut molt més altes del que marca la mitjana climàtica.


Malgrat les grans pertorbacions que estan afectant la façana atlàntica del continent europeu, a ningú se li escapa que aquest inici d'hivern està siguent molt descafeïnat pel que fa a baixes temperatures, just el contrari del que succeeix a l'altre banda de l'Atlàntic.

De fet, les potents depressions generades per la baixa d'Islàndia han inhibit els descensos d'aire àrtic en les darreres setmanes, sense gairebé interrupcions.
L'anomalia generada per la presència de temperatures molt més altes del que és habitual per aquestes dates, és especialment rellevant a les àrees del nord del continent, en particular a Polònia, els països bàltics i Escandinàvia.

El mapa de l'encapçalament mostra les anomalies tèrmiques entre el 29 de desembre i el 4 de gener, les quals ens assenyalen unes temperatures superiors al normal a gairebé tot Europa. Els casos més flagrants els trobem al nord d'Europa, on tenen temperatures 10 graus superiors a la mitjana climàtica.


Mapa d'anomalies en la temperatura entre el 23 i el 30 de desembre. S'observen anomalies positives de 10ºC a Rússia i Escandinàvia.


Aquestes anomalies tèrmiques positives han fet que el passat dimarts 7 de gener hi haguessin temperatures màximes superiors als 10ºC a Polònia, amb valors de fins a 12,8°C i 11,7 °C a Legnica i a Slubice, respectivament. Cal destacar les poblacions de Bielsko-Biala amb 11,6°C de màxima., Jelenia Gora, Opole i Wieluń amb 11,4°C., 11,2°C a Szczecin i Resko., Czestochowa 11,0°C., 10,9°C a Poznan i Kasprovy Wierch (a 1.989 msnm) amb 4,6°C.

A Alemanya s'han superat els 15°C en nombrosos indrets, com per exemple els 15,4°C de Lhar i Rheinstetten o Oehringen amb 15,1°C. També són notables els 14,3°C de Koeln-Bonn AP, els 14,1°C  de Monaco, els 14,0°C d'Augsburg, els 13,6°C de Düsseldorf o els 13,2°C de Dresden. Fins i tot s'han donat màximes positives als cims d'Alemanya, com els 1,1ºC de Zugspitze, amb els seus gairebé 3.000 metres d'altura.
Tan a Polònia com a Alemanya les anomalies ronden els 10°C per sobre de la mitjana.

L'anomalia càlida a Europa no només es troba a Alemanya i Polònia, sinó també en els països del Benelux, el centre-est de França, la República Txeca, Eslovàquia, Hongria, l'antiga Iugoslàvia, la regió del Bàltic, Escandinàvia i, fins i tot, els punts més càlids es troben a Finlàndia i Rússia.

Les previsions apunten que al llarg de la propera setmana aquestes temperatures s'aniran normalitzant, gràcies a la desaparició de la baixa islandesa, la qual es veurà substituïda per un anticicló que impulsarà aire polar cap al continent. Malgrat que aquesta entrada d'aire fred a Catalunya només ens agafarà de resquitlló, es preveu que les temperatures siguin més baixes que dies enrera, amb valors típics hivernals.