Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 2 de gener del 2014

Inici del 2014 amb núvols prims i previsió per la Cavalcada de Reis

Cel enterenyinat per núvols alts dels gèneres Cirrus i Cirrostratus. Imatge captada ahir a la tarda des de Torrent. Al fons veiem la vila de Pals, el Quermany (dreta) i el puig d'en Pau (esquerra).


L'acostament de les restes d'un sistema frontal que avui dijous ens ha de portar nuvolositat abundant, ahir dimecres 1 de gener, es va fer notar per la presència d'abundants núvols alts i mitjans que arribaren a cobrir el cel al llarg de la tarda, a més, el vent de llebeig es va reforçar notablement, com a símptoma d'aquest nou canvi de temps descafeïnat.
La situació zonal que ens afecta des del passat mes de desembre, ens seguirà deixant vent del sud-oest, un vent del sud-oest que es podrà veure reforçat de nou el proper dissabte.
Aquesta garbinada prevista es deixarà sentir amb força durant tot el dissabte i primeres hores del diumenge, però anirà afluixant amb el pas de les hores, amb la qual cosa, a l'arribada dels Reis Mags el vent seria fluix o inexistent.
Tot i aquesta disminució del vent, el pas del front, a part d'alguns ruixats entre la nit de dissabte i el matí de diumenge, ens ha de portar una baixada molt marcada de les temperatures, amb valors de només 8 o 10ºC a l'hora de les cavalcades.
Caldrà tenir present abrigar-se bé! Si els mapes ens diuen que hi poden haver isotermes d'entre 8/9ºC a 1500 metres el dissabte a les 13:00h, el diumenge a la mateixa hora hi poden haver isotermes de -1ºC.

En els dos següents mapes de temperatura a 850hPa veureu la baixada de temperatures prevista per diumenge vinent. Compareu com per divendres s'esperen 8/9ºC a 850hPa (1420 metres) i, en canvi, diumenge a la mateixa hora s'esperen -1ºC a 1440 metres.





En un altre ordre de coses, les temperatures màximes que hi van haver el primer dia de l'any al Baix Empordà, van arribar fins als 15,6ºC a la Bisbal d'Empordà, com a dada més destacada. Així mateix, les mínimes tornaren a deixar-nos febles gelades a l'interior, amb els -0,8ºC de Monells com a mínima més baixa.

Màximes registrades ahir dimecres 1 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 15,6ºC (0,1ºC)., la Tallada d'Empordà 15,1ºC (-0,7ºC)., Monells 14,9ºC (-0,8ºC)., Torroella de Montgrí 14,1ºC (1,3ºC)., Castell d'Aro 13,9ºC (1,7ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimecres 1 de gener del 2014 a Palamós., temperatura màxima 13,6ºC, mínima 5,8ºC. Estat del cel amb Ci 2/8 de bon matí, Ci i Cs 5/8 a migdia i Ci, Cs i As 8/8 a la tarda. Vent en calma de matinada i a primeres hores., vent del SO a 20/25 km/h al centre del dia i a 25/30 km/h a la nit. Ratxa màxima 52 km/h SO. Estat de la mar amb mar arrissada de bon matí i maror a partir del migdia., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,7 m a les 13:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1012hPa. Humitat relativa màxima 84%, mínima 68%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Dues fotos més d'ahir a la tarda amb Pals i l'Empordanet com a protagonistes