Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 29 de gener del 2014

Les altes temperatures provoquen una allau gegantina a Alaska


Vídeo de l'allau gegantina d'Alaska.


Les temperatures inusualment elevades que s'estan produïnt darrerament a Alaska, van propiciar que aquest cap de setmana es desencadenés l'allau més forta de tota la història a Thompson Pass.
Les altes temperatures van fer que en comptes de nevar es posés a ploure a sobre el massís del Chugach, causant un despreniment d'enormes masses de neu en aquella zona.
La massa de neu i gel lliscà cap a la vall bloquejant uns 80 km de la carretera principal que uneix Valdez i Alaska, deixant a més de 4.000 persones aïllades.
Entre d'altres desastres, l'allau ha creat una presa al riu Lowe i hi pot haver una inundació catastròfica a les àrees circumdants, ja que la vall s'ha convertit en un llac amb una profunditat estimada de 18 metres i el nivell segueix pujant.
El perill més important rau en el fet que si tota aquesta aigua s'allibera de cop, es pot produir una onada gegant que arrassi les poblacions situades riu avall. Actualment els residents aigües avall estan en alerta d'evacuació.


Mapa de temperatures màximes del passat dissabte 25 de gener a Alaska. S'observen màximes àmpliament positives en nombroses estacions.


Les altes temperatures que estan tenint a Alaska es veu reflexat en el mapa superior, on veiem màximes àmpliament positives el passat dissabte, quan en aquesta època de l'any haurien de trobar-se amb varis graus sota zero.
A Whitehorse, la capital del Yukon canadenc, té una temperatura mitjana en el mes de gener de -15,2°C, però en el que va d'any aquesta és de -5,8°C. El 24 de gener van registrar una temperatura mínima de 3,5°C positius i el dia anterior van tenir una màxima de 9,3°C! Des del 14 de gener només s'ha baixat quatre vegades per sota dels zero graus, quan s'haurien d'haver assolit valors negatius en 12 ocasions com a mínim.
A Fort Nelson, a la Colúmbia Britànica, al nord de les Muntanyes Rocalloses, tenen una temperatura mitjana en el mes de gener de -20,3°C, però el passat 25 de gener van registrar una màxima de 14,9°C, això representa la temperatura més alta per un mes de gener en els darrers 30 anys, l'anterior rècord era de 10,7°C.

Curiosament, va fer més fred a Tallahasse, Florida, que en aquest indret del Canadà! Tallahasse té una temperatura mitjana al gener de 10,7°C, però el passat dia 23 registrà una mínima de 0ºC i una màxima de 7,8°C., el dia abans es va baixar fins a -2,2°C. Orlando, Florida, té una temperatura mitjana al gener de 15,7°C, en canvi, el dia 23 de gener la mínima va baixar fins a 2,8°C i uns dies abans fou de -1,1°C.

Malgrat aquestes temperatures anormalment baixes a Florida, en realitat no es va conseguir cap rècord de fred, just al contrari del que va succeir a Alaska, a les Muntanyes Rocoses i al nord-oest del Canadà, on assoliren rècords de calor.

A Fairbanks (Alaska), indret normalment gelat, el passat divendres 24 de gener van veure com plovia, amb una temperatura màxima de 7,2°C! A la setmana del 18 a 24 de gener la mitjana de les mínimes fou de -12,3°C i la de les màximes de -0,6°C, en comparació amb les mitjanes climàtiques del gener situades en -28,1°C (mínimes) i -18,7°C (màximes).

Més al sud, a Talkeetna, el 24 de gener van caure 18 mm de pluja amb una temperatura de 5,0°C. Entre el 15 i el 24 de gener les mitjanes de les mínimes i les de les màximes van ser -2,0°C i 3,2°C respectivament, en comparació amb les mitjanes climàtiques de -17,4ºC i -7,1°C. Durant els mateixos 10 dies, a Gulkana les mitjanes van ser -5,2°C (mínimes) i 3,7°C (màximes), en comparació amb les mitjanes per al mes de gener de -25,5°C (mínimes) i -16,4°C (màximes).

A Anchorage, el mes de gener, fins a data d'avui, té una temperatura mitjana 6 graus més alta que la mitjana climàtica o més de 5ºC a Juneau. Cal destacar que Alaska ja havia experimentat períodes de calor excepcional a l'estiu i a l'octubre.

Un altre rècord de temperatura elevada apareix a Carmacks, al Yukon, on les mitjanes dels últims 10 dies són de -12,1°C (mínimes) i 2,2°C (màximes), en comparació amb les mitjanes climàtiques del gener, situades en -33,6°C (mínimes) i -23,8°C (màximes)...més de 20 graus més altes del normal!
La màxima més alta van ser els 9,5°C registrats el 23 de gener, assolint un nou rècord per al mes de gener des del 1961, tot i que l'estació compta amb una sèrie de dades incompleta.