Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 12 de gener del 2014

Més records de calor a Austràlia i sequera històrica a Califòrnia

Mapa de temperatures màximes ente el 29 de desembre i el 4 de gener a Austràlia. S'observen unes temperatures extraordinàriament altes, en molts casos superiors als 45ºC en àmplies zones.


Les onades de calor segueixen afectant a Austràlia amb una inusual intensitat i continuen deixant veritables rècords de calor, sobretot al nord del país.
El passat dimecres 8 de gener es van donar els següents rècords de màximes més altes: a Middle Point AWS, amb 39,7°C, superen l'anterior rècord de calor registrat el dia anterior amb 38,7ºC., a Jabiru AP, van tenir 38,4°C (l'anterior rècord eren els 37,7ºC assolits el 18/01/1983)., a Batchelor AP, van tenir 38,5°C (superant l'anterior rècord de 37,7°C del dia abans)., a Mango Farm van tenir 39,4°C (superant l'anterior rècord de 39,0°C assolits el 20/01/1983)., a Port Keats AP, van registrar 38,9°C (l'anterior rècord eren els 38,0°C del 11/01/2003). Totes són estacions d'entre 15 i 35 anys d'antiguitat.
La calor intensa també afecta a la regió de Pilbara, a Austràlia Occidental, amb 48,7°C a Onslow (més de 12°C per sobre de la mitjana)., 47,5°C a Mardie (gairebé 10°C per sobre de la mitjana) i 46,2°C a Learmonth AP (8,2°C per sobre de la mitjana).


Mapa de percentatges de precipitació als Estats Units entre els mesos de setembre i novembre del 2013. Observem com la zona més seca ha estat Califòrnia, on hi ha plogut menys del 25 % del que pertocaria en aquests tres mesos.  


Mentre que en els darreres dies el centre i la meitat est dels Estats Units han tingut una onada de fred molt intensa i amb nevades fortes, la sequera crònica i les altes temperatures que afecten al sud de Califòrnia es mantenen sense variacions.
Segons el meteoròleg Ken Clark, d'Accuweather, "les previsions ens diuen que no plourà durant almenys 10 dies". Acompanyant la manca de pluges, les temperatures d'aquest cap de setmana i durant gran part de la següent estaran constantment per sobre de la mitjana de referència dels últims trenta anys .

Dilluns i dimarts vinent la màxima ha d'arribar als 27°C i durant la nit de diumenge a dilluns s'espera que bufi vent reescalfat (vent de Santa Anna) amb ratxes de fins a 70 km/h. Això significa que en moltes àrees de l'estat podrien originar-se grans incendis, mentre que la vegetació (davant la falta de pluja) no ha estat capaç de sobreviure.

Cal destacar que el 2013 ha estat, per a l'àrea de Los Angeles, l'any més sec de tota la història. A l'horitzó no s'entreveu cap pertorbació que pugui trencar aquesta situació, malgrat que l'hivern és la temporada més humida (la precipitació mitjana per a gener i febrer és la més alta de l'any, amb 84,6 i 93,5 mm respectivament ) .

Es tem que la sequera porti greus conseqüències a llarg termini per l'economia de la zona. Segons el meteoròleg Ken Clark, "si no plou durant aquest període, en els propers mesos podrien haver-hi greus problemes econòmics, especialment relacionats amb l'agricultura i l'escassetat d'aigua".