Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 25 de gener del 2014

L'any 2013 va mantenir la tendència a l'escalfament global



La darrera anàlisi de la temperatura global, realitzada per científics de la NASA, ens mostra que el passat 2013 va ser el setè any més calorós des del 1880 (empatat amb el 2006 i el 2009). Cal destacar que 9 dels 10 anys més càlids registrats fins ara han tingut lloc des del 2000, amb l'any 2010 i 2005 empatats com els dos anys més càlids mai registrats.
Els científics de l'Institut Goddard de la NASA van informar que el 2013 va continuar amb la tendència a l'escalfament global.
El mapa de l'encapçalament mostra les anomalies de la temperatura global a l'any 2013, en comparació amb el període 1951-1980. L'equip de científics encarregat de l'informe va analitzar dades de domini públic d'aproximadament 6.300 estacions meteorològiques de tot el món, de vaixells i d'observacions de satèl·lit, en relació a la temperatura superficial terrestre i del mar, i els mesuraments de l'estació d'investigació antàrtica.

La temperatura mitjana global del 2013 va ser de 14,6°C, això són 0,6°C per sobre de la temperatura mitjana del segle XX. S'ha de considerar que la temperatura mitjana del planeta ha augmentat aproximadament 0,8°C des del 1880.

"Les tendències a llarg termini en les temperatures de la superfície són inusuals, i el 2013 se suma a les evidències del canvi climàtic en curs", segons paraules del climatòleg del GISS Gavin Schmidt.
Els patrons climàtics i altres cicles naturals causen fluctuacions en les temperatures mitjanes d'any en any. Això és especialment important a nivell regional i local. Per exemple, mentre que el món va experimentar unes temperatures notablement càlides l'any 2013, la part continental dels Estats Units va situar el 2013 en el lloc 42 pel que fa als anys més càlids, segons l'anàlisi del GISS. D'altra banda, tal com vaig comentar en un anterior article, el 2013 va ser l'any més calorós de la història d'Austràlia.

Independentment de les diferències regionals en qualsevol any, s'observa que els continus augments dels nivells de gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera de la Terra, estan portant un augment a llarg termini de les temperatures globals.
Hem de tenir present que cada any natural no serà necessàriament més càlid que l'any anterior, no obstant això, amb el nivell actual de les emissions de gasos d'efecte hivernacle, els científics esperen que cada dècada sigui més càlida que l'anterior.
La tendència a l'augment de la temperatura dècada a dècada es representa en el mapa següent.




Ja han passat 38 anys des que es va trobar un any més fred que les temperatures mitjanes. El gràfic inferior mostra com la tendència de la temperatura a llarg termini ha seguit augmentant, fins i tot quan els esdeveniments d'El Niño i La Niña influeixen en les temperatures.
Les barres de color taronja representen anomalies de la temperatura global en anys d'El Niño, amb la línia vermella mostrant la tendència a llarg termini.
Les barres blaves representen els anys de La Niña, amb una línia blava que mostra la tendència. El Niño/La Niña neutres es mostren de color gris, i la línia de color negre mostra la tendència de la temperatura global des de l 950 . Tingueu en compte que fins i tot els anys amb La Niña són més càlids del que solien ser.